Saaria saarten takana

Sisilia on Välimeren suurin saari. Harva edes huomaa, että saaren ympärillä on paljon pikkusaaria. Viime kesänä Sisilian-reissulla käteen tarttui kuvakirja näistä ihmeellisistä seuduista. Kuvat antoivat ymmärtää, että pikkusaarilta löytyisi aivan toisenlainen totuus kuin isolta saarelta. Pilaantumatonta luontoa, aaseja, villejä yrttejä, luoliin piiloutuvia salaisuuksia. Pikkusaarilta löytyy varmasti samanlaista rosoisuutta kuin Kreikan saarilta. Ja kiinnostavinta on, että niistä on olemassa todella vähän tietoa tässä yhteisessä bittiavaruudesssa. Saaret ovat mentaalisesti kaukana, kauempana kuin mikään Kreikan saari.

Haaveilen uudesta kesäreissusta Sisiliaan, ja jos pääsen lähtemään, laitan listalleni Egadisaaret, jotka sijaitsevat läntisessä Sisiliassa. Niille pääsee lautalla ja katamaraanilla Trapanin kaupungista, jonne Ryanair lentää. Ainoa ongelma on hintataso: nukkuminen siellä vaikuttaa arvokkaalta. Trapanista saa hotellihuoneen tai apartementoksen viikoksi samalla hinnalla kuin Egadisaarilla maksaa pari yötä. Kysymys kuuluukin: uskaltaisiko sinne mennä teltan kanssa? Voisiko siellä nukkua tähtien alla?

Trapani sinänsä on hauska kaupunki, täysin arkinen ja mitäänsanomaton kokeneen turistin näkökulmasta, mutta minulle se oli viime vuonna täysin riittävä kohde. Viihdyin ja nautin täysin rinnoin. Hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä, rantoja joilla ei maannut liikaa väkeä, hyvät yhteydet moneen muuhun turisteja houkuttelevampaan paikkaan. Olimme viikon aikana paljon liikkeellä, näimme Trapanin lisäksi kolme muuta kohdetta, jotka kaikki olivat loistavia. Erice, San Vito Lo Capo, Agrigento. Historiaa ja rantaelämää sopivassa suhteessa toisiinsa.

Egadisaaria on kolme: Favignana, Levanzo ja Marettimo. Favignana on niistä suosituin, sillä näyttää olevan jo monipuolinen turismiteollisuus. Levanza ja Marettimo eksoottisempia, ovat eläneet tuhansia vuosia pelkästä kalastuksesta.

Marettimo on kaukaisin saari, sillä asuu talvikautena 300 ihmistä, kesäkautena 700 plus turistit. Saarella ei ole montaa katua, siellä ei ole autoja, muutama kauppa ja baari on, jotka taitavat sulkea ovensa turistikauden päätyttyä. Siellä on yksi hotelli, joka erikoistuu ekoturismiin ja muutama majatalo. Onko koulua, terveyskeskusta, peruspalveluja? Luultavasti ei ole. Kiinnostaisi nähdä, kuinka ihmiset siellä elävät.

Jamie Oliver löysi saaren vuonna 2007, jolloin teki Italia-sarjaansa. Hän on käynyt paikallisen ravintoloitsijan Giuseppen kanssa kalalla. Giuseppe kuulemma on tyyppi, joka alkaa Camparin juomisen aamiaisella eikä lopeta koko päivänä. Ravintola ”La Scaletta” on enemmän baari kuin ravintola, mutta tarjoaa aina Michelin-tähtiä maukkaampaa ruokaa. Houkuttelisi maistaa Giuseppen valmistamaa miekkakalaa.

Jamie Italiassa-sarjan Marettimo-jakso tulee uusintana Livillä 1.6. klo 14:00. Todennäköisesti en muista katsoa, mutta kirjoittamalla Marettimosta olen jo melkein siellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s