Tallinna ja toiston mekaniikka

Aloitin Tallinnassa ramppaamisen verrattaen myöhään – 2004, jos oikein muistan. Ensimmäisellä reissulla olin vanhempieni kanssa ja äidiltäni varastettiin lompakko, minkä setvimiseen ja suremiseen meni puolet reissusta. Noihin aikoihin Tallinnan-kävijöitä kehotettiin olemaan erityisen tarkkoina tavaroistaan. Nyt varallisuuseroa kansojen välillä on kurottu umpeen, enkä ole viime aikoina kuullut keneltäkään tarinaa taskuvarkaista Virukeskuksen läheisyydessä.

Olen käynyt Tallinnassa sen jälkeen ehkä 10 kertaa. Arvio on fiktiivinen, kaikkia keikkoja en enää muista. Olettaisin, että joka vuosi tuon jälkeen on tullut käytyä kerran, pari. Lempireissuni on hotelliloma, olisin mielelläni paikan päällä useamman päivän, jos varat sallisivat. Viime aikoina on enimmäkseen yövytty jossain, koska en koe saavani mitään irti päivän pikapyrähdyksestä.

Tallinnassa käymme aina vanhassa kaupungissa, mutta viime aikoina on tullut käytyä muuallakin. Kerran olin reissussa railakkaassa aikuisseurassa ja testasimme Lansmaen lahiön kerrostalojen kellareiden kummallisia salakapakoita. Se reissu oli ikimuistoinen, mutta sitä ei ole tullut toistettua, koska myöhemmät matkakumppanini eivät kokeneet aluetta turvalliseksi. Lapseni ovat myös lopun kyllästyneitä Anun ihmeellisen matkatoimiston lähiövierailuihin – kun sanon sanan ”lähiö”, he osaavat taitavasti vaihtaa puhenaihetta ja muuttaa suunnitelmaa. He haluavat nähdä kaupunkikeskustojen loistoa, keskeisiä nähtävyyksiä ja bling blingiä. Jopa taidemuseot ajavat lähiöiden graffitien ohi. Ymmärrettävää sinänsä, koska he saavat arjessaan kokea lähiöelämää tarpeeksi. Sama mielipide on suurimmalla osalla aikuisistakin kavereistani. Etsin siis kuumeisesti lähiömatkakumppania. Seuraava rasti olisi Pietarin lähiöt. Venäjän taidosta papukaijamerkki.

Kadriorgin puisto on varmasti vähintään yhtä nostalginen kuin Monrepos, jos kävelyllä siellä ei saa romantiikan lintua laulamaan, niin sitten ei missään. Viime viikon keikalla seikkailimme Kalamajan kortteleissa sateessa – todella juureva alue lähellä satamaa. Siellä oli ollut kesän pystyssä vanhoissa tehdasrakennuksissa ihana ekohippihenkinen taidekollektiivikokeilu, johon kuului mm. ilmaisia joogatunteja ja vapaana kulkevia kanoja. Kävelimme jo suljetun näyttelyn läpi ihaillen ovien ja porttien maalauksia. Toivotaan, että kokeilu jatkuu ensi kesänä, sillä haluaisin nähdä sen oikeasti.

Nyt Tallinnan ykköskohteeni on keskustan Kalev Spa. Kutsuisin paikkaa enemmän kuntouimalaksi kuin kylpyläksi, mutta paikalla on meriittinsä: siellä on aina siistiä, altaat ovat niin suuret, ettei ”lihaa liiterissä”-tunnelma yllätä. Isoista ikkunoista avautuu meditatiivinen kaupunkinäkymä, joka kiehtoo säällä kuin säällä. Paljon parempi ja halvempi kuin kumpikaan niistä kahdesta kylpylän yritelmästä missä olen Suomessa vieraillut (Tampereen kylpylä ja Jyväskylän Laajavuori). Vähemmän kirkuvia kakaroita, ei edes suomalaisten loma-aikoina (spekulaationa: lopettavatko suomalaiset kakarat kirkumisen, kun lähdetään ihan ulkomaille?).

Paras kahvila: La Chocolaterie Vene-Kadulla.

Paras ravintola: Elevant (intialainen) Vene-kadulla ja Musta lammas (gruusialainen) myös vanhassa kaupungissa.

Laivojen tarjonnasta: tällä kertaa Meiju Suvas oli keikalla Vikingillä. Viisikymppiseksi puumanaiseksi hyvässä vireessä eikä tuntunut välittävän yleisön camp-henkisestä fanittamisesta, päinvastoin. Ruokapuolella mieleen jäivät friteeratut cheddarjalapenot, joita söin vain yhden, mutta olisin voinut syödä vuorellisen. Tallinkin ja Vikingin välillä en näe suurta eroa, kummatkin käytännöllisiä vesibusseja kuljettamassa janoista kansaa paikasta A paikkaan B. Voisi joskus kokeilla Eckerö Linesia, vaihtelun vuoksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s