Vuoden 2015 parhaat kirjat

20151217_161351Hyvää uutta vuotta 2016 kaikille blogini lukijoille!

En ole statistiikkahirmu enkä Excel-henkinen, mutta koin tarpeelliseksi tehdä pienen koosteen vuoden 2015 lukemisistani. Laskuvirheitä on saattanut tulla, enkä ole ihan jokaisesta lukemastani teoksesta kirjoittanut blogitekstiä, varsinkaan tietokirjoista, joiden lukemiseni tosin on lopahtanut kuin lehmän häntä.

Vuonna 2015 luin 159 teosta, joista 102 oli aikuisten romaaneja, Novellikokoelmia olen lukenut 7 kpl, dekkareita 25 kpl, kauhua 2 teosta, lasten-ja nuortenkirjoja 6 kpl. Ei-fiktiiviseltä osastolla olen lukenut 11 muistelmaa tai omaelämäkertaa, 5 matkakirjaa ja yhden elämäntaito-oppaan. Lukemani tietokirjat, joista en ole pitänyt kirjaa, käsittelivät Suomen poliittista historiaa ja yleistä historiaa.

Olen listannut vuoden parhaiksi teoksiksi kymmenen romaania suomalaisen (suomen- ja ruotsinkielisen) kirjallisuuden ja muun maailman kirjallisuuden saroilta.

Suomalainen kaunokirjallisuus: 

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu, Jari Järvelä: Tyttö ja rotta, Katja Kallio: Säkenöivät hetket, Aino Kallas: Reigin pappi, Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä, Elina Hirvonen: Kun aika loppuu, Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi, Antti Holma: Järjestäjä, Mikaela Strömberg: Sophie.,Heidi Köngäs: Hertta.

Muun maailman kirjallisuus:

JoJo Moyes: Me Before You, PP Wong: The Life of a Banana, Elif Shafak: Kunnia, Caitlin Morag: Näin minusta tuli tyttö, Kyung-Sook Shin: Pidä huolta äidistä, Susan Abulhawa: Jeninin aamut, John Williams: Stoner, Bernardine Evaristo: The Emperor’s Babe, Mariama Bâ: Pitkä kirje, Maeve Binchy: Seitsemän talvista päivää.

Ei-fiktion puolelta minua koskettivat erityisesti seuraavat teokset:

Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20, Alexandra Fuller: Scribbling the Cat ja Mia Kankimäki: Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

Erikoisin ja yllättävin tämä vuonna lukemani teos oli eteläkorealaisen Kyung Sook-Shinin romaani Pidä huolta äidistä. Sen löytämisestä olen jopa hieman ylpeä, sillä kyseessä on ensimmäinen suomennettu eteläkorealainen romaani. Blogissani haluaisin vuonna 2016 arvioida enemmän kirjallisuutta Aasiasta ja Afrikasta, ja maista, joissa en ole koskaan käynyt.

20151230_151235Parasta, mitä minulle tapahtui lukijana tänä vuonna, oli kirjaston e-kirjojen löytäminen. Olen löytänyt e-kirjojen puolelta paljon helpommin minulle sopivaa luettavaa kuin kirjastosta tai kirjakaupasta. Samalla koen haikeutta kirjastojen puolesta, jotka fyysisinä paikkoina taatusti kokevat suuria muutospaineita. Viime aikoina kirjastoissa käydessäni olenkin huomannut siellä tapahtuvan paljon muutakin kuin kirjojen lainaamista. Pidän hyvinä ideoina esimerkiksi Hervannan kirjaston palapelinurkkaa ja Metso-kirjaston värityspöytää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s