Täydellisen paahdon salaisuus

Chiquis--Cafe Dulcet coverSain amerikanmeksikolaisen Chiquis Barrónin romaanin Café Dulcet lainaksi kaverilta. Kyseessä on International Latino Book Awards-palkinnon voittaja vuodelta 2010, mutta kirja on silti omakustanne. Arizonassa vaikuttava Barrón on tuore esikoiskirjailija, mutta hän näyttää vaikuttaneen pitkään luovan kirjoittamisen opettajana. Tuntuu erityisen palkitsevalta arvioida teosta, jota varmaankaan moni ei Suomessa tunne, ja joka mielestäni ansaitsisi enemmän huomiota.

Teos on nuoren naisen kasvutarina, sukutarina ja yhteisöllinen kertomus meksikolaisten siirtolaisten asettumisesta uuteen maahan. Arizonan osavaltio on jonkunlainen rajavyöhyke, jossa meksikolaisen kulttuurin vaikutus ja kaksikielisyys on vahvaa. Päähenkilö Ximena ”Nena” Ferrer on puoliksi meksikolainen, puoliksi puertoricolainen, mutta kerronnan pääpaino on meksikolaisissa juurissa. Meksikolaisten yhteisöä kuvataan sopivan rosoisesti: kyseessä ei tosiaankaan ole idyllinen ja solidaarinen naapurusto, vaan erityisesti yhteisön jäsenten erilainen suhde katoliseen kirkkoon ja erilaiset käsitykset naisen asemasta aiheuttavat jatkuvia jännitteitä.

Nenan lapsuus ajoittuu 80-luvulle, nuoruus 90-luvulle ja kertomuksen nykyhetki 2000-luvun alkupuolelle. Hänen tarinansa punoutuu legendaarisen kahvilanomistajan, Doña Pilarin tarinan kanssa, joka on muuttanut Yhdysvaltoihin pakoon aviottoman lapsen syntymän aiheuttamaa häpeää. Doña Pilar on siitä onnekas, että lapsen isä, kahviplantaasin omistaja, on luvannut sponsoroida hänen yritystään mm. lähettämällä laadukkaita (Nenan mukaan maailman parhaita) kahvipapuja paikan päällä paahdettaviksi. Doña Pilarin paahdot ovat tarkkaan vartioitu liikesalaisuus, johon nuori Nena saa kuitenkin keittiön kautta tutustua. Kahvilasta tulee merkittävä henkireikä itseään etsivälle nuorelle. Doña Pilarin tarjoama viisaus liittyy itsensä hyväksymiseen ja omien erityispiirteiden jalostamiseen – prosessi, joka muistuttaa myös kahvilaatujen erottamista toisistaan.

Nena kasvaa modernimmassa perheessä, jossa äiti tekee uraa menestyneenä tulkkina. Nenan perhettä ei katsota alussa hyvällä, sillä se ei mahdu tyypillisen meksikolaisen perheen muottiin. He joutuvat seuraamaan pitkään naapurin Inezin väkivaltaista suhdetta juoppoon Prudencioon, ja lopulta pelastamaan tämän murhayritykseltä. Nenan ystävyys Inezin tyttären Sashan kanssa nousee toiseksi avainkertomukseksi kahvitarinan rinnalle. Sasha on Nenaa villimpi ja vapaampi tapaus, joka elättää itseään tarjoilemalla, tulee raskaaksi 15-vuotiaana ja hylkää lapsensa lähtiessään tanssitytöksi Las Vegasiin. Poika Nico kasvaa isoäitinsä hoivissa, ja hoivan ehtona on Sashan luopuminen äitiyden nimekkeestä.

Nena on introvertti havainnoijatyyppi, jonka elämään ei noin vain uida. Hän on kiinnostunut nuoruutensa naapurinpojista, veljeksistä, mutta pelkää rakastumista ja sitoutumista. Hänen työnsä psykolingvistinä on kaikkea muuta kuin hohdokasta – tutkimusrahoitus on minimaalista ja etenemismahdollisuudet rajalliset. Kolmikymppisenä hän palaa vanhempiensa luo hoitamaan sydänsurujaan ja heikkoja hermojaan, mutta yllättävää kyllä, Nogalesin tuppukylän lapsuudenmaisemissa hänen elämänsä alkaakin kasvattaa uusia versoja.

Romaani on monella tavalla tyypillinen esikoisromaani – realistinen kasvukertomus naisesta, joka saattaa tavalla tai toisella muistuttaa kirjailijaa itseään. Eniten pidin sen yhteisöllisestä otteesta – itse kahvilakuvaukset olivat todella herkullisia kuppikuntineen ja kantapeikkoineen. Kerronnasta tuli mieleen kaksi menneiden aikojen suosikkiani, Laura Esquivelin teos Pöytään ja vuoteeseen, ja tietysti Chocolat-elokuva (Joanne Harris: Pieni suklaapuoti), jota en muistaakseni ole lukenut kirjana. Aistillisuuden määrä ei kuitenkaan tässä ollut ylitsepursuavaa samalla lailla kuin Pienessä suklaapuodissa, vaan kahvin huumaavat tuoksut sekoittuivat arjen tavallisiin huoliin ja pulmiin. Kaikkiin ongelmiin ja vaivoihin Doña Pilar ei edes tarjoillut kahvia, vaan hänellä oli varastossaan myös valikoima yrttiteitä ja tietysti kuuluisaa Tía Maria-likööriä.

Teos on saatavilla Amazonin kautta. Erikoisen vivahteikas tuttavuus, joka varmasti kahvin ystävien lisäksi lämmittää kaikkia monikulttuurisuuden ja monikielisyyden ystäviä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s