Alastomuuden ylistys

bookcover_9789511283447Jäi sitten Pirjo Hassis-vaihde päälle: ilokseni huomaan, että lähes koko hänen tuotantonsa on saatavilla Piki-kirjastosta e-kirjoina! Jatkan siis odysseiaa hänen uusimpaan romaaniin Sauna Paradis (Otava, 2014), jossa seikkaillaan nimeltä mainitsemattomassa välisuomalaisessa kaupungissa ja sen pidetyssä julkisessa saunassa 1960-luvun lopussa.

Keski-ikäinen kirjailija Anne Horni kohtaa kirjastovierailulla kotikaupungissaan kaupungin virkamiehen, Lauri Kovasen, jolla on syvä trauma isänsä katoamisesta, kun tämä oli kahdeksanvuotias. Lauri muistaa kohdanneensa Annen lapsuudessaan tämän isän omistamalla julkisella saunalla, mutta Anne ei muista häntä. Synnyinkaupungista on tullut Annelle pelkkä hautausmaa, eikä hän ole sen hetkiseen asuinpaikkaansakaan erityisen juurtunut. Lauri Kovanen rohkenee pyytää kirjailijalta erikoista palvelusta: hän haluaa naisen muistikseen, sillä hän ei itse pysty muistamaan isänsä viimeisiä vaiheita.

Teos kertoo traumaattisesta unohduksesta, isien kuolemista, keski-iän kriiseistä, lapsettomuudesta, nostalgiasta ja kuten edellisessäkin lukemassani Hassisen teoksessa (Isänpäivä) myös kirjailijan työstä. Anne Hornilla on työn alla romaani tuhlaajatytöstä, joka palaa suomalaiseen arkeen oltuaan iät ja ajat Amerikassa pornotähtenä. Fiktio fiktion sisällä on sinänsä kiinnostavaa luettavaa, mutta tuntuu teemojen runsauden keskellä ylimääräiseltä. Kirjailija itse on luopunut lapsensaantihaaveistaan, mutta laittaa päähenkilönsä synnyttämään lapsen sisarelleen vuokrakohdussa.

Lauri Kovasen kautta Anne palaa lapsuutensa ja nuoruutensa raiteille muistellen mitä kummallisimpia alastomia sauna-asiakkaita, heidän kohtaloitaan ja banaanilimsan makua. Sauna työväenluokkaisen alueen sosiaalisena keskuksena on herkullinen miljöö, jossa nuoret tutustuvat vastakkaiseen sukupuoleen vaivihkaa, mutta myös seksuaalisiin vähemmistöihin. Saunan pesuhuoneessa aputyttönä huseeraava Anne tutustuu sekä hermafrodiittiin että miehiltään salaa kuhertelevaan lesbopariin. Laurin perheen lauantaisia matkoja saunalle ja kotiin kuvataan tarkkaan, sillä niiden aikana paljastuu perheen sisäinen kriisi, isän ylivalta ja äidin hiljainen manipulaatio. Saadakseen miehensä raitistumaan äiti pyytää Lauria pissaamaan tämän housuille niin, että mieheen kasvaisi häpeän tunne sikailuistaan. Isän ainoaksi raitistumiskeinoksi nousee ajatus saarelle leiriytymisestä.

Tässä teoksessa Hassinen kuvaa enemmän alastomuutta ja platonista ystävyyttä kuin seksuaalisia suhteita. Lauri ja Anne eivät rakastu eivätkä koe himoa toisiinsa, vaan nauttivat aidosti yhteisistä muistoista, sillä molemmillakaan ei ole ketään muuta, jonka kanssa lapsuutta muistella. Tavallaan he ovat toisilleen henkisesti alasti, enemmän kuin kumpikaan on koskaan ollut puolisonsa edessä. Ystävyys alkaa melkein yksipuolisena kuulija-kuuntelijasuhteena, mutta kehittyy molemminpuoliseksi iloksi. Pidin tästä ulottuvuudesta eniten, kun taas en saanut niin vahvasti kiinni kummankaan nykyhetkestä.

Julkisten saunojen häviämisen yksittäisten ihmisten elinkeinona on täytynyt tapahtua juuri Hassisen kuvaamassa historiallisessa vaiheessa, 60-70-lukujen taitteessa. Tässä Annen isä työllistää lämmittäjää ja pesijää, vaikka leipä kapeneekin vuosi vuodelta. Saunan nimikin on herkullinen, tosin kannen neonvalot antavat vaikutelman eroottisemmasta toiminnasta.

Koin, että isän etsimisen ja muistin palauttamisen draama olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa, jos kirjan kerroksista olisi kuorittu pari pois. Esimerkiksi ystävysten puolisot jäivät ohuiksi henkilöhahmoiksi, eikä heidän parisuhteidensa nykytila ollut kovin vetävää luettavaa. Teos kannattaa kuitenkin lukea jo saunakulttuurin sosiaalihistoriallisen analyysin vuoksi, sillä tästä menneestä maailmasta ei voi saada makua maamme muutamien edelleen toiminnassa olevissa julkisissa saunoissa. Meininki niissä on liian hipsteriä, sillä kukaan ei käy niissä peseytyäkseen, vaan fiilistelläkseen. Ylipäänsä se työstä hikoontuneiden, koko viikon pesua odottaneiden kehojen hajumaailma on meiltä kokonaan kadonnut, eikä saunoissa ole enää pesijämummojakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s