Sujuvuuden sudenkuopat

LAngenneet

Yhdistetty matka- ja kirjablogini saavutti juuri 500 postauksen rajapyykin. Erityisen harmissani olen siitä, että matkajuttujen määrä on kuihtunut minimiin elämän muututtua täysin kotikeskeiseksi. Olen siis kirjoittanut blogia arviolta joka toinen tai kolmas päivä reilun kolmen vuoden aikana. Se on paljon, sanoisinko jopa liikaa, mutta on tämä harrastus tuonut paljon uusiakin ulottuvuuksia elämääni, joista en aina muista täällä mainita. Viime aikoina olen lopettanut a) pakonomaisen kirjojen suorittamisen loppuun, jos teema ei täysin nappaa, b) kaikista lukemistani teoksista postaamisen ja c) maanisen kaikkiruokaisuuden. Olen myös pohtinut, kannattaako ylipäänsä haaskata aikaa sellaisten teosten arviointiin, jotka eivät suoranaisesti anna uutta pohdittavaa. Toisaalta olisin pliisu myötävirran uimari, jos kirjoittaisin vain ylistäviä arvioita lempiteoksistani. Pelkkä suitsutus kun ei mielestäni kehitä minua lukijana eikä kirjoittajana lainkaan.

Lähikirjastossamme täytyy käydä jonkun toisen kirjabloggarin tai kriitikon, sillä sen kierrätyshyllystä on viime aikoina löytynyt tuorehkoja arviointikappaleita. Viimeisin löytöni oli tanskalainen dekkari, Michael Katz Krefeldin teos Langenneet (Like 2014, suom. Päivi Kivelä). Poimin teoksen vain siksi, etten ole viime aikoina lukenut muita kuin kotimaisia ja ruotsalaisia dekkareita, silkasta laiskuudesta johtuen. Kansitekstissä luvattiin teoksen olevan sekoitus Sofi Oksasta, Stockholm noiria ja Uhrilampaita. Jaa-a, aikamoista myyntipuhetta. Asettaa aikamoisia odotuksia kirjailijalle, josta en tiedä ennalta mitään.

Kertoo minusta paljon, että luin tämän dekkarin sujuvasti parissa-kolmessa tunnissa, vaikka en pitänyt kirjailijan tyylistä lainkaan. Krefeldt kirjoittaa järisyttävän sujuvaa ja johdonmukaista rikoskirjallisuutta, jossa keskiössä on raaka väkivalta. Tekstin helppous ja täydellinen konstailemattomuus muuttuu jonkinlaiseksi sudenkuopaksi – siihen uppoaa, vaikka ei välttämättä haluaisi.

Teoksen sankari, hyllylle joutunut keski-ikäinen alkoholisoitunut poliisi Thomas Ravn, on tyyppi, johon olemme tutustuneet jo turtumukseen saakka. Teemana on kansainvälinen ihmiskauppa ja paritus, mikä sinänsä voisi kiinnostaa feministisesti suuntautunutta lukijaa, mutta nämä kauhun momentit koin jo 2000-luvulla Lukas Moodyssonin leffassa Lilja-4-ever, eikä Krefeld mielestäni avaa mitään uutta ikkunaa itäeurooppalaisten ja afrikkalaisten nuorten naisten hyväksikäyttöön, josta valistunut kansalainen ei jo medioiden kautta olisi tietoinen.

Teoksesta saa kuvan, että naiskauppa olisi Ruotsissa räikeämpää kuin Tanskassa johtuen lainsäädännöstä, jonka tarkoitus oli hyvä, mutta joka käytännössä on lakaissut prostituution vielä enemmän maan alle paikkoihin, jonne poliisikaan ei uskalla mennä. Tämä on kai teoksen päällimmäinen yhteiskunnallinen viesti, jos sellaista haluaa esiin kaivaa. Toisen päähenkilön, liettualaissyntyisen Mashan, kohtalo balkanilaisten ylläpitämässä bordellissa alueella nimeltä Arizona Market, on äärimmäisen karmiva.  Naiskaupasta päädytään taksidermiaan ja sitä kautta naisihmisten balsamointiin. Tämä ei ole juonipaljastus, koska siitä saa vinkin jo teoksen prologissa.

Teoksessa viljellään yksioikoisen tökeröä huumoria kansallisista eroista. Ruotsissa ei kööpenhaminalaisten mukaan ole muuta kuin hirviä ja uusnatseja, plus huonolaatuisia kanelipullia. Esimerkiksi televisiossa pyörivä Silta on nyansoitunutta laatukamaa tämän dekkarin simplistisiin havaintoihin verrattuna. En nyt suosittele tätä oikein kenellekään, paitsi ehkä väsyneelle mielelle, joka haluaa laittaa aivot totaalisesti narikkaan ja kokea pelkkää nussimista, räiskintää ja pitbull-terrierien puremia. Kokemus ei ylitä bulkkiteeveesarjan katsomista millään tasolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s