Arctic shit house calls

SudentaivalÅsa Larsson on ollut lohtukirjailijani jo vuosikausia. Kesän kunniaksi luin jo toisaalteen dekkarin Sudentaival (2006), aluksi vahingossa ja vasta puolenvälin  paikkeilla huomasin teoksessa jotain tuttua. Pahimpina ruuhkavuosina rentouduin dekkareiden parissa niin, ettei niistä paljon muistijälkiä jäänyt. Larssonin kiirunalainen mielenmaisema on jäänyt kummittelemaan, ja muistan, kuinka innoissani olin muutama vuosi sitten, kun pääsin seminaarimatkalle Luulajaan, jossa oli jo vähän samanlaista kuin dekkareiden Kiirunassa.

Jos dekkari on muuten haudanvakava käsitellessään pienen paikkakunnan naisvihaa ja hyvä veli-verkostoja, Pohjoisen Lapin uudet elinkeinot naurattavat. Kiirunassa on osattu tehdä talvisessa ulkohuussissa käynnistä ainutkertaisia elämyksiä japanilaisturisteille, ja opportunistinen kirkkoherra on varannut itselleen Jääkirkon kaikki julkkishäät, koska sitä kautta pääsee taatusti lehtiin.

Sudentaival on edelleen ajankohtainen aihepiiriltään, varsinkin Suomessa, jossa juopa luterilaisen kirkon sisällä syvenee syvenemistään. Tässä nimittäin hirtetään paikkakunnan aktiivinen naispappi Mildred Nilsson kirkkosalin katosta. Mildred on kunnostautunut kahdella saralla: pelastamalla perheväkivallan uhreja eroon miehistään ja perustamalla susiensuojelusäätiön kilpailemaan rahoituksesta paikallisen metsästysseuran kanssa. Mildrediä vihataan paikkakunnalla systemaattisesti ja avoimesti, ja moni on helpottunut tämän kuolemasta peittelemättä tunteitaan. Larsson kuvaa taidokkaasti Mildredin luonnetta ja taipumuksia tekemättä tästä kiiltokuvamaista sankaria. Mildredin taipumaton idealismi ja joskus manipulatiivinenkin luonne tekevät hänestä paradoksaalisen sielunpaimenen. Omalla tavallaan hän osallistuu jopa työpaikkakiusaamiseen pompotellessaan kollegaansa Stefan Wickströmiä, naispappeuden vastustajaa ja neljän lapsen isää.

Myös Rebecka Martinsson on etsivähahmona kiinnostavan ambivalentti. Hänen mielenterveytensä järkkyy jollain tapaa joka teoksessa, hän ei osaa ratkaista kuuluisiko kotiseudulleen vaiko Tukholman juristipiireihin, ja elementissään hän tuntuu olevan lähinnä ruumiillisissa töissä, kuten perunannostossa. Rebecka viihtyy paremmin kotikylänsä Poikkijärven tervaskantovanhusten ja kehitysvammaisten peräkammarin poikien kuin omanikäisten kollegojensa kanssa. Työkaveriksi tai pelastajaksi hengenvaarassa hän saa ilmeisesti joka romaanissa ”hevosnaamaisen” poliisi Anna-Maria Mellan, joka kipuilee virkatehtäviensä ja perhevelvoitteidensa kanssa. Anna-Maria kokee olevansa parempi poliisi kuin äiti ruokkoamattoman kotinsa keskellä. Naisten välinen yhteisymmärrys ei ole saumatonta, mutta he täydentävät toisiaan.

Hauskana detaljina Anna-Maria ottaa yhteyttä Tukholman vanhankaupungin skifi-kirjakauppaan avatakseen kuolleen papin työhuoneesta löytynyttä symbolista piirrosta. Piirros löytyy kyseenalaisesta nuorten joukkoitsemurhia käsittelevästä kulttikirjasta, joka on myös tilattu Kiirunaan. Vaikka en edes ole skifi-friikki, tuossa kaupassa käyn melkein  joka Tukholman-reissulla, sellainen kun meiltä Suomesta puuttuu.

Teoksen viihtyisin paikka oli Poikkijärven kylän sydän, Micken kapakka, jossa kylän yksinäiset käyvät uskollisesti ruokailemassa ja jossa naisryhmä Magdaleena pitää kokouksiaan. Rebeckakin päätyy kapakalle tekemään pimeitä tiskaushommia, mutta ura päättyy lyhyeen.  Micken kapakassa ei tapeta ketään, joten se jää mieleen tarpeellisena henkireikänä rankan kerronnan keskellä.

Vaikka teos pursusi raakaa väkivaltaa ja dysfunktionaalisia suhteita, tätä oli ilo lukea uudestaankin. Pohjoisen Ruotsin hahmot tulevat suomalaista lukijaa lähelle kaikessa traagisuudessaan, tyylitajuttomuudessaan ja konstailemattomuudessaan.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s