Ruokaterapiaa kriisin keskellä

Cupboard_Full_of_Coats_Yvette_EdwardsMontserratin saaren siirtolaisten jälkeläinen, lontoolainen sosiaalityöntekijä Yvette Edwards julkaisi viime vuonna esikoisromaanin A Cupboard Full of Coats. Teos on jäänyt melko vähälle huomiolle valtavirtamedioissa, mikä ehkä selittyy sillä, että Britannian kirjamarkkinoille on viime aikoina tullut iso määrä Karibian siirtolaisten kirjallisuutta, joissa esiintyy samantyyppisiä teemoja.

Romaanissa on päähenkilönä kolmikymppinen ruumiinpukijanainen Jinx, joka asuu yksin lapsuudenkodissaan Hackneyssa vanhempiensa kuoltua. Äidin lahtasi väkivaltainen poikaystävä tämän sänkyyn Jinxin ollessa kuusitoistavuotias, ja tästä tragediasta johtuu naisen vetäytyminen maailmasta ja dysfunktionaalinen suhde ex-mieheen ja poikaan. Eräänä päivänä Jinx saa vieraaksi miehen menneisyydestä, perheystävä Lemonin, jolla on kiviä sydämellään. Lemon haluaa selvittää Jinxin äidin murhaan liittyviä asioita ja leiriytyy naisen asuntoon viikonlopuksi puoliväkisin. Kohtaamisesta seuraa intensiivinen tarinankerrontasessio, jonka aikana Lemon kokkaa Jinxille huikeita montserratilaisia aterioita sovittaakseen syyllisyydentuntoaan ja korjatakseen Jinxin rikki mennyttä sielua. Lemon on tosin aikanaan vienyt alaikäisen Jinxin neitsyyden, ja he päätyvät samaan sänkyyn terapiamielessä romaanin nyt-hetkessäkin. Mutta rakkaustarina tämä ei ole, sillä Jinx on liian rikkinäinen rakastumaan keneenkään.

Jinx pitää äitinsä makuuhuonetta museona, petaa pedinkin säännöllisesti, vaikka sängyssä ei ole nukkunut kukaan kuuteentoista vuoteen. Äidin vaatekaappi pursuaa takkeja, joilla on karu historia: aina kun hän tuli hakatuksi, poikaystävä sovitti tekoa ostamalla tälle kalliin takin. Jinx käy välillä kokeilemassa äidin nahkatakkeja, ulstereita ja turkiksia. Tämä on hänen ainoa tapansa surra, eikä hän tunnu pääsevän mitenkään traumoistaan eroon. Kerronnassa on jotain käsittämättömän makaaberia, mutta samalla romaani on rakennettu klassisen kauhukertomuksen lailla. Väkivallalla ei mässäillä, romaani keskittyy pikemminkin psykologiseen analyysiin sairaalloisesta mustasukkaisuudesta ja vallanhalusta.

Teoksen pääjuoni oli järkälemäinen, ehkä omaan makuuni liian painostava. Pidin teoksessa enemmän sivujuonista, kuten kuvauksesta Jinxin koulunkäynnistä 80-luvulla, tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä ja seksivinkkien vaihdosta koulun haisevassa vessassa. Tapaamme mm. kajahtaneen ghanalais-brittiläisen Adewayon perheen, jonka valkoihoinen äiti opettaa tyttärilleen poikkeuksellisen tehokkaan ehkäisykeinon: afrikkalaisen miehen kanssa ainoa toimiva ehkäisykeino on nukkuminen kolmessa uimapuvussa. Vaikka teos ei varsinaisesti ruodi rotusuhteita eikä keskity karibialaisten juurien etsintään (suomeksikin käännetty Andrea Levy on vahvempi noilla saroilla), se vie lukijansa vahvasti karibialaisten East Endin yhteisöön. Teoksen henkilöt ovat yllättävän hyvin toimeentulevia ja trendikkäitä – ainakaan tämä ei ole perinteinen maahanmuuttajien elämän kurjuuden kuvaus.

Perinteisten syöminkien, joihin kuuluvat pitkään haudutetut lihapadat ja kuivatut kalat, lisäksi romaanissa ryypätään reippaasti. Tässä kiinnostavan montserratilaisen Guinness Punchin ohje pääpiirteiltään: Guinnessia, kananmunia, sokeria, maitoa, Nutramentia (?), kanelitanko, muskottipähkinää, rommia, jääkuutioita. Kanamunat vispataan vaahdoksi, sekoitetaan munien, sokerin maidon, Nutramentin ja Guinnessin kanssa. Kaneli ja muskottipähkinä raastetaan mukaan. Lopuksi sekaan valtava tujaus rommia ja jäätä murskana. Aineiden suhteista toisiinsa ei ole aavistustakaan, mutta tuntuu, että jo pieni määrä tuota korvaisi kaloreissa kokonaisen aterian. Kokeilkaa kotona! Cheers and enjoy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s