Suoraa puhetta kiusaamisesta

PaperisudetNuortenkirjasessio jatkuu. Eilen UKM-semifinaalia katsellessani luin myös Maria Aution romaania Paperisudet (Karisto, 2005), sillä muut biisit eivät säväyttäneet kuin Shavan ”Ostarilla”. Tämä teos sijoittuu Lappiin, anonyymille paikkakunnalle, joka hieman muistuttaa Rovaniemeä. Teoksessa on kaksi päähenkilöä, ysiluokkalaiset Salla ja Aletta, jotka molemmat kärsivät kiusaamisesta ja ulkopuolisuuden tunteesta. Aletta on vastikään muuttanut etelästä Lappiin isänsä kanssa, eikä edes osaa sanoa ”sie” tai ”mie”. Salla on pitkään ollut kiusattu vääränlaisine vaatteineen ja nörtin piirustusharrastuksensa vuoksi. Ainoana henkireikänä hänelle on susien piirtäminen – salaisuus, josta hän ei voi kertoa kenellekään, sillä se lisäisi friikin mainetta.

Itse kiusaamiskertomus on hyvin arkinen, ei kovin melodramaattinen, mutta taatusti sellainen, johon moni voi samastua. Tyttöjen kaverikuviot ovat häilyväisiä. Välillä Salla kokee jo pääsevänsä ”piireihin” Tuuliviiriksi nimittämänsä luokkakaverin kautta, mutta tämä valitettavasti käyttää vain tyttöä hyväkseen saadakseen entisen bestiksensä mustasukkaiseksi. Aletta reagoi kiusaamiseen rankemmin karkaamalla kotoa. Karkupaikka on persoonallinen, ja lopulta Salla onnistuu löytämään ystävänsä kännyn kuuluvuuspiirin ulkopuolelta. Teos valottaa kiinnostavalla tavalla myös Lapin syrjäseudun nuorten elämää ja halua olla yhteyksissä muun maailman kanssa.

Paperisudet on sen tyyppinen nuortenkirja, joka ei välttämättä kolahda nelikymppiselle tädille, vaan sen arvioijana toimivat paremmin nuoret itse. Minusta koulumaailmaan liittyvä kuvaus oli jotenkin vaisua, mutta kilttien ja kiusattujen tyttöjen salaiset maailmat yllättävät. Perhekuviot eivät myöskään ole tuikitavallisia ja sivutaan tässä myös samaan sukupuoleen rakastumisen herkkää teemaa. Sallan äidin välinpitämätön puuttumattomuus kiusaamiseen hämmentää, kun sen merkit tulevat jo kotiovelle haisevina viesteinä.

Kansikuva on herkkä ja onnistunut – maalaus on Graham Deanin teos Cradlesong. brittiläistä nykytaidetta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s