Skottilainen veijaritarina

Mills AidantekijätMagnus Millsin Aidantekijät (WSOY 1998) oli toinen teos, jonka saatoin loppuun ennen vapautusta seuraavalle tuntemattomalle lukijalle. Aloitin tämän teoksen tankkaamisen tammikuussa työllisyyskurssilla, enkä päässyt puuta pidemmälle, vaikka kurssilla ei muuta ollutkaan kuin tyhjiä hetkiä. Teoshan käsittelee nimenomaan työntekoa raaimmillaan: skottilaisten aidantekijöiden urakkakeikkoja Englantiin, joiden aikana asutaan vuotavissa asuntovaunuissa ja syödään kylmiä papuja suoraan purkista. Niitä paskakeikkoja, joiden palkka menee kokonaan aiempien velkojen maksamiseen ja paikalliseen pubiin ja joilta palataan kotiin häntä koipien välissä.

Teoksen päähenkilöt ovat Tam ja Richie, erottamattomat ystävykset, jotka ovat hitsaantuneet toisiinsa työparina. Toisen vahvuus on paalunuijan käyttäjänä, toinen on hyvä selvittelemään sotkuisiakin piikkilankakeriä. Molemmat ovat pitkätukkaisia hevilettejä, joiden lempibändi on Black Sabbath. Jätkillä ei ole varaa työvaatteisiin tai sähköaidan pystyttämisessä tarpeellisiin kumisaappaisiin, vaan he saapuvat työpaikalle uskollisesti repaleisine nahkatakkeineen ja bootseineen. Perjantaisin ennen baanalle lähtöä he jopa pesevät hevilettinsä yhdessä.

Työkeikalla Upper Bowlandiin alkaa tapahtua kummia. Englantilainen pomo ei onnistu pitämään miehiä aisoissa, sillä he ovat täydellisiä jompeja (itäsuomalainen ilmaisu työnvieroksujasta) keskittyen lähinnä röökin vetämiseen ja palkkaennakon kerjäämiseen. Työtahti piristyy hiukan, kun paikallinen kilpaileva yrittäjä Hall and Sons tarjoaa miehille pimeää keikkaa käteisellä, kalja- ja ruokapalkalla. Lopulta pomon pomot Skotlannista saapuvat paikalle kuultuaan juoruja tiimin tottelemattomuudesta. Ilman ruumiitakaan ei säästytä, mutta toinen työnjohtajista haudataan vähin äänin Englannin mutaan.

Lopulta miehet päätyvät virallisesti töihin Hall and Sonsin suljettuun yhteisöön, josta paternalistinen Mr. Hall ei päästäisi työntekijöitään edes pubiin illalla. Hall and Sons tuntuu omistamaan melkein koko Upper Bowlandin yritysmaailman tai ainakin johtaa sitä mafiamaisin elkein. Sävelet ovat selvät: mikäli työntekijät eivät santsaa firman tarjoamia aamiaismakkaroita, joita tarjoillaan ilman muita lisäkkeitä, heidän asemansa saattaa olla vaarassa. Duunareiden juhlapäivä on silloin, kun kokki saa aikaiseksi tehdä munuaispiiraita ainaisten makkaroiden sijasta.

Aidantekijät on täydellinen, vähäeleinen, työn kuvaukseen keskittyvä äijätarina, johon en ehkä olisi normaalioloissa tarttunut, mutta halusin kai lisätä skotlantilaisen kirjallisuuden tuntemustani. Tosin Mills itse on englantilainen, mutta tarttuu skottien ja englantilaisten kansallisiin eroihin ja stereotypioihin varmoin ottein. Vaikka Tam ja Richie saavat hyvin vähän aitaa rakennettua romaanin aikana, he ovat varmoja omasta kykeneväisyydestään ulkotöihin skotteina. Vaikka romaanin kerronta on realistista, kronologista ja yksinkertaista, aidan symboliikasta voisi repiä paljon irti. Käy ilmi, että myös miesten isät ovat kokeneita aidantekijöitä ja että Richien isä on rakentamassa superkorkeaa aitaa tontilleen estääkseen hulttiopoikansa vierailut. Kai Skotlannin ja Englannin rajakin on tässä omanlaisensa aita, ainakin mentaalinen sellainen, vaikka se ohitetaankin ilman muodollisuuksia. Nämä jompimiehet ovat aidosti ylpeitä työväenluokkaisesta taustastaan ja skottien hyvästä maineesta ulkotöiden tekijöinä, vaikka eivät itse suorituksineen loistakaan. He peilaavat omaa identiteettiään englantilaisiin miehiin, jotka taas ylpeilevät sillä, että ovat siirtyneet töiden delegaatiopuolelle.

Teos ei varsinaisesti räjäyttänyt tajuntaani, mutta yllätyksekseni sain luettua jopa pitkäpiimäiset aidanrakennuksen tekniset kuvaukset. Yhtä mystistä kuolemaa lukuunottamatta tässä ei loppujen lopuksi tapahtunut paljoa. Suosittelen teosta kuitenkin niille, jotka pitävät munuaispiiraista, Irn Bru-juomasta tai takavuosien suosikkitv-sarjasta Näkemiin vain muru.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s