Neuvokas Aatu

Rautalampi työväentaloBlogissani on ollut hiljaista, koska olen keskittynyt tutkimaan sukujani ja kirjoittamaan fiktiota 1800-luvusta. Sukujuttuja, ainakaan ihan viimeaikaisia, en tohdi postittaa blogosfääriin, koska pidän sitä jotenkin epäeettisenä, vaikka ko. ihmiset olisivatkin kuolleet jo aikoja sitten. Vielä kinkkisemmäksi sukututkimuksen tekevät seuraavat tosiasiat a) yleisiä nen-sukuja on toivotonta penkoa kirkonkirjoista, b) monien seurakuntien tietoja ei ole saatavilla kuin jonnekin vuoteen 1850 asti, c) uudempien tietojen tilaaminen seurakunnista tuntuu kalliilta puuhalta, d) osassa suvuista ei taida olla ketään innokasta muistelijaa elossa ja e) matkailu Savon ja Keski-Suomen peräkylille ilman autoa ei hirveästi houkuta.

Yksi sukuhaaroistani tulee Ihalaisen Myhinpään kylältä Rautalammilta. Rautalammilla on tunnetusti asunut iso poppoo Hännisiä. En edes toistaiseksi tiedä mummoni vanhempien nimiä. Mutta Ihalaiskylältä löytyi neuvokas ”loisen poika” Hännisen Aatu, jolla oli sisko Rosa ja veli nimeltä Lassi.

Vuonna 1907 Rosa sai luumädän jalkaansa eikä sille löytynyt omasta pitäjästä hoitoa. Savon Työmies raportoi 13.3.1907, kuinka kuntakokous kokoontui neuvottelemaan, kuka kustantaisi Rosan ”parannukselle” Helsinkiin. Emme tiedä, kuinka Rosan asialle lopulta kävi, mutta jännitystarina jatkuu vuonna 1909 Lahdessa, jossa poliisi pidättää viisitoistakesäisen Aatun. Aatu on kiertänyt talosta taloon muurari Palmulta saadulta keräyskirjalla, jossa on Rosan itsensä kirjoittama sairauskertomus. Parannusta hän on jo saanut Lahden sairaalassa, mutta hoidon pitäisi jatkua vielä hetken ja rahat ovat lopussa. Ilmeisesti Aatu oli taitava kerääjä, koska hänen keräyskirjassaan oli jo iso liuta nimiä (Lahti, 30.9.1909).

Hännisten huono onni ei pääty tähän. Vuonna 1910 Aatu on taas liikkeellä, tällä kertaa veljensä Lassin asialla. Savon Työmies kirjoittaa Rautalammin kurjasta köyhäinhoitotilanteesta liittäen kunnanlääkäri Hellstenin valituksen vaivaistalon laiminlyönneistä. Lassi oli tullut Aatun tuomana lääkärin vastaanotolle valittaen ”pään koskua” varsin sekavassa tilassa, jonkunlaisen hulluuskohtauksen riivaamana. Lääkäri Hellsten olisi lähettänyt Lassin kunnalliskotiin valvontaan, mutta häntä ei sinne otettu. Lääkkeitäkään ei vaivaishoito suostunut Lassille kustantamaan. Lääkäri kummaksuu työnantajansa linjauksia.

Haluaisin tietää mitä Aatulle kävi elämässä, jatkuiko neuvokkuus aikuisiässäkin. Työväenaate näyttää ainakin jyllänneen Ihalaisen kylän torpissa, Hännisilläkin, tuon ajan lehtien kertoman mukaan. Agitaattoreita on kiertänyt puhumassa kylästä ja torpasta toiseen. Ylläoleva kuva on Rautalammin museolta, Kulttuuripolku-sivustolta – siinä korjataan Rautalammin työväentaloa joskus 1920-luvulla. Ehkä Aatukin on mukana tässä väkijoukossa.

2 kommenttia artikkeliin ”Neuvokas Aatu

  1. ”b) monien seurakuntien tietoja ei ole saatavilla kuin jonnekin vuoteen 1850 asti”? Voi olla, että olen ollut tutkimuspaikkakuntieni kanssa äärettömän onnekas, mutta käsitykseni on, että Kansallisarkistossa (ja maakunta-arkistoissa sekä ehkä kirjastoissakin) on mikrokortteja lähes kaikista seurakunnista vuoden 1900 paikkeille. Osasta näistä on digitoidut versiot SSHY:n jäsensivuilla. Ja maakunta-arkistoissa voi olla yksittäisistä seurakunnista kirjoja tai kortteja 1960-luvullekin asti. Viimeksi mainittuihin tosin pitää nykyään hakea käyttölupa.

    Muistelijoiden olemassaoloa ei valitettavasti voi todentaa kuin yrittämällä.

    • Joo! SSHY:n jäsensivut, esim. digitoidut rippikirjat ovat auttaneet vähän ja tuo Kansallisarkiston vanhojen sanomalehtien palvelu on huippu. Inhoan arkistoja yli kaiken, luopuneena yliopistotutkijana jotenkin välttelen sitä tiedon määrää, josta saan ihottumaa ja näppyjä. Taidan tukeutua seurakuntien maksulliseen vaihtoehtoon joku päivä. Oletko muuten lukenut Carolyn Steedmanin teoksen ”Dust”, joka kertoo aivan siitä ittestään eli historian tutkijan työn fyysisyydestä ja ammattisairauksista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s