Kaamoskävely Nokia Cityssä

Lähialueretkeilybuumini jatkuu. Eilen ja tänään retkeiltiin naapurikunnassa Nokialla. Haasteena oli kävellä Nokian rautatieasemalta Eedenin kylpylään, koska junalla Nokialle pääsi niin paljon halvemmalla kuin bussilla. Perhelippu 2,70. Junia kulkee vain muutaman kerran päivässä,  mutta junareitin olemassaolo on ehdoton plussa satelliittikaupungille. Kymmenessä minuutissa Tampereelle halvalla. Nokian keskustasta pääsee siis ihmisten ilmoille todella kätevästi, jos osaa sovittaa aikataulunsa VR:n pillin mukaiseksi.

Kävelymatka oli reipas 3 km ja edestakaisin kuljettuna antoi hyvän kuvan paikkakunnan meiningistä. Sunnuntaina oli sumuista ja aurinkoista, mikä toi kuolleen luonnon ylle maagisen valon. Vesireittien varrella oli idyllistä jopa nyt. Erityisesti hylättyjen tehdashallien rappioromantiikka kiehtoi.

En jaksanut printata karttaa, joten reitti kylpylään ei ollut muistitietooni luottaen suoraviivainen. Nokialaiset lenkkeilijät olivat ystävällisiä neuvoineen oikopoluista, monipuolinen graffititaide yllätti ja vanhoissa rakennuksissa (kuten Nokian kartanossa, sairaalassa, kulttuurikeskuksessa ja liiketiloiksi muutetuissa tehdashalleissa) oli charmia. Sain vaikutelman, että kaupunki panostaa kulttuuriin ja taiteeseen kohtuuhyvin. Kylän raitilla oli molempana päivänä hiljaista, aseman kupeessa sutinaa oli vain aitoturkkilaisessa kebabpaikassa (Kavolia) ja kirpparilla. Innokkaan uinnin jälkeen iskender-annos maistui, ja paikasta sain vaikutelman, että pitäjillä oli todella paljon paikallisia ystäviä. (Yksi salainen harrastuksenihan on pizza-kebabpaikkojen sisustuksen kuvaaminen, ja Kavoliakin olisi antanut aihetta siihen, positiivisessa mielessä, mutta jos tupa on täynnä, en kehtaa.)

Nokian ydinkeskusta vaikutti perspektiivittömältä betonisine liikekeskuksineen, mutta reunoilla oli historiallista juurevuutta.

Siuron ja Tottijärven kylistä olenkin jo kuullut, niihin voisi tehdä kulttuurimatkan keväämmällä. Suoniemen puukirkko vuodelta 1803 vaikuttaa myös kiinnostavalta vierailukohteelta. Nokian alueelta on löytynyt muinaiskoruja 200-luvulta, ja myös v. 1596-7 nuijasodan muistomerkkejä on olemassa paikoitellen. Historiallisesti Nokiaa on pidetty osana Satakuntaa, ja jotenkin sen henkinen etäisyys Tampereelta välittyy edelleen. Paikkakunnalla on taatusti oma identiteettinsä (mitä en vielä tunne), se ei ole leimallisesti Tampereen lähiö.

Mielikuvien tasolla Nokia on edustanut minulle ikuista tehtaan varjoa, se mitä olen bussin tai junan ikkunasta kaupungista havainnut ei ole suuremmin herättänyt halua pysähtyä. Ehkä asuinvuoteni Jyväskylän Palokassa (silloisessa maalaiskunnassa) ja Vantaan Koivukylässä vaikuttavat siihen. Olen saanut tarpeekseni reunalla olevista paikkakunnista, joissa ihmiset käyvät vain syömässä ja nukkumassa. Kunnon maaseutu inspiroi enemmän, sellaiset paikkakunnat, joista ei noin vain lähdetä biletopin ostoon provinssikaupunkiin. Nokian tapauksessa kännykät, kumisaappaat ja hurmoshenkinen missio eivät stimuloi mielikuvitustani korkeille sfääreille. Kuitenkin Nokia nimenä on tällä hetkellä Suomen tunnetuin kaupunki –  luulisin, että joku turisti eksyy paikkakunnalle vain ottaakseen selvää, mitä kännykkämerkin nimen takana on oikeasti. Olen myös kuullut, että Afrikassa on Nokia-nimisiä lapsia, koska matkapuhelimen nimi edustaa edistystä ja vaurautta. Paikkakunta on siis tahtomattaan globaali legenda.

Minulle muutto Tampereen satelliittikaupunkiin ei ole koskaan ollut ajankohtainen, sillä vuokrataso niissä ei ole paljoa Tamperetta edullisempi ja kaupan päälle tulisi kalliimmat bussiliput ja liikkumiseen kuluva aika. Katsoin piruuttani Nokian vuokrakotitarjonnan enkä nähnyt siellä mitään nykyistä asumusta edullisempaa tai ihmeellisempää. Mutta retkeillä aion sinne uudestaan. Retkeily lähelle kauas kannattaa aina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s