Pilvessä

Jumalan selän takaa Jumalan vuorelle, Ericen keskiaikaiseen kylään. Yötä katolisessa hotellissa San Giovanni-kirkon kupeessa. Huoneissa fiilis on kuin nunnaluostarissa tai rippileirillä. Tänne ei tulla loikoilemaan bikineissä, vaan etsimään elämän tarkoitusta. Hotellilla on kylän parhaat maisemat, mutta huono palvelu. Aamiaiseksi muroja ilman maitoa, säilykeananasta ja kuivia keksejä. Henkilökunta ei osaa englantia edes sen vertaa, että yhdistäisi Suomesta tulleen puhelun huoneeseeni.

Hienoin hetki toistaiseksi oli auringonlaskun aikaan, kun pilvet laskeutuivat talojen päälle. Pilvisumua kutsutaan Venuksen suudelmiksi. Katson alas Valdericen laaksoon liikkuvaa valosumua ja koen olevani lähempänä jotain itseäni suurempaa. Vastaava fiilis oli viimeksi Hong Kongin vuorilla, mutta Ericen maisema on kauniimpi, koska siinä on vähemmän ihmisen tekemää.

Liukkaita kivikatuja pitkin ainoilla kengilläni, flipflopseilla (unohdin paremmat sandaalini jonnekin). Kunto kasvaa. Tämä tosiaan on taas niitä paikkoja, joista kerrotaan matkaoppaissa : ”ei liikuntarajoitteisille”. Kaikki mäet eivät ole tappavia, mutta niitä tulee eteen koko ajan. Alaspäin hiihtäminen on vaikeampaa kuin ylöspäin, jos ei ole vahvapohjaisia kenkiä. Ericeen siis tullaan valloittamaan vuori, ja asianmukaiset varusteet auttavat puuhassa huomattavasti.

Kylään pääsee bussilla tai köysiradalla. Bussin tarjoama jännitys kestää 45 minuuttia, köysiradan 10. Tuulisena päivänä en suosittelisi köysirataa heikkohermoisille. Testasin sen jo viime vuonna ja olin kuolla kauhusta. Tuulenpuuskan yllättäessä ajo nimittäin katkaistaan ja sinne jää kiikkumaan minuuteiksi visioiden putoamistaan muovikuplasta kohti rosoisia kallioita. Meidän kohdalla näin on jo käynyt kahdella matkalla neljästä. Tänä vuonna tosin pelkäsin enemmän bussissa, sillä serpentiinitien muodostama hengenvaara tuntui todellisemmalta.

Juotavaa menee noin kymmenen litraa päivässä. Kylän ainoa kauppa veloittaa vesipullosta 70 centtiä tai 2, 50 riippuen, hengaako poliisi hoodeilla. Kuitin ostoksista saa vain, jos poliisi on lähellä. Aikamoinen alimentari.

Eilen illalla loistavaa pizzaa Mario’s-nimisessä paikassa, jossa yksi tarjoilijoista (vanhin heistä, yli viisikymppinen) ymmärsi kaiken, mitä hänelle sanoin. Kielitilanne muutenkin hämmentää, paikallinen nuoriso enimmäkseen kieltäytyy puhumasta englantia, kielitaitoinen ihminen on suuremmalla todennäköisyydellä 40+-vuotias kuin juuri koulunsa lopettanut. Onkohan Sisilian kouluissa jotain häikkää kielenopetuksen suhteen?

Tänään mitäänsanomaton lounas pääkadun kahvilassa  – tunkkaisia antipastoja ja ylikeitettyä cannelettemömmöä.  Menu turistico on aina susi, siihen ei missään nimessä kannata turvautua, vaikka lupaisivat monta lajia halpaan hintaan. Se on keksitty vain siksi, ettei henkilökunnan tarvitsisi puhua ulkomaalaisille. Paikkoja, jotka sellaista optiota tarjovat, kannattaa ylipäänsä välttää.

Olen käynyt ainakin Teresan, Ursulan, Alberton, Giovannin, Julianon ja Stefanon kirkoissa. Kirkkoja on yhteensä parikymmentä, osa niistä raunioituneita, osa sinnittelee turistieurojen turvin. Italialaisilla turisteilla ei ole kirkkotapoja nimeksikään, he möykkäävät ja naureskelevat ikoneille. Kai se kertoo sorrosta tai sitten vain halusta painaa delete-nappia uskonnon kohdalla.

Erice on yksityisten ihmisten kaupunki, elämää eletään keskiaikaisten kivitalojen sisäpihoilla, kukaan ei päivystä talonsa ovella. Paria turistikatua lukuunottamatta kaduilla on hämmentävän hiljaista. En kuule normaaleja perheriitoja enkä edes saippuaoopperoiden ääniä. Kylä jättää paljon tilaa pohdiskelulle ja aikamatkailulle, mutta sanoisin, ettei täällä ole paljoa ns. normaalia elämää. Paikkaan kannattaa ehdottomasti tutustua, mutta ellei ole historiafriikki, päivä tai pari riittää mainiosti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s