Fuerteventura noir

IMG_1681Fuerteventura, kappale villimpää Kanariaa. Paikallisten nimeämänä saari tunnetaan pilkkanimellä Isla ingenue, eli tyhmien saarena. Nuoret, jotka sinne jäävät hakematta mitään oppia ulkopuolelta, saavat tyytyä niukkaan elämään.

Tanskalaisen Thomas Rydahlin dekkaria Erakko (Minerva, 2017, suom. Salla Korpela) ei ole turhaan kehuttu ja palkittu, sillä sen tunnelmat ovat aidosti kuin toiselta planeetalta. Mitään letkeää etelänloman tunnelmaa se ei tarjoa, vaan äärimmäisiä maisemia.

Teoksen keskushenkilö, Erhard Jorgenson, on tullut saarelle pakoon ilmeisen tuhoisaa eroaan ja on elänyt yhteiskunnan laitamilla seitsemäntoista vuotta elättäen itseään taksikuskina ja pianonvirittäjänä. Erhard ei menisi normihiihtäjästä missään, ei myöskään kotimaassaan Tanskassa, ja ehkä hän on karun ja tuulisen saaren vuorilta löytänyt itselleen hallittavan palan todellisuutta. Hänet tunnetaan kylillä Erakkona, mutta hänellä on joitain luottoystäviä, jotka ymmärtävät hänen hiljaisia sadepäiviään lumumba-paukkujen tahdittamana.

Erakko tuskin on automaattisesti sympatiaa keräävä hahmo: hän huorittelee naisia ja ottaa usein lain omiin käsiinsä kyseenalaisin keinoin. Teoksen alkumetreillä hänen taskuunsa päätyy kuolleen irlantilaisen homomiehen sormi, jota hän pitää toteeminaan ja puhelee sille filosofisia. Jossain vaiheessa hän sieppaa tajuttoman naisen, Beatrizin, kotihoitoon sairaalasta varastettuun hengityskoneeseen, koska ei usko naisen selvivän hengissä muuten. Nainen viettää pitkiä aikoja yksin koneeseen kytkettynä siivottomassa vuoristomajassa, koska miehellä ei ole aikaa ryhtyä kokopäivähoitajaksi. Toisaalta hän on laajalti lukenut, ja pitää taksissaan pienimuotoista kirjastoa. Ja vieraantuminen modernista teknologiasta tuntuu aidolta elämänvalinnalta.

Teoksessa etsitään rannalta löydetyn kolmikuukautisen kuolleen poikavauvan hylkääjää, josta tulee Erhardille pakkomielle, varsinkin hänen huomattuaan, että poliisilla on aikomuksena siivota tapaus kyseenalaisin keinoin. Saarelle ei haluta uutta ”tapaus Madeleinea” turistien pelättimeksi, koska siellä ollaan muutenkin hätää kärsimässä asiakasmäärien vähyyden vuoksi. Toisaalta saari on täynnä kurjia kuppiloita, jotka veloittavat 5,5 e vaniljajäätelöstä säilykepersikoilla.

Teoksen tapahtumat pyörivät lähes kokonaan Erakon oman sisäisen maailman ja lähipiirin ympärillä, mikä tekee tekstistä intensiivistä, mutta myös paikoitellen puuduttavaa. Rydahl on pitkien kappaleiden ystävä, ja kun lukujakin teokseen mahtuu 79, välillä tekstimassaan tuntee hukkuvansa. Toisen tai muutaman henkilön vaihtelevat äänet olisivat tuoneet tekstiin lisää elävyyttä.

Kirja kuitenkin teki minuun vaikutuksen, jopa niin syvän, että voisin hyvinkin lähteä juuri Fuerteventuralle ”korkkaamaan” Espanja-neitsyyteni. Saaren meininki vaikutti sopivan takapajuiselta ja teeskentelemättömältä, ja sen läheisyys Afrikan mantereen kanssa on tuonut varmasti kiinnostavia kulttuurisia juonteita.

Kaiken kaikkiaan Erakko on dekkari omien polkujensa kulkijoille, jotka pitävät tummista tunnelmista. Yllättävän tummaa jälkeä Rydahl sai aikaan aineksista, joissa ei millään muotoa toisteta pohjoismaisten suosikkisarjojen ja -teosten kliseitä. Erhard ei ole outo tanskalaisuutensa vuoksi, eikä hänellä ole oikein mitään sidettä entiseen kotimaahansa. Juurettoman erakon näkökulma onkin sopiva kansainvälisille markkinoille, ja uskon monen tarttuvan teokseen erikoisen asetelman vuoksi, ei siksi, että se edustaisi taas niin koukuttavaa ja seksikästä Nordic  noir’ia.

Tanskalaisista dekkareista tämä ja Lone Theilsin Nora Sand-sarja ovat olleet suuria suosikkejani, kun taas en ole vielä lämmennyt täysin Jussi Adler-Olsenille tai Michael  Katz Grefeldille. Theilsin uusin, Runoilijan vaimo, on minulta vielä arvioimatta, vaikka teki myös vaikutuksen. Tällekin teokselle on luvassa itsenäinen jatko-osa, Paossa, joka on juuri julkaistu elokuussa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s