Matkustaminen on mielentila

img_1126Kaikki meistä tuntevat jonkun, jonka elämäntehtävä on brassailla ennakkoluulottomilla matkoillaan paikkoihin, joissa kukaan muu ei ole koskaan käynyt. Jos itse olisin jatkanut lyhyeksi jäänyttä urakiitoani, olisin jo pitkällä tällä tiellä raivostuttaen niitä, joita asuntolainat sitovat turpeeseen.

Yleensä arvostan lähinnä matkakertomuksia vähemmän tallatuista poluista. Matkakirjallisuus ei ole koskaan kuulunut ykkösintohimoihini kirjallisesti, sillä siinä yleensä päädytään enemmän vahvistamaan kuin purkamaan stereotypioita kuvatusta kohteesta ja kansallisuudesta. Luen yleensä matkakirjoja vain sellaisista kohteista, jonne liput on jo varattuna tai joihin olen jo kauan kaivannut.

Kaisa Haatasen Ylipainolisämaksu (Johnny Kniga, 2016) oli toisenlainen matkakirja. Siinä ei kehuskella maailmanvalloituksilla, vaan tunnustetaan oman näkökulman pienuus ja koomisuus. Kertojana on viisikymppinen Tytti, ylipainoinen ja mukavuudenhaluinen sinkkunainen, jonka oma äiti päihittää hänet vuoristopolkuja kiivetessä. Kertoja on harrastanut matkustamista nuoresta saakka, mutta hän etsii matkoiltaan jotain muuta kuin seikkailuja. Hän on Helsingille ja Fazerin kahviloille uskollinen nurkkapatriootti, joka ei ole elämässään asunut kuin kahdessa kodissa, joiden välillä on lyhyt kävelymatka. Suomessa hän ei ole vieraillut kuin muutamassa kaupungissa, sukuhaudalla Lapissa ja kerran ystävien talonvahtina pelottavalla ABC-vyöhykkeellä. Hän kärsii virtsankarkailusta varsinkin  kohteissa, joissa WC-olosuhteet ovat arveluttavat. Ja kotimaamme merkittävimmän turistikohteenkin hän servaa toteamalla, että ”tamperelainen nuoriso on pyöreänenäistä ja hennavärjättyä.”

Tytin ulkomaanmatkat kohdistuvat lähinnä Eurooppaan, tosin kerran hän hairahtuu Egyptiin turhautumaan pyramideilla ja leikkimään puumanaista. Toisen kerran hän päätyy viettämään veljensä kanssa raivokasta laatuaikaa New Yorkiin. Hän on selvästi enemmän kulttuurimatkailija kuin rantalomailija: Kyproksen rannoilla hän onnistuu pilaamaan työkavereidensa reissun siteeraamalla kokon viikon Susan Faludin käsityksiä feminismin vastaisesta takaiskusta. Eniten nauroin nuoruuden kielimatkojen ja erään Roomaan kohdistuneen luokkaretkivalvonnan kuvauksista.

Kirjan nimeen vedoten odotin rankempia kohtauksia lihavan ihmisen lentämiseen liittyvistä haasteista tai himoshoppaajan pakkaamisstrategioista. Tytin laukkujen ylipaino on lopulta hillittyä, eihän hän edes tuo mukanaan puolta Atlantin rantojen näkinkengistä eikä jännittävää ulkomaista tyhjien tölkkien kokoelmaa. Kuntoutuvana shopaholistina en saanut kirjan tuliaisista tyydytystä, vaan jäin odottamaan tajunnan räjäyttävää tulliepisodia, jota ei koskaan tullut.

Teos on itseironisen hulvaton, mutta pelkkä reteä asenne ei aina riitä vakuuttamaan kaunokirjallisesta merkittävyydestä. Ongelmani teoksen kanssa olivat samansuuntaiset kuin äskettäin lukemani Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävän äärellä: molemmat tekstit toimisivat paremmin performanssina kuin tekstinä. Naistenlehtimäinen ote vie tekstiä enemmän kliseitä kohti kuin niitä purkamaan. Rönkkönen on taidokas listaamaan satunnaisia panojaan, tässä listataan mm. metsään menneitä museokäyntejä ja erikoisia ruokaelämyksiä.

Kirjaa suosittelen lämpimästi niille, jotka ehtivät lukemaan vain vähän, sillä Haatasen kappaleet ovat lyhyitä ja jokaisen niistä voi nauttia erikseen vaikka bussimatkalla. Kirja ei vaadi lukijaltaan suurta kiinnostusta mihinkään maahan, kieleen tai kulttuuriin, vaan kaiken maailman altailla saa lillua tyhmänä turistina. Kirjan matkustamiseen liittyviä perimmäisiä viestejä, armollisuutta itselle ja kohtuullisuutta en ole itse koskaan oppinut, ja siksi kirjan lempeä mukavuudenhaluisuus ärsytti. Humoristinen ihmiskuvaus taas ihastutti, joten jäin reippaasti plussan puolelle superkevyin kantamuksin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s