Lapsellisesti lapsettomuudesta

Pydä_luoksen_fat_6737Espanjalainen Albert Espinosa (s.1973) on elokuvan ja draaman moniottelija, joka on julkaissut neljä romaania – kaksi näistä on suomennettu Bazarin toimesta. Pyydä luokse sun (Bazar, 2014) nousi kirjaston uutuuspöydän merestä freesillä kansikuvallaan, johon tartuin ilman mitään ennakkotietoa tekijästään. Tällaiset kohtaamiset ovatkin parhaita: tekstiin ryhtyy silloin puhtaalta pöydältä ja sillä on enemmän yllätettävää. Valitettavasti kaltaiselleni kirja-addiktille sokkotreffit ovat todella harvinaisia.

Teoksessa on nelikymppinen mieskertoja Dani, jonka pitkäaikainen tyttöystävä on jättänyt tämän. Miehellä on erikoinen ammatti: hän on kadonneiden lasten ja nuorten etsijä, siis jonkinlainen yksityisetsivä, jonka epätoivoiset vanhemmat palkkaavat, kun yhteistyö poliisin kanssa ei tuota hedelmää. Miehen maine on jo kiirinyt ulkomaille, ja erokriisin keskellä hän saakin tutkintapyynnön Italian Caprin saarelta.

Capri on miehelle tuttu nuoruudesta, sillä hänkin on kadonnut 13-vuotiaana isoveljeltään, joka oli silloin pojan ainoa huoltaja. Danin lapsuus ja  nuoruus on ollut täynnä surua ja sairautta; tämän lisäksi mies on lyhytkasvuinen kuten olivat hänen edesmenneet vanhempansakin. Aikuisiässä hän on selättänyt lyhytkasvuisuuteen liittyvän identiteettikriisin, mutta muistot koulukiusaamisesta ja ympäristön satuttavista sanoista silti elävät. Fyysinen poikkeavuus vaikuttaa myös miehen perheen perustamishaaveisiin – hän on tehnyt tyttöystävälleen selväksi, ettei haluaisi kasvattaa kääpiölasta.

Tiiviin miniromaanin juoni on ilahduttavan outo – tässä eletään samaan aikaan monella tasolla ja käydään läpi elämän merkittäviä kohtaamisia, jotka ovat olleet käänteentekeviä. Danille merkittävät toiset ovat yhdeksänkymppinen yksinäinen Martin-herra, jonka hän kohtaa lapsena sairaalassa ja joka lahjoittaa tälle kuolinvuoteellaan kuvakokoelman elämänsä tärkeimmistä majakoista, ja George-herra, joka ottaa karkurin hoiviinsa Caprin saarella opettaen tälle tärkeitä asioita elokuvista ja älyllisestä keskustelusta. Matkustaessaan takaisin käänteentekevälle saarelle Dani ei pelkästään ratkaise kaappaustapausta, vaan pääsee lähemmäksi omaa kriisiään ja sen aikaista totuuttaan.

Luin teoksen hotkaisemalla ja suhtauduin siihen aluksi epäilevästi. En ollut vaikuttunut Espinosan kielestä, jota pidin liian simppelinä ja Paulo Coelho-tyylisenä. Erityisen paljon kirjassa ärsytti runsas kolmen pisteen käyttö, joka antoi tekstistä teini-ikäisen vaikutelman. Yllättävää kyllä, teos silti jäi voimallisesti mieleeni muhimaan ja olen naureskellut sen hassuille yksityiskohdille jo monta päivää – eli teos tekikin salakavalan vaikutuksen viiveellä. Sielullinen sukulaisuus Coelhon kanssa näkyy lähinnä kerrontatekniikassa – muuten teos on aivan omanlaisensa, arvoituksellinen ja monitasoinen. Luulen sen puhuttelevan mitä erilaisempia yleisöjä – sairauden, lapsettomuuden, yksinäisyyden, traumaattisten nuoruusmuistojen ja muiden ikävien peikkojen kanssa eläviä lukijoita.

Itselleni teoksen vahvin anti liittyi pohdintaan lapsen saamisesta ja lapsettomuudesta. Danin kipuilu tuntui hämmentävän rehelliseltä ja aidolta, mutta Espinosa onnistui käsittelemään aihetta epäsentimentaalisesti ja sormea osoittamatta. Teoksen musikaalinen puoli yllätti myös jo sen nimen tasolla, ja opin myös kolumbialaisesta vallenato-musiikista, josta en ole koskaan aiemmin kuullut. Pohtien Espanjan tämän hetken talouskriisiä ja maan henkistä tilaa, tuntuu sydäntä lämmittävältä, että maasta tulee tämän tyyppistä toivoa ja taisteluhenkeä nostattavaa ”hyvän mielen kirjallisuutta”. Yleensä sivuutan genren varsinkin, jos kustantaja mainostaa teosta sellaisena, mutta Espinosan suhteen olin onneksi ennakkoluuloton. Miehen omaelämäkerrallinen, syövästä toipumisesta kertova Keltainen maailma (Bazar, 2014) lähtee luultavasti luentaan piakkoin myös.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s