KitKatin voimalla Machu Picchulla

Karl PilkingtonKarl Pilkington on luku sinänsä. Hän on koomikko, joka on tuotteistanut itsensä, kouluttamattomuutensa ja työväenluokkaisuutensa äärimmilleen. Näyttelijänä Karlilla ei ole olemassa kuin yksi rooli, Karl Pilkington. Karl elää pientä arkeaan Lontoossa, mutta on kotoisin Manchesterista pahamaineisesta council house– alueelta. Hän on jättänyt aikoinaan GSCE-kokeet kesken, mutta hänen elämässään on yksi sitoumus: suhde tyttöystävä Suzanneen. Karl on hyvä tiskaamaan, siivoamaan ja muistuttamaan vieraitaan kenkien pois ottamisesta eteisessä.

Karl hymyilee harvoin, hän on vakavamielinen Peter Pan. Häntä on vaikea saada innostumaan muusta kuin KitKat-patukoista ja Monster Munchies-sipseistä. Normaalisti tyttöystävä Suzanne pakottaa Karlin lomalle Cotswoldsiin, Mallorcalle tai Ibizalle, mutta Karl ei itse ole aloitteellinen reissaamisen suhteen. Siksi hänen koomikkoystävänsä Ricky Gervais ja Stephen Merchant keksivät matkaohjelman, jossa Karl lähetetään kokemaan maailman seitsemän ihmettä: Kairon pyramidit, Taj Mahalin, Petran kivikaupungin, Rio de Janeiron Jeesus-patsaan, Machu Picchun, mayojen Chichen Ichan Meksikossa ja Kiinan muurin. Tässä ihmeiden virrassa Karl itse on kahdeksas ihme: hän onnistuu tylsistymään joka kohteessa ja keskittymään brittikulttuurin tosi-olevaiseen. Taj Mahalissa ainoa häntä kiinnostava asia on prinsessa Dianan penkki, jolla hän kävi murjottamassa aviokriisin syvimpänä aikana; Chichen Ichassa häntä kiinnostaa Elton Johnin taannoinen keikka ja se, osasivatko paikalliset laulaa mukana Lion Kingin tunnaria.

Muuten Karlin kommentit keskittyvät lähinnä vessoihin, suoliston toimintaan ja tapoihin vältellä paikallista ruokaa. Hän ei ole perso naisille, huumeille tai viinalle, vaan komiikka keskittyy hänen pikkusieluisuuteensa. Jos Sacha Baron Cohenin hahmot viljelevät seksismiä ja uskontoihin liittyviä ennakkoluuloja, Karl on oudon aseksuaalinen ja lakoninen suhteessa ihmisryhmien välisiin eroihin. Hänellä ei tunnu riittävän puhtia edes ennakkoluulojen viljelemiseen.Meksikolaista pääsiäisparaatia seuratessaan hän pohtii pääsiäisen vieton syvintä olemusta näin: ”En ole suuri pääsiäisen fani, vaikka sainkin suklaamunan ennen reissuun lähtöä Suzannen mutsilta. Hän tietää että olen enemmän suklaan kuin uskonnon fani. Näin on monien laita pääsiäisen kohdalla. Se on uskonnollinen juhla, joka on keksitty, jotta lihavat ja ahneet ihmiset kiinnostuisivat. En tiedä, miksi sitä juhlitaan munia syömällä. Vähän outoa että Jeesus ristiinnaulittiin ja luopui elämästään, ja sitten vuosia myöhemmin me kunnioitamme hänen uhrauksiaan suklaamunia syömällä. Myydäänkö Kinder-munia ympäri vuoden sellaisille uskovaisille, jotka eivät koskaan unohda?”

On raikasta lukea Pilkingtonin kreisiä matkakirjaa An Idiot Abroad (2010), sillä siinä ei ole turhaa snobbailua tai hifistelyä. Karl Pilkington onkin parhaimmillaan kaiken elämäntapatuunauksen kriitikkona. Hän on se perusjamppa, joka pakkaa matkalaukkuunsa teepusseja ja joulukalkkunan, ja jota varten lomakohteessa on olemassa oppaan 24/7-palvelut. Silti hän saa matkoillaan kavereita, hänet kutsutaan useaan otteeseen ihmisten koteihin kunniavieraaksi eikä hän edes tee kardinaalimokia eikä saa vihamiehiä. Surkeinta hänellä on Intiassa, mukavinta ehkä Meksikossa tai Jordaniassa.

Verrattuna Karlin raportteihin suomalaiset äijäturistit kuten Ville Haapasalo ja Madventuresin pojat kuuluvat todelliseen kulttuurieliittiin. Pilkington onnistuukin tekemään arkuudesta, nurkkapatriotismista ja kapeakatseisuudesta suurta taidetta. Vähempi on enemmän komediassakin. Lakonisuus toimii usein voimallisemmin kuin liioittelu.

Enemmän kuin matkoista An Idiot Abroad kertoo kuitenkin brittiläisen koulujärjestelmän nykytilasta. Vaikka tämä on huumorikirja, sen takana piilee karu todellisuus. Imperiumin kaatumisen jälkeen briteillä on entistä vähemmän syitä innostua merten takaisista maailmoista. Alas ajettu peruskoulujärjestelmä (jonka kasvatti Pilkington tuntuu olevan) tuskin motivoi ketään poistumaan mukavuusalueeltaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s