Kolmossiskojen rilluvuosi

IMG_1840Liane Moriarty, rasti 4. Three Wishes. (Penguin, 2003). Australian chicklit-kuningattaren esikoisromaani, jota ilmeisesti ei ole suomennettu, ainakaan vielä.

Teos kertoo Sydneyssä asuvista Kettlen kolmossisaruksista, jotka olivat aikanaan jonkunlaisia lapsijulkkiksia. Heidän äitinsä oli saanut lapset vahingossa nuorena väärän miehen kanssa, joutunut naimisiin ja tehnyt uran monikkovanhemmuudestaan. Teoksen nykyisyydessä naiset täyttävät 34 vuotta kaoottisissa olosuhteissa, jolloin menneisyyden luurankojen vetäminen kaapeista on vihdoin pakollista.

Cat on siskoista ehkä sovinnaisin, hän käy tavallisissa toimistotöissä, on ollut pitkään naimisissa ja yrittänyt lasta vuosikausia. Lyn on menestynyt äitiyrittäjä, jolla on uusperhe. Gemma on sinkku, alakoulun opettaja ja sitoutumiskammoinen elämäntaiteilija – hän ei kykene kuin maksimissaan puolen vuoden suhteisiin, ja vuokran maksamisen sijaan asuu rikkaiden kodeissa talonvahtina. Cat ja Lyn ovat identtisiä, kun taas Gemma polveutuu eri munasta – ja siksi ehkä kokee olevansa kolmas pyörä kompleksisessa suhteessa.

Teos käyttää näkökulmatekniikkaa, jossa kolmosten lisäksi tapahtumille on anonyymejä silminnäkijöitä. Tämä on raikas, mutta hieman haastava valinta. Siinä kelataan paljon naisten lapsuutta ja nuoruusvuosia, ja moninaisten takaumien kautta syntyy mosaiikki nykyisyydestä. Rakenne on mielestäni kekseliäs, mutta sisällön ja juonen suhteen odotin enemmän.

Kirjan teemoja ovat monikkoperheellisyyden lisäksi uskottomuus, lapsettomuus ja parisuhdeväkivalta. Kaikkia käsitellään riittävästi, myös komedian keinoin, mutta kolmosten hahmot jäävät hieman liian sisäsiisteiksi. Kaikilla on omat vaikeutensa, mutta satunnaisten törttöilyjen ulkopuolella he pysyvät yhteiskunnan pilareina, keskiluokkaisina eteenpäinpyrkijöinä. Elämän keskeisiä tavoitteita kaikilla ovat vain parisuhde ja työ. Katolisen uskon viitekehys tuo tulkintaan ripauksen syvyyttä, mutta vain ripauksen.

Jo kolmessa lukemassani Moriartyn teoksessa on keski-ikää lähestyviä päähenkilöitä, joiden vanhemmat ovat eronneet ja antaneet huonon perhemallin, mutta joilla on sydämellinen, vielä elossa oleva isoäitihahmo, joka näkee läpi kaikkien kipupisteiden. Tämäkin teos oli hyvin perhekeskeinen, ja perheenkin ulkopuolella sisäsiittoinen.

Lyn-siskon yritysidealle, Gourmet Brekkie Busille, nauroin makeasti, kun se tuntui niin hyväntahtoisen hedonistiselta tässä suomalaisessa kaamostodellisuudessa. Meillä ei krapulan hoitoon ole keksitty aamiaiskotiinkuljetusta, vaan pizzataksi öisin on parasta, mihin kykenemme (tai viime aikoina kaupungeissa Foodora). Ruoan merkitys ylipäänsä oli kirjassa keskeinen, alkaen perheen sisäisistä sähköpostineuvotteluista joululounaan sopivasta viettopaikasta. Pavlova-kakkuakaan ei koskaan voinut olla liikaa, ja parhaat räyhät saadaan aina aikaan hienoimmassa mereneläviä tarjoavassa ravintolassa.

Luulen, että kirja lämmittää eniten monikkoperheessä elävien tai eläneiden sydämiä. Minullakin on muisto lapsuudenystävyydestä kolmostyttöjen kanssa (jotka olivat samaa ikäluokkaa kuin tässä kuvatut naiset), joten teema ei ollut itsellenikään vieras. Tosin monikkoperheen kuormittavuuden kannalta tuntui jopa hieman epärealistiselta, että päähenkilöt olivat menestyneet näinkin hyvin. Kai Moriarty halusi esikoisteoksellaan välittää huolenpidon, välittämisen ja jollain tasolla yhteisöllisyydenkin teemaa, mutta teoksen juonesta puuttuu se ”koukku”, jonka myöhemmistä teoksista löysin jo alkumetreiltä. Tätä luki ilolla, mutta se ei tuonut elämääni uutta ymmärrystä oikein mistään. Muista teoksista olen ammentanut paljonkin kirjoittamisen suhteen.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s