Antskun aalloilla

SAM_1982Imatra pääsi eilen Putous-julkisuuden limelightiin Antskun tehdessä sen kävelykadulle, Rosson nurkille, ensimmäisen live-esiintymisensä. Paikalla oli satoja valkoisiin palmikkoneuleisiin pukeutuneita pikkutyttöjä itsetehtyine pahvikyltteineen, heidän vanhempiaan ja mä. Nimmareita Antsku jakeli faneilleen uskollisesti – itse en jaksanut nimmaria jonottaa, vaan siirryin ihmettelemään Antsku-ilmiön pikaista kaupallistumista pääkallopaikalle Rossoon. Pasta carbonaraa tai Antsku-drinksujakaan en pystynyt nauttimaan, sillä kuten kuvitella saattaa, paikka oli täynnä kuin Turusen pyssy.  Baaritiskillä myytiin Mie romahan-mukeja 14,95 edukkaaseen hintaan ja Antsku-huulikiillon olisi saanut vain 4,95:llä.

Loistavaa matkailumainosta Imatralle tämä Antsku-ilmiö. Tavallisena harmaana helmikuun päivänä Imatrankosken taajamassa oli lämmin ja tiivis tunnelma. Paikallislehdissä jo puidaan, antaako kaupunki Vatasen Jussille ilmaisen tontin, jos Antsku lauantaina kisan voittaa. Mahtaakohan Jussia oikeasti inspiroida Vuoksen kuohut ja kukakohan on hahmon inspiraation lähde? Veikkaisin, että taustalla on joku imatralainen reaalimaailman henkilö. Kyllä täällä tosiaan aika antskumaisesti puhutaan. Hotellin henkilökunnan juttuja kuunnellessa alkaa naurattaa, vaikka en ole vielä kuullut yhdenkään naisen tilittävän ukostaan.

Antskun Mansikkalassakin tuli eilen käytyä. Imatraa tuntemattomille kerrottakoon, että kaupunki koostuu useammasta hajasijoitetusta taajamasta. Mansikkalassa on kaupungin hallinnollinen keskus, kouluja, automarketteja, järkyttävän rumia sovjettyylisiä kerrostaloja (joista korkeimmat 15-kerroksisia) ja taajaman reunoilla uudenkarheaa omakotiasutusta. Olisikohan 70-luvun vasemmistolaisilla kaupunginisillä ja äideillä karannut mopo uutta uljasta kaupunkikeskustaa suunnitellessa ja olisikohan vaikutteita haettu liikaa Svetogorskin puolelta?

SAM_1992Autottomalle turistille Imatran välimatkat ja huono julkinen liikenne aiheuttavat päänvaivaa. Itse kävelin eilen rapiat 8 km Saimaan rannalla sijaitsevasta kylpylästä Imatrankoskelle navakassa tuulessa. Koska bussipysäkeillä ei ollut aikatauluja ja olin katsovani niiden kulkevan about 2 tunnin välein, päädyin vielä palaamaan Mansikkalan kaupoille jalan. Siksak-kuvioineen laskisin, että kävelin yhteensä ehkä 12-13 km ja täytyy myöntää, että tietyillä Neuvostoliittoa muistuttavilla prospekteilla vitutti rankasti. Onneksi ehdin paluumatkalla linjan 3 pikkubussiin, joka sekin oli niin anteeksipyytävän oloinen, että kaupunkia tuntematon turisti olisi voinut sen missata. Muutaman kilometrin bussimatka maksaa täällä 3,60. Mitä tästä voi päätellä? Voisiko kukaan työssäkäyvä aikuinen selvitä elämästään autottomana tämän kaltaisessa kaupungissa? Onko Imatralla mitään keinoja houkutella toisinajattelevia ekohippejä asumaan peräkylilleen?

Ei Imatra ole ainoa paikka, jossa kaupunkisuunnittelussa on menty näin metsään. Luulen, että Suomen kaikissa kaupungeissa pääkaupunkiseutua, Tamperetta ja Turkua lukuunottamatta paikallisliikennettä on ajettu alas radikaalisti järjettömän hintapolitiikan kautta. Imatran kaltaisessa hajasijoitetussa kaupungissa ongelma tuntuu akuutilta varsinkin talvisaikaan. Siksikin Antskun hahmo on osuva, että hän nimenomaan korostaa olevan kotoisin Mansikkalasta – taajamien paikallinen identiteetti korostuu, kun välimatkat eri kaupunginosien välillä on suuret eikä kaupungilla tunnu olevan selkeää keskustaa. Myös ”tien päähän” ajaminen kuulostaa realistiselta, sillä täällä todella riittää pitkiä suoria teitä.

Rosson kisakatsomossa on takuulla kuumottavat paikat tulevana lauantaina. Onnea Antskulle ja imatralaisille finaaliin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s