Rockstara kahden naisen loukussa

tasanko_kavi_onnen_lahjat-alava_ilkka-26620653-216089118-frntlOmakustanneteoksiin harvoin riittää aikaa, mutta Ilkka Alavan Tasanko kävi onnen lahjat (Books on Demand, 2014) herätti huomioni kirjaston uutuushyllyssä hauskalla kansikuvallaan ja takatekstillään: luvassa oli aikamatka 60-luvun puolivälin Jyväskylään ja ympäryskuntiin, aloittelevan rockbändin kitaristin näkökulmasta. Teoksen nimen valintaa en edelleenkään ymmärrä, sillä tässä ei ollut kyse mistään erityisestä onnettomuudesta tai onnen onkimisesta. Nimi suorastaan viittasi johonkin katkerampaan tilitykseen, mitä teos ei todellaankaan ole, vaan pikemminkin humoristinen nuorisokuvaus ja kasvuromaani. Ehkä luin huolimattomasti ja arvoitus piili jonkun tässä kuunnellun biisin sanoituksissa.

En olisi lukenut teosta, ellei se olisi ollut näin vahvasti kotiseutupainotteinen. Tässä käydään läpi vanhempieni ikäluokan nuoruutta ja myös omaa lapsuuttani ja varhaisnuoruuttani paikkojen ja tunnelmien tasolla. Tunnistan teoksesta läheisesti 90% kuvatuista paikoista ja muistan myös niistä kerrottuja juttuja, jotka täsmäävät Alavan pikkutarkan kerronnan kanssa. Tässä ajetaan autolla tansseihin Suolahden Huvipuistoon, lavalle joka minun aikanani oli Suokkiss – paikka, jossa kävin ensimmäisen kerran rock-keikalla Dingoa katsomassa keväällä 1985. Nostalgia-akseli oli siis voimakas, vaikken ole elänytkään kuvattua aikaa. Kirjailija on siis tehnyt huolellista muistelutyötä ja tiivistänyt tarinansa tyylikkään kompaktiin muotoon. Kyseessä on siis semi-omaelämäkerrallinen romaani.

Teoksen dramaattisen jännitteen muodostaa vielä teini-ikäisen lukiopoika Ralen kinkkinen parisuhdetilanne. Hän joutuu suoraan neitsyyden menetyksestä kahden naisen loukkoon. Maalla Äänekoskella häntä odottaa hempeä, uskovaisuuteen taipuvainen Marke ja Vaajakoskella asuu älyllisempi ja sähäkämpi Raija. Riiustelukuviot ovat monimutkaiset molempiin suuntiin, eikä kumpikaan tytöistä anna selvää viestiä halustaan tai tahdostaan. Hankalaa tilannetta Rale pakenee viinanhuuruiseen sökön peluuseen erään paikallisen juopon luo. Ylipäänsä nuoret miehet hengailevat enemmän vanhempien ukkojen kanssa kuin nuoriso näinä päivinä. Työväenluokkaista solidaarisuutta riittää myös lyseon kundeilla. Erityisen hieno kuvaus oli Ralen isäksi tulevan ystävän ensimmäisestä työpäivästä Rautpohjan valimolla.

Teoksessa ollaan paljon tien päällä, yöhuolttiksilla ja hämyisillä tanssilavoilla. Herd-niminen bändi pääsee jopa Tampereelle bändikisoihin, jotka pidetään uudessa jäähallissa. Sen estetiikka mykistää pikkukaupunkin pojat. Satuin lukemaan teoksen juuri sopivasti jäähallin 50-vuotisjuhlien keskellä ja pääsin hyvin tunnelmiin mukaan. Hauskin kuvaus liittyi kuitenkin Ralen ja Ralen isän Leningradin matkaan, jossa majoituttiin Terijoella teltoissa. Kirjassa päähenkilön perheen vakaa vasemmistolainen maailmankuva taistelee tyttöystävien porvarillisen kasvatuksen kanssa.

Minusta teoksessa oli paljon ainesta, jotta se olisi voinut tulla julkaistuksi ”oikealla” kustantamolla. Kielenkäyttö on rikasta, ajankuva erittäin autenttisen oloista ja Ralen mieheksi kasvamisessa on karua herkkyyttä. Ehkä ongelmana on juonen tietynlainen arkisuus tai liiallinen realistisuus. Fiktionaalisella outouttamisella olisi saatu esimerkiksi henkilöhahmoihin lisää särmää. Lisäksi jäin miettimään, avautuisiko teos läheskään näin elävänä Jyväskylää tuntemattomille lukijoille, eli oliko maantieteellisiä koordinaatteja liikaa. Olen siis arvioijana täysin puolueellinen ja odotan innolla, mitä muut lukijat teoksesta sanovat. Ainakin aion vinkata teoksesta isälleni, joka luultavasti tunnistaisi teoksesta jokaisen kiven ja kannon.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s