Rakas, kamala Herwood

Asun kaksi kilometriä Hervannasta poispäin, mukavan kävelymatkan ja jouhevan pyöräilymatkan päässä. Enimmäkseen kuitenkin, laiska kun olen, käyn siellä ”kauppakassillani” Tampereen liikennelaitoksen eläkeläislinjalla numero kuusi, joka seilaa Hatanpään sairaalan ja TAYS:in väliä. Eläkeläislinja lopettaa liikennöinnin noin kello kuusi illalla, joten kauppareissut pitää muistaa ajoittaa ihmisten aikoihin.

Takavuosina Tampereella asuessani Hervanta oli suuri inspiraation lähde: olin vapaaehtoistöissä Naistarilla (Naisten kansainvälisessä kohtaamispaikassa) ja vietin muutenkin paljon aikaa päivisin sellaisissa paikoissa, joissa enimmäkseen pitkäaikaistyöttömät ja eläkeläiset viihtyivät. Kolusin läpi vanhusten virikekerhot, kirkon ompeluseurat ja äiti-lapsikerhot. Myös kaikki muut kerrostalojen alakertojen matalan kynnyksen sosiaalipalvelut tulivat tutuiksi. Olen kirjoittanut Hervannasta niin paljon muistiinpanoja, että niistä voisi toimittaa kokonaisen kirjasarjan. Toisin sanoen, monessa merkityksessä Hervanta on tämän kaupungin henkinen kotini.

Viime vuonna suhteeni rakkaaseen lähiöön muuttui. Olin aloittamassa siellä kauan ja hartaasti suunniteltua draamaprojektia, joka ei lähtenyt käyntiin, vaikka yritimme mobilisoida kaikki tuntemamme kanavat. Hervantalaiset eivät lämmenneet monikulttuuriselle draamalle, he kokivat aiheen vielä liian vaikeaksi. Moni projektiin tutustunut ihminen sanoi, että olisi valmis tekemään jotain vastaavaa kymmenen vuoden päästä. Saimme kyllä uusia kavereita, mutta emme saaneet kokoon teatteriryhmää. Olen kokenut, että Hervannassa on helppo saada ihmisiä koolle kaiken maailman sosiaalialan ja hyväntekeväisyysprojekteihin (tilaisuuksiin, joissa jaetaan ilmaista hernesoppaa ja leipäpusseja), mutta omaehtoinen kulttuurinen järjestäytyminen on vaikeaa. Johtuuko se sitten köyhyydestä? Sama koskee maahanmuuttajien projekteja. Hervannan maahanmuuttajat valittavat, että heidän on vaikea saada edes tiloja vuokrattua heidän omille järjestöilleen ja ryhmilleen.  Hervannassa on poikkeuksellisen paljon muutosvastarintaa, ottaen huomioon sen monikulttuurisen asukaspohjan ja vasemmistolaisen historian.

Viime vuoden eduskuntavaalien aikaan koin ensimmäistä kertaa Hervannan ahdistavaksi, melkein vieraaksi ympäristöksi. Perussuomalainen agitaatio ostoskeskus Duon ympärillä ja busseissa meni överiksi. Kun kuljin raitilla normaaliin tapaan maahanmuuttajaystävieni kanssa, koin, että meitä katsottiin kieroon. Aloin käydä vähemmän Hervannan kaupoissa, siirsin päivittäiset reittini muihin suuntiin.

Viime aikoina olen taas palannut. Lempikahvilani Hervannassa on luterilaisen kirkon pitämä Café Olohuone – silloin, kun siellä ei ole mitään ”seuroja” käynnissä. Loistava paikka kirjoittaa, ellei kukaan soita pianolla israelilaisia lauluja. Lempiravintolani on turkkilainen Malabadi Lindforsinkadulla, josta saa kaikkea muutakin ruokaa kuin kebabia. Viihdyn myös kirjastolla. Häpeäkseni olen roudannut sen kierrätyskirjakorista ainakin sata kirjaa kotiin, viemättä takaisin kuin muutaman.

Kirjoitan Hervannasta tänne siksi, että haluaisin ”pään auki” vakavammalle etnografiselle kirjoittamiselle. Aineistoa on aivan liikaa, minua harmittaa, jos jätän monen vuoden työn hyödyntämättä. Olen lopettanut kenttätyöni Hervannassa jo aikoja sitten, en enää katsele sen nurkkia tutkijan silmin. Jostain syystä tuntuu, että myös päiväni tässä mielenmaisemassa alkavat olla luetut. Haluaisin kirjoittaa pitkän hyvästikirjeen lähiölle, jottei lähteminen tuntuisi niin surulliselta, ja jotta paluu jossain elämän vaiheessa olisi mahdollista – sitten, jos siltä taas tuntuu.

2 kommenttia artikkeliin ”Rakas, kamala Herwood

  1. Presidentinvaalien aikana tilanne oli tyystin toinen. Itse kampanjoin Haaviston joukoissa ja hyvin monet myönsivät ihan ääneen äänestävänsä Pekkaa. Perussuomalaisten kannattajia ei juuri näkynyt.

    • Hyvä kuulla, itse kannatin Haavistoa enemmän keskustassa, kun oli sinne enemmän asiaa. Hervannan poliittinen kenttä lienee kuitenkin ailahtelevaisempi kuin monien muiden asuinalueiden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s