Savonlinnan nuori Werther

Mörö 2Nuortenkirjoja lähdössä kirppikselle iso kasa, hinnoittelu enimmäkseen 50 centtiä. Luultavasti siirtyvät sieltä kirjaston kierrätyskoriin, ja täytyykin varmistaa, että tulevassa Nekalan lähikirjastossamme on sellainen. Mari Mörö on ollut mielessäni kirjoittamisen opettajana, sillä haluaisin hamassa tulevaisuudessa hänen kursseilleen. Tämän vuoden Mörönperän kesäkurssit ovat jo täynnä, mutta aina voi haaveilla tulevista vuosista. Kirjailijalla on komeat kotisivut ja erityisesti hänen uransa puutarhurina inspiroi – missäpä muualla luovuus saisi tulta alleen kuin hyvin hoidetussa, eksoottisessa puutarhassa: http://www.marimoro.fi/

Nuortenromaanissa Kolmen ruudun kalifi (WSOY, 1996) tapaamme 16-vuotiaan Jussi-Pekka Markkasen, joka muuttaa Jyväskylästä Savonlinnaan taidelukioon. Eletään syvää lama-aikaa, mutta se ei varsinaisesti näy Jussi-Pekan arjessa, sillä hänen eronneilla vanhemmillaan on varaa tarjota ainokaiselleen itsenäinen asuminen toisessa kaupungissa. Nuoren miehen sopeutuminen naisvaltaiseen kouluun ei suju kommelluksitta, mutta huumori pelastaa piinallisimmistakin tilanteista kotibileissä. Alkoholia ja seksiä on tarjolla taidekoulun harvoille pojille joka nurkan takana, mutta lopulta Jussi-Pekka vaikuttaa melko kunnolliselta nuorelta Wertheriltä. Kerran hän oksentaa bileissä ikkunasta naapurin mersun konepellille ja samalla menettää poikuutensa täysikäiselle Titalle, joka ei kuitenkaan ole täyspäinen. Pelko ”seksiruton” puhkeamisesta on aitoa, ja muistuttaa minua viime aikoina seuraamastani brittiläisestä seksiklinikka-tositeeveeohjelmasta. Valistus kultaisella 90-luvulla tosin oli hatarampaa kuin tuossa ohjelmassa.

Kirjassa minua ilahduttivat erityisesti nuorten miesten talousvinkit, joita aion kokeilla lähitulevaisuudessa. Sukkien liottaminen pyykkipulverivedessä ja pulverin jämien suihkuttaminen kuulostaa toimivalta pikkupyykiltä, samoin imurin korvaaminen maalarinteipillä mattoja puhdistettaessa. Pojat askartelevat myös kimppakämppäänsä joulutähden sulattamalla Edam-juuston vahaa. Arjen pienet ihmeet ja selviytymisen kokemukset tuntuvat elämänmakuisilta. Satunnaisten kännisekoilujen lomasta piirtyy kuva toiveikkaasta ja kekseliäästä nuoresta miehestä, joka tarkkailee maailmaa ja läheisiään piinallisen rehellisesti.

Irtiotto äidistä, joka värjää kuontaloaan punajuuren värillä ja lähtee lomautuksen jälkeen opiskelemaan puusepäksi, tuntuu varsinkin koomiselta teemalta. Poika näkee äitinsä olevan elinikäisen terapian tarpeessa ja hän maksaisi mielellään tälle psykodraamakursseja teemalla ”Kuka minä olen?”. Äiti ja äidin uusi miesystävä ällöttävät Jussi-Pekkaa teinimäisellä kuhertelullaan, mutta kantaa suhde jotain hedelmää: pariskunnan yhteen muutettua poika saa täyden varustelun opiskelijakämppäänsä, onhan aikuisilla ihmisiä kaikkia kodin varusteita kaksi kappaletta. Ennen lukioon siirtymistä poika on asunut enemmän mummollaan, johon suhde on lämpimämpi. Teoksessa harrastetaan vielä perinteistä kirjeenvaihtoa sekä mummon että kotiin jääneiden kavereiden kanssa.

Päähenkilön rakkain taiteenlaji on sarjakuva, ja lempihahmona on nokkaeläin, joka tilittää ovelasti sekoilujaan ja rakkaushuoliaan. Teoksessa tehdään paljon taidetta ja retkeillään taidemuseoissa. Opettajahahmot ovat yhtä boheemeja kuin opiskelijatkin. Savonlinnan taidelukion historiikkinakin teos voisi toimia, ainakin paikallisuuden tuntu on vahva. Teos varmasti puhuttelee yhtä lailla nuoria miehiä ja naisia, ja erityisesti ”erilaisia nuoria”, jotka haaveilevat itsenäistymisestä jo varhaisessa vaiheessa. Kielellisesti teos oli oivaltava ylittäen arkisen puheen ja stereotyyppisen teinikielen. Uskon, että teosta luetaan edelleen, vaikka nykyajan nuorisoa saattavat huvittaa puhelinkopista soitetut puhelut ja paperikirjeet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s