Bellan omatoimiloma

martina_Haag_2Onnistunut lukukesä on jouheva sekoitus taideproosaa ja hömppää. Juuri nyt viihdyn mainiosti pääntyhjennysosastolla. Martina Haagiin (s. 1964) tutustuin jo pari vuotta sitten riemukkaan lapsiperhekaaostunnustuksen Meidän kotona (2006) muodossa; nyt sain käsiini uudemman ilottelu Radan väärällä puolella (Schildts, 2008, suom. Salla Korpela). Suuren suosion Ruotsissa saanut Haag on rapakon tällä puolen varsin tuntematon tekijä, jonka teokset yleensä löytyvät erittäin halvalla poistokoreista. Mietin, mistä moinen marginaalisuus johtuu – onko Haagin genre, humoristinen chicklit, suomalaisille hankala. Teksti on monessa suhteessa räävittömämpää kuin esim. Bridget Jones-sarja, jotka myös koomisena tyttökirjoina tunnetaan. Haag itse on teatterikoulun käynyt näyttelijä ja se näkyy myös tekstin tasolla.

Radan väärällä puolella on kirjoitettu romaanimuotoon, mutta ei tarvitse paljoa kirjailijan biografiaa penkoa löytääkseen yhtymäkohtia Bella-päähenkilön ja kirjailijan elämien välillä. Haag on onnistunut siinä missä monet meistä keski-ikäisistä taidealan syrjäytyneistä työttömistä tai matalapalkkaisista puurtajista haaveilevat – tekemään omasta epävarmuudestaan ja heikosta itsetunnosta mehevän kaupallisen tuotteen. Bella on Dramaten-teatterista potkut saanut 42-vuotias entinen näyttelijä, nykyinen TV-kanavan vastaanottoapulainen, ja tämänkin paikan hän on saanut siksi, että hänen miehensä Matte on kanavan menestynein juontaja. Liikkuessaan julkisuudessa kuuluisan miehensä kanssa Bellaa tuskin kuvataan ja tämän lisäksi hän joutuu työssään kohtaamaan miehensä vainoharhaiset fanilaumat. Vaikka Bellalla on varaa ostaa supermarketista kaiken mitä mieli tekee, hän kerää säälipisteitä olemalla käytännössä yh-äiti ilman yh:n vapautta määritellä elämänsä suunta.

Lasten ollessa jo melkein kouluikäisiä Matte ensimmäistä kertaa huomaa, että rouva tarvitsee omaa aikaa tai pimahtaa, joten mies tarjoaa hänelle kolmen viikon loman hänen haluamassaan rantalomakohteessa. Lentokentällä kuitenkin ilmenee, että Bella on sekoillut päivissä ja missannut Bulgarian-lentonsa viikolla. Tästä alkaa naisen sekoboltsi kotiloma, jolloin hän piileskelee maalla lomaa viettävältä perheeltään ja käy stalkkaamassa heitä epäillen miestään salasuhteesta. Bella tottuu yksinäisyyteensä varsin heikosti – naistenlehdetkään eivät häntä rentouta, sillä ne ovat täynnä juoruja hänen miehestään. Suklaa ja alkoholikin tuovat vain laimeaa lohtua.

Teoksen lukee kevyesti tunnissa tai parissa, enkä usko, että kukaan siihen tarttuu etsiäkseen elämän tarkoitusta. Itse pidin eniten pienistä ilkeistä havainnoista ruotsalaisten omituisuuksista. Hulvattomin hahmo on tietysti Bellan skoonelainen anoppi Kärran, joka ei pääse skoonelaisuudestaan eroon kesäpaikalla Keski-Ruotsissakaan, vaan kiusaa sukulaisiaan esimerkiksi perinteisellä skoonelaisella pääsiäismunajahdilla, jonka säännöt ovat harvinaisen julmat. Sukuun on mahdotonta päästä, ellei suostu pomppimaan pupuna tuntikausia ja ellei miniäkokelas löydä piilotettua munaa, häntä rankaistaan erityisillä rankaisurisuilla. Kärranin kesäpaikka Ruppela tuntuikin rangaistussiirtoloiden Alcatrazilta, jossa muutenkin rasittava siippa taantuu Oboyta ryystäväksi mammanpojaksi.

Haag on näemmä kirjojen julkaisun jälkeen saanut taas rooleja leffoista ja tv-sarjoista, ja hänen yksityiselämäänsä ruoditaan kiivaasti juorulehdissä. Julkkisroolikin taatusti lisää kirjojen myyntiä, mutta olisin myös viihtynyt teoksen parissa tietämättä kirjailijan taustasta. Lukemani Haagin teokset eivät ehkä ole tajunnan räjäyttävää taidetta, mutta mitäänsanomattoman naisviihteen suosta ne nousevat purevan (itse)ironiansa ansiosta. Suosittelen teosta erityisesti kiireisille pienten lasten äideille, joiden lukuhetket saattavat typistyä päiväunien tai vessassakäynnin rajoitettuun sapluunaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s