Kirjaimperiumin nousu ja tuho

IMG_1844Kaikilla meillä kirjafriikeillä on varmasti joskus ollut jonkinlainen suhde Helsingin Akateemiseen kirjakauppaan, olipa se fyysinen tai virtuaalinen. Itselläni se oli varsinkin viime vuosikymmenellä aasialaisen ja afrikkalaisen kaunokirjallisuuden ostopaikka, ja pystyin luottamaan, että kiinnostavimmat uutuudet löytyisivät sieltä. Aasia- ja Afrikka-hyllyjen lisäksi kuikuilin usein queer-hyllyä, koska se oli aikanaan ainoa Suomessa sellainen näkemäni – siis kauan ennen kuin isojen kaupunkien kirjastot keksivät asian.

Stig-Björn (Nalle) Nyberg on kirja-alan moniottelija, joka teki pisimmän uransa Akateemisessa kirjakaupassa edeten lopulta sen kutistuneen version johtajaksi. Hänen teoksensa Kirjatalossa. Muistoja kirja-alalta ja vähän muualtakin (Otava, 2017) on herkullinen läpileikkaus suomalaisen kirjakaupan ja -kustantamisen haasteista 1970-luvun alusta tähän päivään.

Nyberg on koulutukseltaan historian maisteri, ja ehti toimia muutaman vuoden Lärkanin historian opettajana, opettaen mm. Kjell Westötä, jonka teoksissa opettajahahmot ovat eläviä. Hän kokeili myös siipiään kustannusalalla Schildtsin ruotsinkielisessä kustantamossa, mutta koki työn liian hitaaksi ja kaupallisesti haasteelliseksi. Ikävä Akateemiseen toi hänet aina ”syrjähyppyjen” jälkeen takaisin, vaikka hallinnolliset muutokset eivät uran loppuaikoina miestä miellyttäneetkään. Kirja-alan markkinointi kuin ei voi noudattaa samaa logiikkaa kuin trendivaatteiden, ja tästä Stockmannin organisaatiossa käytiin pitkä taistelu, jonka kirjakauppalaiset hävisivät.

Kirjassa on paljon kirja-alan sisäpiirin juoruilua, josta ulkopuoliset lukijat eivät välttämättä syty. Toisaalta kirjailijoiden ja muiden merkittävien kulttuuripersoonien muisteleminen on lämminhenkistä ja monisyistä. Ainoa kirjailija, jonka isännöinnistä Nallelle oli todellista päänvaivaa oli Arto Paasilinna, joka muun muassa oli uhannut tarttua prinsessa Vickania rinnoista kättelemisen sijaan. Jörn Donnerin ja Tove Janssonin persous whiskylle noteerataan myös, ja piti Nalle jopa työhuoneessaan erityistä pulloa Donnerin visiittejä varten, jotta kauppa ei saisi kitsaan kestitsijän mainetta. Ylipäänsä kirja-alan runsaan tarjoilun kulttuuria muistellaan, varsinkin retkiä maaseutukohteisiin, joista Kati Tervolla oli tapana tilata miehelleen kyytiä suoraan kotiin.

Ulkomaisten kirjailijoiden vierailut ovat astetta kotimaisia muistoja hehkeämpiä, varsinkin Brett Easton Ellisin ja Paulo Coelhon kaltaisten megatähtien vierailut, joihin fanit saapuivat hartaudenkaltaisessa hurmiossa. Iranin ex-shaahittaren Farah Diban vierailu oli aikanaan turvallisuusriski, ja kauppaan saapui kovaääninen häirikkö maan lähetystöstä. Akateemisen historiassa varmasti Kohtaamispaikka on ollut onnistunein innovaatio, samoin kuin Kirjojen yön tapahtumat.

Täältä provinssin näkökulmasta Akateeminen ei ole ainakaan itseäni suuresti stimuloinut, vaikka Tampereen Akateeminen oli aikanaan (kun se sijaitsi katutasossa isossa kiinteistössä) varma paikka törmätä tuttuihin. Nykyinen kirjaosasto on täällä vain varjo entisestä ja elää ainakin tavallisena arkena surullista hiljaiseloa. Jyväskylän ja muiden pienempien kaupunkien myymälöiden lakkauttaminen ei tullut aikanaan ihmeenä. Nyberg käy läpi näitä muutoksia, mutta kertoo itsekin kieltäytyneensä Tampereen myymälän johtotehtävästä, jota hänelle aikanaan tarjottiin.

Nyberg on kertojana humoristinen herrasmies, joka ei ”piikeissään” ainakaan ylitä sopivuuden rajoja. Kirjassa oli poikkeuksellisen lämmin henki, mutta itseäni hieman rasitti itselleni tuiki tuntemattomien henkilöiden runsaus. Tosin tunnustuksen anto tavallisille kirja-alan puurtajille on varmasti ollut yksi keskeinen motiivi kirjoittaa tämä teos. Suosittelen tätä sisäpiirin lukijoiden (joille teos on varmasti aarreaitta) lisäksi kaltaisilleni friikeille, jotka luultavasti lukevat jokaisen teoksen, joka sijoittuu kirjakauppaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s