Naturalistinen nuoruus

Tikka AnnuEeva Tikka (s.1939) on minulle uusi tuttavuus, vaikka takavuosina olen sekoittanut hänen tuotantonsa Eeva Kilpeen. Molempia Eevoja yhdistää itäisen ihmisen identiteetti ja rakkaus luontoon, tosin Tikan Eeva tuntuu kirjoittavan enemmän omasta ajastaan ja erityisesti lapsista ja nuorista, Kilpi taas naisen seksuaalisuudesta ja evakkokarjalaisuudesta. Luulin, että Tikka olisi hieman unohdettu marginaalikirjailija, mutta vilkaisu internetin kaikkitietävään maailmaan kertoo toisin: hänen vanhoilla teoksillaan tuntuu olevan suurtakin vientiä blogimaailmassa. Nuoriso on löytänyt hänet uudelleen. Olen siis iloinen, että sain taas reissullani käsiini Annun (Gummerus, 1983), jota edellinen lukija näyttää lukeneen kirjanmerkkien perusteella vain muutama päivä sitten Tallinnan risteilyllä. Itsekin luin Annua pitkänä reissupäivänä busseissa ja kahviloissa, ja teksti oli niin vetävää, että taustamelu vaan jalosti lukuelämystä.

Annu on 14-vuotias eroperheen tytär, joka alkaa oireilla kasiluokalla luvattomien poissaolojen ja jengikäyttäytymisen tasolla. Hänen vanhemmillaan on molemmilla asiat pintatasolla kunnossa, mutta Annu on jäänyt vanhempien uusien suhteiden sivustaseuraajaksi, sijaiskärsijäksi. Erityisesti suhde äitiin ja äidin uuteen miesystävään hiertää; Annua ällöttävät äidin öiset riiausretket, miehen miellyttäminen ja kaljanjuonti. Isän uudessa perheessä tehtaillaan vauvoja, sillä isän vaimo haluaa uuden perheen. Muutenkin koko maailma Annun ympärillä tuntuu olevan raskaana. Oma seksuaalisuus ja lisääntymisasiat ovat tapetilla; teinitytöt keskustelevat pillereistä ja aborteista harva se päivä, tutkien lääkärikirjoista sikiöiden kuvia ja pohtien raskauden keskeyttämisen moraalia. Koulun isommille tytöille on abortteja tehty, tyttöjä ahdistavat ja puistattavat ne tavat, joista asioista puhutaan.

Annu saa yllätykselliseksi kuulijakseen luokanvalvojansa, biologianopettaja Miikan, joka itse kipuilee avioliittonsa ja ensimmäisen lapsen odotuksen kanssa. Miika ottaa tehtäväkseen selvittää Annun krooniset poissaolot perusteellisesti, vaikka Annu itse suhtautuu lintsaamiseensa ylimielisesti. Koulumenestyksen suhteenkin edessä on suuri savotta: Annulle seitsemän on jo hyvä numero, kun jotkut luokkatoverit purskahtavat itkuun niin huonon arvosanan saadessaan. Tyttö ei ole tyypillinen ongelmanuori eli huomiota kerjäävä provokaattori, vaan pikemminkin sivustaseuraaja ja omiin haaveisiinsa uppoutuva ”näkymätön lapsi”. Tällaisten nuorten paha olo jääkin usein huomaamatta huomion keskittyessä kovaäänisiin sählääjiin. Miika ei ole tyypillisen empaattinen nuorten tsemppaaja, vaan kokee opettajan kasvatustehtävän jopa piinalliseksi – hänelle riittäisi kasvinkeruuretket ja lintujen bongaus oppilaittensa kanssa. Miika kokee myös ahdistusta vaimonsa Sirkan raskaudesta ja pakenee mahan kasvaessa tihenevään tahtiin mökilleen. Vapaa-ajattelijan ja uskovaisen avioliitossa on muutenkin omat vääntönsä.

Teoksen tapahtumapaikalla ei alussa ole suurta merkitystä – opettajat ja koululaiset puhuvatkin suht neutraalia yleiskieltä. Paikka tarkentuu Pohjois-Karjalaksi vasta kaupungista (Joensuusta) poistuttaessa. Annu karkaa kotoaan löytämänsä kulkukoiran kanssa ja matkustaa junalla etsimään luokanvalvojaansa tämän mökiltä. Mökkipaikkakunnnalla turistaan jo levveetä karjallaa, ja Miikalla on työ ja tuska piilotella karkuria uteliailta naapureilta ja sukulaisilta, jotka värittäisivät tarinan uskottomuudeksi. Miikan ja Annun välillä ei ole minkäänlaista seksuaalista jännitettä, vaan sekaisin oleva tyttö etsii vain ulkopuolista kuulijaa. Mökkisaunalla hän on miestä odottaessaan onnistunut nappailemaan unilääkkeitä ahdistukseensa. Itsetuhoisuuden pilvi leijuu Annun yllä, mutta hän ei ole vielä ajautunut pahimpaan syöveriin ja osaa omalla kömpelöllä tavallaan huutaa apua.

80-luvun teinijengimeininkiä Tikka kuvaa aidonoloisesti – syrjäytyneet tai syrjäytymässä olevat nuoret eivät käytökseltään paljon eroa nykyisistä, mutta kapinan kanavat olivat ehkä rajoitetummat kuin nykyään. Kuvattu Joensuu on kirjaimellisesti kaukana pahasta maailmasta, huumeita ei tunneta, ainoat kansainväliset vaikutteet tulevat musiikin ja leffojen kautta. Väkivalta ja koulukiusaaminen ovat päivittäinen osa yläastelaisten arkea. Tyttöjen parissa tunnetaan jo anorexia nervosa, jonka vaarasta Annun äiti osaa sairaanhoitajana tytärtään valistaa, sillä on työkseen hoitanut ensimmäisiä maakunnasta löytyneitä anorektikkoja. Teoksen keskeinen teema onkin nuoren tytön mielen järkkyminen pahimman kuohuntavaiheen aikana. Tikka on valinnut arkisen, jopa hiljaisenoloisen tavan kuvata tytön kriisiä ja siitä selviytymistä. Ehkä ajateltu kohderyhmä on tässä enemmänkin teinien vanhemmat ja kasvattajat kuin teinit itse. Verrattuna esimerkiksi Anja Kaurasen esikoisromaaniin Sonja O. kävi täällä (WSOY, 1981), tässä ei ole vastaavaa rajojen rikkomista ja kapinallista draivia. Itsekään en teininä ollut Annusta kuullutkaan, mutta Sonja O:n luin muistaakseni jo yläkouluikäisenä.

Pidin teoksessa eniten pienistä arkisista havainnoista, joiden kuvaajana Tikka on lempeän tarkkanäköinen. Kuvaus on realistista ja naturalistista – erityistä huomiota kiinnitetään elämän luonnolliseen kiertokulkuun ja henkisten piilopirttien löytämiseen luonnon keskeltä. Annu oli erinomainen sisäänheitto 28 teosta julkaisseen monipuolisen kirjailijan tuotantoon; ehkä seuraavaksi tutkiskelen hänen tuotantonsa loppupäätä. Teos sopii mainiosti kaikkien 40-50-vuotiaiden kasarikuumeen lievitykseen ja opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille vertailukohdaksi nykypäivän haasteita kartoittaessa. Kuvattavat ilmiöt eivät ehkä ole muuttuneet sisällöltään, mutta puhetavat sitäkin enemmän yhteiskunnan medikalisoituessa ja muuttuessa diagnoosikeskeiseksi. Tämä teos ehkä opettaa, että vähemmilläkin tieteellisillä termeillä nuorten kanssa pärjätään ja maalaisjärkeäkin saa käyttää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s