Dildoja, kroonikkovaippoja, jäisiä puolukoita

Mentula%20musta%20timanttiMooses Mentulan esikoisnovellikokoelma Musta timantti (2011) on yksi niitä pikkujättiläisiä, jotka tiivistävät vaatimattomaan sivumäärään koko ihmiselämän kaaren. Mentula on Lapista kotoisin oleva, mutta Etelä-Suomessa vaikuttava alakoulun rehtori, ja nämä elämäkerralliset koordinaatit näkyvät myös novellien aiheissa: aika moni niistä käsittelee lapsuutta, nuoruutta, pohjoisen ja etelän välistä dialogia ja elämäntapojen eroa. Novelleissa ajetaan pitkiä matkoja maan halki tarkoituksena saada elämää järjestykseen; niissä myös kipuillaan seksuaalisuuden ja dysfunktionaalisen parisuhteen kiemuroissa.

Monessa Mentulan novellissa päähenkilö joutuu hankalaan tilanteeseen, josta etsitään innovatiivista ulospääsyä. Novellissa ”Huoltaja” Suvin äiti ilmoittaa itsensä lastensuojeluviranomaisille löytääkseen jonkun, joka allekirjoittaisi koulusta tulevat lomakkeet tämän ollessa pitkillä työmatkoilla. Novellissa ”Tauti” Pasi tekee kaikkensa piilottaakseen klamydiatartunnan vaimoltaan, jopa lääkiten vaimoa salaa murskaamalla pillereitä ruokiin. Novellissa ”Hiekkaa” nuori opiskelijapoika kiroaa kohtaloaan, kun sosiaalitoimisto ei suostu maksamaan tälle kesäloman ajaksi toimeentulotukea ilman työvelvoitetta vanhainkodissa: yli satavuotiaiden mummojen vaipanvaihto meinaa viedä tältä järjen.  Osassa novelleista päähenkilöt joutuvat sossun, KELA:n ja te-toimiston mielivaltaisen pakkosiirron kohteiksi – henkilöt eivät enää ole oman elämänsä subjekteja, vaan heille alkaa tapahtua asioita siksi, että taloudelliset suhdanteet komentavat niin.

Vain yksi novelleista kertoo muun kuin kantasuomalaisen tarinan: siinä thaimaalainen Senana on riskeerannut kaiken auttaakseen sairasta isäänsä hankkimaan itselleen auton kotipuolessa. Mustikat ovat paleltuneet kukintavaiheessa ja puolukatkin jäätyvät, mutta viimeisenä oljenkortenaan marjayrittäjä koettaa saada thainaisia keräämään suppilovahveroita. Näistä paskareissuista olen jo lukenut niin paljon lehdistä ja tutkijoilta, etten saanut Mentulalta tähän uutta näkökulmaa. Novelli tuntui ulkokohtaiselta. Taustatyötä ei ehkä ole tässä tehty tarpeeksi.

Onnistuneimmat novellit tässä  kokoelmassa käsittelevät maskuliinisuutta. Miehet kamppailevat lapsettomuuden ja aborttipäätösten parissa, ja kauhistuvat siitä, että vanhenevat vaimot alkavat liian suorasukaisiksi sängyssä. Vaikka dildoja saa nykyään jo automarketeista, silti vaimon yksinäiset puuhastelut voivat tulla aikamiehelle shokkina. Novellissa ”Iso mies” lievästi kehitysvammainen nuori mies luulee menevänsä työtoverinsa luo treffeille, mutta tämän ystävällinen kutsu osoittautuukin leikkitreffeiksi rouvan Downin syndroomaisen pikkupojan kanssa. Miesten seksuaalisuus on herkkää ja haavoittuvaa, ja moni novellin henkilöistä jää ongelmiensa kanssa yksin.

Viime aikoina olenkin lukenut enemmän uudesta suomalaisesta kirjallisuudesta novelleja kuin romaaneja. Mentulan lyhytproosassa on jotain yhteistä esimerkiksi Turkka Hautalan novellien kanssa – kummatkin kirjailijat etsivät ”kansan syvien rivien” ääniä vähemmän trendikkäistä kohteista. Mielestäni onnistunut novelli puolustaakin avainhenkilöidensä oikeutta olla maailmassa kaikkine vikoineen ja harhoineen. He voivat olla ahdasmielisiä, pikkusieluisia ja joka suhteessa rajoittuneita, mutta heihin kohdistuvan pilkan on silti oltava lempeää, myötämielistä. Psykologisen silmän lisäksi hyvällä novelistilla on oltava antropologista silmää, varsinkin kirjoittaessaan paikoista, joihin harva elämässään eksyy vahingossakaan. Mentulalla sitä on, varsinkin pohjoisen ulottuvuuden kuvaajana. Jään odottamaan hänen seuraavaa teostaan uteliaana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s