Eteeriset öljyt

Tänään huomasin, että paha hyttysen pureman jättämä rupi oli tulehtunut eilisen puutarhanhoidon jäljiltä. Puoli säärtäni punoittaa ja koko alue on kosketusarka. Kaverit jo vihjasivat antibakteerisen puuterin ja teepuuöljyn käytöstä; koska minulla ei ollut kotona kumpaakaan, turvauduin toissa vuonna Hong Kongista ostamaani kammottavan hajuiseen punakukkaöljyyn. Hassua myös, että merkin nimi on AXE.  Haju on niin voimakas, että se levisi muutamassa hetkessä ympäri kämppää. Paketissa lukee, että ainakin hyttysten puremiin sen pitäisi auttaa. Tuote säilyy ainakin viisi vuotta, eli se ei vielä ole elttaantunutta. Muistelisin, että viime käyttökerralla jumittuneeseen niskaan oli pakko peseytyä välittömästi sen laiton jälkeen. Nyt aion kestää hajun  – medikaalisen ja läpitunkevan, koska haluan haavan parantuvan nopeasti.

Olen unohtanut tuoksuöljyni pitkäksi aikaa, nyt tein inventaarion siitä, mitä kokoelmista löytyy. Öljyjen käyttö on yksi sisäisen matkailun muoto, koska niiden ainesosat ovat yleensä kaukaa kotoa. Halvalla pääsee kauas, ja mielialoihin voi vaikuttaa kotikonstein ainakin pikkiriikkisen.

Kaikkien aikojen lempparini on ylang ylang, Kaakkois-Aasian ja Polynesian saarten hääyötuoksu, jonka käytöstä jo Margaret Mead kirjoitti matkoiltaan Samoan saarilta. Sen pitäisi myös auttaa matalalentoisina päivinä, mene ja tiedä. Tuoksu on mahtava, mutta vangitseva. Kaikenlaisiin hommiin en sitä käyttäisi, se rentouttaa, ilahduttaa ja aktivoi sensuelleja hermojamme.

Joinain päivinä ihminen tarvii jotain aivan päinvastaista – rauhoittavaa, tasaannuttavaa, lohduttavaa – ja samalla keskittymiskykyä ja viileää ajattelua stimuloivaa. Tuoksujen arsenaalistani tällaisiin tarkoituksiin sopivat erityisesti laventeli, eukalyptus, japanilainen piparminttu ja iki-ihana Body Shopin Oceanus, joka on kestosuosikkini kymmenen vuoden ajalta. Myös saman firman White Musk on ookoo, tosin myskikään ei ole suurin suosikkini.

Loput purtilot ovat jääneet vähäiselle käytölle. Ilmeisesti en pidä mausteiden sekoituksista muualla kuin ruoanlaitossa.  Oriental Breeze, Baked Cookies ja Maustesekoitus eivät vaan toimi tunkkaisessa kerrostaloasunnossa. Samaan ryhmään kuuluu intialaisvaikutteinen patchouli, joka vaatii ihan omanlaistaan persoonallisuutta. Vaikka alter egoni on Ab Fabin Edina Monsoon, en siltikään halua tuoksua joka päivä Intian basaarin poistomyynniltä.

Samasta kosmetiikkakaapista löytyi noin kymmenen avaamatonta paketillista suitsukkeita, joiden ostoajankohdasta en ole aivan varma. Intialaisissa paketeissa näyttää olevan vielä paljon käyttöaikaa jäljellä. Muistaakseni en ole polttanut ainuttakaan suitsuketta tässä asunnossa, koska ilmastointimme näyttää kiertävän asunnosta toiseen. Alakerran naapurit polttavat paljon suitsukkeita rukoillessaan ja tuoksu leviää koko taloon tehokkaasti. Ehkä tämä sitten on suomalaista häveliäisyyttä. Öljyt toimivat lempeämmin, niiden tuoksu ei leviä koko kämppään. Jos vaan jaksaisi viritellä vesiä ja tulia nurkkiinsa. Pimenevien iltojen myötä ajatus tuntuu taas ajankohtaiselta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s