Mietteitä poistoista

Kaupunkikodissani on 90 neliötä tilaa. Asumme hulppeasti kolmestaan, jokaisella meistä on 30 neliötä käytettävissämme. Silti kotiimme on pesinyt innokas hamsteri, joka tekee päivittäisestä elämästämme tukalaa. Neliömme täyttävät koriste-esineet, teinien urheiluvälineet (joka vuosi uudenkokoiset), aikakauslehdet ja about 3000 kirjaa.

Olen nyt muutaman päivän ajan roudannut kirpparille tavaraa, matkalaukullisen per päivä. Tämä ei vielä riitä, tavaran vähentymistä ei vielä näe silmin. Mutta ilahdun siitä, että kauppa on jo käynyt kohtuullisesti – meille joutava voi olla toisen aarre.

Kirjoista luopuminen on taitolaji. Välillä sydän särkyy, mutta sen kovettaminen kannattaa. Kirjoihin liittyvästä romantiikasta kannattaa luopua. Oma fiksaationi liittyy kirjojen kansiin. Keräilen kauniita kirjoja vain siksi, että ne näyttävät hyvältä hyllyssä. Esimerkiksi itämaisen filosofian osastoni on mittava, osan kirjoista olen lukenutkin, mutta tiedän, että ne juuri nyt ilahduttaisivat jotakuta muuta. Melkein kaikki teokset voi saada takaisin, jos niin haluaa. Ja yksi maailman seitsemästä ihmeestähän on Kindle-lukulaite (vaikka en ole vieläkään sen ahkerin käyttäjä).

Roudasin kirppikselle vasta n. 50 kirjaa, enimmäkseen suomenkielisiä pokkareita. Englanninkieliset eivät myy, valitettavasti. Ruotsin- ja ranskan- ja tanskankielisistä on turha edes puhua. Saan pitää Sartreni, Camus’ni, Strindbergini ja Blixenini. Mutta onneksi Tampereella ihmiset lukevat paljon ja kirpputoreilta löytää muutakin kuin Catherine Cooksonia, Kaari Utriota ja Laila Hirvisaarta. Kirpputorin pitäjä sanoi, että sinne kannattaa tuoda oudompaakin kirjallisuutta. En tosin tiedä, tarkoittiko hän ”oudolla” politiikantutkimuksen suomalaisia väitöskirjoja tai naistutkimuksen klassikoita 70-luvulta.

Varsinkaan ystävien ja kollegojen kirjoittamia kirjoja ei raaski heittää menemään, mutta olisiko suuri rikos siirtää osa ammattikirjallisuudesta vaikka kellariin nyt, kun on vaihtanut ammattia?

Kirjahyllyn harventaminen ilahduttaa minua. Tavoitteenani on saada kirjameri mahtumaan olohuoneen kolmeen hyllyyn. Haluan makuuhuoneen, jossa ei ole muita huonekaluja kuin sänky ja kirjoituspöytä. Tilan ottaminen haltuun turhilta tavaroilta on kokemuksellisesti yhtä hienoa kuin matkustaminen. Kodin laihduttaminen tuntuu myös helpommalta kuin omien kilojen. Jos onnistun tässä, sitten voin onnistua seuraavassakin dieettihaasteessa.

Olen ollut onnellisin elämässäni niinä aikoina, kun päivittäinen roinani mahtui muutamaan matkalaukkuun. Kun astioita on vain muutama, tiskiä ei kerry. Vaatteita ihminen tarvitsee noin seitsemän kertaa –  mikä ihanampaa, jos pyykkipäivä on vain kerran viikossa. Meillä on legendaarisen alhaiset vesimaksut nykyäänkin, mutta jos rationalisoisin pukeutumisemme, säästäisimme vielä lisää.

Pystyisin siivoamaan vaivatta, jos lattiapinta-ala olisi esteetön. Nyt se ei ole, sillä meillä on liikaa kenkiä ja lehtikasoja. Minusta ihmisen kuuluu omistaa yli 10 kenkäparia, mutta olisi kivaa, jos ne voisi säilöä vaikka kengille pyhitettyyn kaappiin. Nyt meillä on ameeboja kaikkialla. Kaappeihin ei mahdu mitään käyttötavaraa, koska ne ovat täynnä kaikkea tarpeetonta. Joudumme raivaamaan reittejä päästäksemme huoneesta toiseen.

Ehkä vihdoin olen oppinut reissuillani pistämään matkamuistojen ostamisen jäihin. Saan edelleen suuria kicksejä esimerkiksi keramiikasta, mutta tyydyn ottamaan valokuvia keraamisista ihmisten päistä. Ehkä minun kannattaisi mennä syksyllä työväenopiston keramiikkakurssille. Oma tekemä on niin paljon coolimpaa kuin souvenir shopista tuotu.

Ruoan ja juoman tuominen on niin paljon iloisempaa kuin posliinienkeleiden tai buddhanpäiden. Harmi vaan, ettei halpalennoilla voi tuoda haluamaansa ilman naurettavia lisämaksuja. Joskus vielä matkustan Italiaan minibussilla ja tuon tullessani viiden vuoden varaston viiniä ja oliiviöljyä. Mukaan mahtuisi pari alaikäistä afrikkalaistakin.

Viime talven näytelmässämme Mamut tuon salakuljettajanaisen nimi oli Volvo. Ehkä haluan tulla Volvoksi seuraavalla vuosikymmenelläni, joka alkaa pian.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s