Valtuustosalissa

Tampereen kaupunki ei ole viime aikoina kunnostautunut ainakaan maahanmuuttajien kotouttajana tai monikulttuurisen kaupunkikuvan luojana. Olemme eri maalaisten kavereiden kanssa pitkään ihmetelleet, kuinka on mahdollista, että yli 200 000 asukkaan kaupungissa ei ole kaikille avointa kulttuurikeskusta, jossa kantaväestön ja maahanmuuttajien luontevat kohtaamiset tulisivat mahdolliseksi. Esimerkiksi puolta pienempi Jyväskylä rahoittaa Monikulttuurikeskus Gloriaa, joka on hyvin tunnettu myös kantaväestön parissa. Gloria on saanut kaupungissa aikaan niin paljon positiivisia kohtaamisia, että sen vaikutus alkaa näkyä jo katukuvassa. Helsingin Caisan toiminnan täytyy olla jo kaupallisesti tuottavaa, niin suosittu se on kaikkien kaupunkilaisten parissa.

Tampereella oli pitkään kulttuurikeskus Unipoint, joka lakkautettiin säästösyistä muutama vuosi sitten. Se sijaitsi parhaalla paraatipaikalla, Vanhalla kirjastotalolla ja sinne oli kaikkien helppo löytää. Nyt ainoa palvelu, jonka kaupunki tarjoaa kaikille maahanmuuttajille riippumatta maahantulosyystä, on omakielinen neuvontapiste Rautatienkadulla, paikassa, jonne harva löytää, koska se on niin piilossa. Paikka on ankeasti sisustettu vanha päiväkoti tai neuvola, joka näyttää ulospäin suljetulta aukioloaikanakin. Vaikka paikasta saa apua moneen arjen ongelmaan, minua nolottaa, että kaupungilla ei ole enemmän tarjottavaa. Haluaisin, että kaupunki ottaisi huomioon myös kulttuurisen kotoutumisen. Minusta on väärin, että kaupungin tämänhetkinen painopiste keskittyy maahanmuuttajien ongelmiin. Jos ihmiset nähdään voimavarana, silloin heille voidaan tarjota myös positiivista sisältöä. Kaupungin tarjoamat kulttuuripalvelut, joita mainostetaan avoimina kaikille kieli- ja kulttuuritaustaan katsomatta, ovat olennainen osa maahanmuuttajien kotoutumisessa. On luotava tiloja, joissa heidän osaamistaan ja kontribuutiota tähän yhteiskuntaan arvostetaan.

Olin viime tiistaina kuuntelemassa pormestari Timo Niemisen maahanmuuttajien iltaa, ensimmäistä laatuaan tässä kaupungissa. Paikalla oli paljon väkeä ottaen huomioon, että oli toukokuun loppu ja kaunis kesäilta. Ihmiset olivat avoimen kriittisiä ja kysyivät pormestarilta ja muilta korkeilta viranomaisilta kiperiä kysymyksiä. Kysymykset olivat loistavia, vastaukset jäivät usein puolitiehen ajan puutteessa. Huolenaiheet olivat suurempia kuin kohtaamispaikan puute (työttömyys, syrjäytymisen pelko, rasismi kaduilla ja poliisin tapa hoitaa rasistisia rikoksia jne.) mutta myös tästä asiasta keskusteltiin. Keskustelun vilkkaus ilahdutti ja sytytti toivon kipinän. Iltoja luvattiin järjestää tästedes kaksi kertaa vuodessa. Vaikka tämä ei todellakaan riitä, ainakin iltojen aikana voi syntyä solidaarisuutta. Ihmiset saattavat tutustua toisiinsa yli kulttuuri- ja kielirajojen.

Voisi tietysti argumentoida, että Tampereella on muutenkin tarjolla monikulttuurisia tapahtumia ja että ns. normikulttuuritarjonnassa on paljon elementtejä muista maailmoista, eli eikö tämä riitä? Miksi maahanmuuttajat eivät käy Tampere-talolla, Telakalla tai Klubilla kuuntelemassa artisteja omista maistaan? Varmasti monet käyvätkin, mutta usein kynnyskysymyksenä on raha. Yli 30 euron teatterilippu on liian kallis työttömälle, tulipa hän Pälkäneeltä tai Pjongjangista. Tämä kaupunki tarvitsee paikan, jossa ihmiset voivat tutustua toistensa kulttuureihin ilmaiseksi, mielellään myös päiväsaikaan. Kulttuuripalveluja tarvitaan myös pitkäaikaistyöttömille, vanhemmalle väelle, lapsiperheille ja kaikille, jotka eivät syystä tai toisesta tykkää käydä baarissa. Jos Tampereen maahanmuuttajien työttömyysprosentti on 80%, silloin kaupungin on oltava huolissaan siitä, kuinka kaikki nämä ihmiset saavat aikansa kulumaan rakentavasti ja mielekkäästi.

Ääri-ilmiöt syntyvät aina  turhautumisesta, pettymyksestä ja syrjään jäämisen kokemuksista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s