Lutuiset sossuäidit

Suomalaisesta komediasta tällä hetkellä ykkössuosikkiohjelmani on Toosa-TV:n Kontulan sossuäidit. Sossuäitejä esittävät tunnetut drag queenit Cristal Snow (Tapio Huuska) ja NikoLa (Niko-Pekka Mäkinen). Marja ja Niina hengailevat enimmäkseen kotinurkillaan, mutta joskus heidänkin on irrottauduttava arjesta. Parhautta on, jos pääsee vaikka ystävän asuntovaunulle Meri-Rastilan leirintäalueelle. Mutta kauheinta on, kun työkkäristä soitetaan ja pyydetään palaveriin.

Marja ja Niina ovat symppishahmoja, heidät on leivottu suurella sydämellä. Heissä on solidaarisuutta ja vastarintaa. Pidän heistä, koska kaikessa tyylittömyydessään ja tympääntyneisyydessään he eivät edusta ihan kaikkia lähiöyksinhuoltajaäitiyteen liittyviä stereotypioita. He eivät esimerkiksi dokaa eikä heidän nurkissa pyöri koko ajan uusia miehiä. Lapsista huolehditaan, pyykit pestään, elämä on hyvin pientä, mutta silti hyvää.

Toosa-TV on pienellä rahalla tehty nettiohjelma Ilta-Sanomien sivulla. Mietin, toimisiko Kontulan sossuäidit pidempänä TV-sarjana. Parodiassa olennaista on toisto – periaatteessa joka jakso koostuu samoista elementeistä. Vertaan sossuäitejä erityisesti kahteen TV:stä tuttuun naispariin, AbFabin Eddieen ja Patsyyn ja Kumman kaa-sankareihin Anneen ja Elluun. Paljon samaa, mutta myös erilaista. Eddie ja Patsy ovat myös toisilleen omistautuneita, heidän elämässään ei enää pyöri miehiä – ystävä hoitaa puolison tehtävät. Mutta siinä missä Eddie ja Patsy dokaavat vip-tilaisuuksissa, Marja ja Niina tapaavat roskiksilla. Kumman kaa-sarjassa Annen ja Ellun intressi keskittyy dokaamisen jälkeen pantaviin miehiin, heillä on edelleen yritystä löytää elämänkumppani eivätkä he elä kokonaan toisilleen. Mutta joo, vaatii suurempaa mielikuvitusta käsikirjoittajalta päästä teininä äidiksi tulleen kontulalaisen Niinan elämismaailmaan kuin psykologiaa huonoin arvosanoin yliopistossa suorittaneen terveydenhoitaja-Ellun.

Koska Miljonääriäidit oli niin sairaan huono sarja, olen iloinen tästä parodiasta, joka esittää köyhien elämän suht siedettävänä. Eivät Marja ja Niina mitään syrjäytyneitä ole, he vain elävät omalla tyylillään. Heidän yhteiskuntakritiikkinsä on ihmeen terävää. Hauskuutta ehkä lisäisi, jos tuulipukuun pukeutunut mimmi alkaisikin luennoida Judith Butlerin performatiivisen sukupuolen käsitteestä tai foucault’laisesta vallasta. Sillä tunnen monia Marjoja ja Niinoja, jotka ovat aikuisiällä lähteneetkin opiskelemaan ja laajentaneet elämänpiiriään tamppaustelineeltä seminaarisaleihin ja business loungeihin. Mutta ehkä se vesittäisi sarjan keskeisen idean: naisten vastarinnan keskiluokkaiselle pönötykselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s