Kettuilun jalo taito

Reissuun lähtiessä etsin kuumeisesti Kindlen valkoista laturia. Kindle-lukulaite on ollut rakas matkatoverini jo kolmella Ryanair-reissulla, jolle todellakaan ei oteta mukaan kasaa pokkareita. Laturia ei löytynyt, mutta sitten tajusimme, että siihen käy tavallinen Samsungin laturi. Iloitsin e-kirjojen jälleennäkemisestä, ja ylläri ylläri, sieltä löytyikin edellisessä postauksessa mainitsemani Oscar Wilden klassikkonäytelmä, The Importance of Being Earnest (1895). Suomeksi näytelmä on käännetty moneen otteeseen, ainakin nimillä Sulhaseni Ernest ja Tärkeintä on olla aito.

Tom Stoppardin Travesties ei aukene täysin, ellei ole lukenut Wilden alkuperäisteosta. Bonuksena Wildelle sanottakoon, että naisten rooli Earnestissa on paljon suurempi ja moniulotteisempi kuin Stoppardin versiossa. Cecily ja Gwendolyn pääsevät todellisen catfightin tilaan miehestä, jota ei oikeastaan ole olemassakaan.

Näytelmä keskittyy verbaaliseen ilotulitukseen,  viktoriaanisen ylemmän keskiluokan tukahtuneeseen salonkielämään, naimakauppaneuvotteluihin, kaksoiselämiin ja kurkkuvoileipiin. Kaikki henkilöt suhtautuvat toisiinsa kyynisesti, kettuillen jonkun aseman tai varallisuuden puutteesta, kellään ei loppujen lopuksi ole valtaa toiseen, mutta mahdollista on, että joku lopulta pääsee naimisiin. Nuoriso miettii, kumpi on tulevassa aviopuolisossa tärkeämpää, rehellisyys vai tyyli. Kaksoispersoona-Ernest saa selvää maaseuturetriitissään, että hän saattaa olla oikeastikin kastettu Ernestiksi edesmenneen isänsä mukaan, vaikka onkin tullut dumpatuksi tallelokeroon käsilaukkuun Victoria-asemalle imeväisenä.

Näytelmän juju piilee kokonaan kielessä, mitään moraalista opetusta ei ole, jos ei tutkita sitä, kenellä on iltapäiväteellä suurempi oikeus saada kurkkuvoileipiä kuin toisella. Ensiesityksen edelleen pyöriessä Lontoossa Wilde joutui vankilaan sodomiasta. Rakastajan isä uhkasi tulla heittämään näyttelijöitä mädillä vihanneksilla ensi-iltaan, mutta Wilde onnistui torpedoimaan sabotaasin. Hän kuoli 5 vuotta myöhemmin aivokalvontulehdukseen, 46-vuotiaana. Hänen synnyinmaansa Irlanti vapautui siirtomaavallasta vasta parinkymmenen vuoden päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s