Pinkkiä teetä Kashmirista

Kashmiri teaYstävänpäivän kunniaksi (muutama päivä myöhässä) postaan tänne todellisen rakkausreseptin. Juoma tuli mieleeni, kun täytin taas kilpailulomakkeita (köyhän yksinhuoltajan harrastus nro. 1) ja löysin Meiran kilpailun, jossa etsittiin ikimuistoisinta makumuistoa. Osallistuin kilpailuun ja juttuni löytyy osoitteesta: www.facebook.com/meirasuomi, otsikolla ”Kashmiri tea”. Olisin voinut kirjoittaa paljon romanttisemman ja hehkeämmänkin vuodatuksen, mutta ajattelin pysyä asialinjalla. Kilpailun pääpalkinto on matkalahjakortti, eniten tykkäyksiä saanut voittaa sen. Vienona pyyntönä siis toivoisin tykkäyksiä, jos juttuni yhtään koskettaa. Vastalahjana olen vaivautunut kääntämään kashmirilaisen teen keitto-ohjeen suomeksi. Resepti on vaikeusasteeltaan sanoisinko 4/5. Onnea kokeiluihin!

Tässä kilpailutarinani:

Elämäni ikimuistoisin juoma on pinkki kashmirilainen tee (noon chai), jossa on pähkinäinen ja suolainen maku. Olen saanut nauttia sitä vain muutaman kerran elämässäni matkustaessani Pakistanin NWFP-provinssissa lähellä Kashmiria ja Intian rajaa. Matka vuorille kuusentuoksuun ja raittiiseen ilmaan oli minulle todellinen terveysloma, sillä Pakistanin isojen kaupunkien saasteet aiheuttivat hengitysvaikeuksia. Pinkkiä teetä tarjoiltiin vaatimattomissa katukeittiöissä, joissa usein olin ainoa naisasiakas – tällä alueella naiset eivät paljoa kotoaan poistuneet, ja jos poistuivat, niin aina burqa päällä. Pinkki tee kertoi kuitenkin kulttuurista, jossa aistinautinnot ovat keskiössä ja jossa ruokaan ja juomaan suhtaudutaan kunnianhimoisesti. Elämän laatu (poliittisesta pattitilanteesta huolimatta) tuntui, ainakin pohjoismaisesta näkökulmasta, korkeammalta vuoristokansan parissa kuin alhaalla Punjabin laakson kaupungeissa.

Teen keittäminen kestää n. 1 1/2 tuntia ja keittämisen eri vaiheiden kanssa on oltava tarkkana. Veden ja teenlehtien lisäksi kattilaan laitetaan maitoa, suolaa, pistaasipähkinä- ja mantelirouhetta, kaardemummaa, kanelia ja hyppysellinen leivinjauhetta, joka saa aikaan keitoksessa ainutlaatuisen pinkin värin. En osaa keittää teetä ainakaan vielä kotikeittiössäni, mutta kaikki ainekset ovat helposti saatavilla lähikaupasta ja moni kuuluu Meiran valikoimaan.

***

Pinkkiä teetä nautitaan pohjoisessa Intiassa ja Pakistanissa talviaikaan. Heille +10-15 astetta on pirunmoisen kylmää ja kaikkia lämmikkeitä tarvitaan. Taloissa onkin sisällä kylmä, sillä lämmitystä ei yleensä ole. Minulla on edelleen tältä matkalta jäljellä kashmirilainen villashaali (sävyltään pinkkiä teetä asteen tummempi), jota tarvittiin joka päivä sisällä ja ulkona. Makumatkallani palaisin siihen kuppilaan, jossa ensi kertaa teetä maistoin ja pyytäisin kokkia opettamaan teen keiton vaihe vaiheelta.

***

Ja tässä (yksinkertaistettu) resepti (4 kupillista):

4 tl kashmirilaisia teenlehtiä (vihreä tee käy myös), 1/2-1 tl ruokasoodaa, 4-6 kaardemumman palkoa (jonka siemenet irrotettu ja murskattu), 3-4 kupillista vettä, 3-4 kupillista täysmaitoa, 1/2-1 tk suolaa (halutessa myös hyppysellinen kanelia ja 1 tl sokeria)

Juoman koristeeksi: 2-4 tl jauhettua pistaasipähkinää, 2-4 tl mantelirouhetta, (unikonsiemeniä)

1. Keitä puolet vedestä ja teelehdet kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää ruokasooda ja vispilöi 10 sek., sitten lisää loput vedet ja kaardemumma. Keitä keskilämmöllä, kunnes tee muuttuu punertavaksi.

2. Laske lämpötilaa, lisää maito ja vispilöi taas, jotta juoma vaahtoutuisi.

3. Lisää suola (ja sokeri). Kaada kuppeihin ja ripottele päälle pistaasit ja mantelit (ja mahd. unikonsiemenet).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s