Snobismia suoraan suoneen

loistava-menneisyysEdward St. Aubyn (s.1960) on brittikirjailija, jonka tuotanto on mennyt minulta kokonaan ”ohi” 1990-luvulla. St. Aubyn julkaisi Patrick Melrosesta kertovan autofiktiivisen trilogiansa Yhdysvalloissa vuosina 1992-4, ja sarjaa täydentävät vielä kaksi myöhempää osaa. Kirjasarja on noussut uuteen suosioon v. 2017, kun siitä alettiin tehdä tv-sarjaa. Samaan syssyyn Otava päätti suomentaa kirjasarjan, josta trilogia on julkaistu samoissa kansissa Loistava menneisyys – nimellä (2018, suom. Markku Päkkilä).

Luin trilogiaa hitaasti kahden viikon laina-aikana, kykenemättä ahmimaan sen varsin raskaita teemoja. Trilogia kertoo paljon muustakin kuin insestistä ja suonensisäisten huumeiden käytöstä, ja tyylillisesti se tuntuu perineen paljon Evelyn Waughin Mennyt maailma– teoksesta. Waughiin viitataan myös intertekstuaalisesti kaivaten hänen reippaita juhliaan. Kirjan konteksti on kompromissittoman yläluokkainen, eikä tästä henkisestä perimästä tunnu kukaan saavan potkuja, vaikka saapuisi juhliin verinen ruisku kyynärtaipeessa. (Tätä teoksissa ei tapahdu, mutta Patrick tuntuu viettävän 80-luvun rikkaiden ystäviensä vessoissa.)

Ensin täytyy tunnustaa, että olisin luultavasti ihastunut kirjasarjaan pidäkkeettömämmin 20-vuotiaana kuin 45-vuotiaana. Varsinkin trilogian toinen osa Bad news (Ikävä juttu) olisi taatusti kolahtanut silloiseen rappioromantiikkaa ihannoivaan itseeni. Sarja kolahti edelleen, mutta oli myös rankkaa lukea päähenkilön pohjattomasta itsetuhoisuudesta. Ja osa huumetrippien kuvauksista tuntui jopa pitkäveteiseltä, koska ne olivat sekasortoisella tavalla perin sivistyneitä ja oppineita.

Trilogiassa siis kartoitetaan ”tuhlaajapoika” Patrick Melrosen elämää 5-vuotiaasta noin kolmikymppiseksi, jolloin hän on parantunut pahimmasta huumehelvetistään ja palannut Britannian seurapiireihin. Patrickin alkoholisoitunut pedofiili-isä kuolee miehen ollessa parikymppinen, ja hänet lähetetään New Yorkiin hakemaan tämän tuhkia. Ensimmäinen osa sijoittuu siis 60-luvun Provenceen, toinen osa New Yorkiin vuonna 1982, ja kolmannessa osassa seikkaillaan Lontoossa ja Cotswoldsin maaseudulla vuonna 1990.

Patrick on tullut isänsä hyväksikäyttämäksi 5-vuotiaasta eteenpäin, eikä hänen sekakäyttäjä-äidillään riitä voimia puuttua asiaan, vaikka hän on tietoinen miehensä taipumuksista. Myöhemmin vanhemmat eroavat, rikas amerikkalainen äiti nousee ahdingostaan, mutta isä jää Ranskaan elämään rappioelämää ex-vaimonsa antamilla almuilla. Kasvavalle Patrickille ainoa lohtu on se, ettei isä ole menestynyt, vaan kenties lunastanut hänelle kuuluvan alhaisen paikan yhteiskunnassa.

Trilogiassa on vähän osioita, jotka eivät tavalla tai toisella liity päihteisiin. Nuorten huumeriippuvuuksia ei moralisoida, koska vanhempien ikäpolvi marinoituu kosteilla lounaillaan saaden aikaan lähes yhtä pahaa jälkeä. 1990-luvulle tultaessa lähes jokainen Patrickin elossa oleva ystävä kuuluu NA- tai AA-ryhmään, joiden hoivissa heistä tulee ympäristölleen sietämättömiä. Patrickiä itseään vainoaa edelleen kolmikymppisenä lapsuuden synkät varjot huolimatta lukuisista terapiasuhteista. Vihan tunteen käsittely tuntuu olevan hänen elämänsä läpileikkaava teema, vielä hankalampi kuin päätös lopettaa suonensisäisten huumeiden käyttö.

Tyylillisesti St. Aubynin teokset eivät muistuta Karl Ove Knausgårdin pikkutarkkaa arkista kerrontaa, mutta isäsuhteen käsittelyssä heillä on paljon samaa (huolimatta siitä, ettei Knausgårdin isä ollut pedofiili). St. Aubynilla tosin huomio kiinnittyy sivuhenkilöihin ja laajempaan maailmaan, kun taas Knausgårdin pitkät monologit ovat enemmän introspektiivisiä. Uskoisin kuitekin, että ”Knasun” ystävät saattaisivat ammentaa paljon myös tästä trilogiasta, jolle on luvassa kaksi jaksoa lisää. Sivumäärä jää vaatimattomammaksi, ja teokset ovat myös helpompilukuisia. Ehkä St. Aubynin tarkoituksena ei ole myöskään luoda kirjallisia spektaakkeleja, vaan luin teoksia aitoina pyrkimyksinä nostaa seksuaalisen hyväksikäytön ja riippuvuuksien välisen yhteyden teemaksi, joka vaatii myös yhteiskunnallista tarkastelua.

Luin teokset oikeassa järjestyksessä, ja suosikkini kaikessa kammottavuudessaan oli ykkösosa Never Mind. Kolmososaa Some Hope en luultavasti olisi jaksanut lukea itsenäisenä teoksena. Siinä esimerkiksi kartanon emäntä Bridgetin hahmo ei olisi avautunut lainkaan yhtä kiinnostavana, ellen olisi ensin tavannut häntä 60-luvun Ranskassa pilveä polttavana, seksuaalisesti vapautuneena tytön huitukkana.

Teoksessa käydään läpi vuosikymmenten yläluokkaisilla päivällisillä, joiden snobistiset järjestelyt tuottavat Patrickille nautintoa. Suvun perimä on edelleen se järjestys, joka pitää hänen elämäänsä jollain tasolla pystyssä. Cotswoldsissa hän pääsee juhliin, joihin osallistuu prinsessa Margaret, mutta niissä hän tyytyy terapeuttisiin keskusteluihin ex-narkkariystäviensä kanssa. Illallispöydässä prinsessa Margaret saa leningilleen peurapaistin kastiketta, joka kaiken lisäksi oli makunsa puolesta pohjanoteeraus. Kaikkia kartanon vieraita ei voida kutsua samaan pöytään prinsessan kanssa, vaan heidät lähetetään taksilla piiloon Bossington-Laneille naapurikartanoon.

St. Aubynin huumori kohdistuu aateliston ja muun yläluokan sisäsiittoisuuteen, pakkomielteisiin ja ahdasmielisyyteen. Miespuolisten perillisten tuottaminen sukuun on edelleen monien miesten ykkösprioriteetti, joka ohittaa aviollisen uskollisuuden. Lasten läsnäolo aikuisten juhlissa on suuri etikettivirhe, ja heidän ottaminen mukaan sunnuntain jumalanpalveluksiinkin on kyseenalaista. Sakasti on anglikaanisessa kirkossa sopiva paikka säilyttää sylilapsia, eikä evankelisille irtiotoille ole suurta sosiaalista tilausta.

Minulle teosten suurin anti oli niiden tietynlaisessa terapeuttisuudessa, jossa kuitenkin aidon snobistisesti piikiteltiin terapiakulttuurille. Odotan sarjan loppuosilta lisää johtopäätöksiä huumevieroituksesta ja oivalluksia päihteettömästä elämästä. Patrick Melrosen yläluokkainen narkkielämä oli kyllä yhtä raadollista luettavaa kuin kaikki muukin ”alan kirjallisuus” huolimatta siitä, että päähenkilöllä oli varaa hotellien huonepalveluun ja runsaisiin tippeihin limusiinikuskeille. ”Alan kirjana” se vakuutti siksi, että St. Aubyn onnistuu pysymään toiveikkaana sortumatta kuitenkaan tyypillisimpiin sentimentaalisuuksiin.

10 kommenttia artikkeliin ”Snobismia suoraan suoneen

 1. Olen lukenut (englanniksi) kaksi ensimmäistä kirjaa, joista minullekin nousi paremmaksi Never Mind. Mielestäni insestiä käsiteltiin varsin hienovaraisesti ja vihjaten. Kirjan kieli myös viehätti: mietin jo lukiessani, miten näiden kääntäminen mahtaisi onnistua (kirjoja ei ollut tuolloin suomennettu eikä kai ollut edes aikeissa suomentaa). Toisessa kirjassa (Bad News) minuakin rasitti se jatkuva kaman vetäminen: en osaa nähdä huumesekoilussa mitään hauskaa. Koen sen lähinnä tylsänä. Aion kyllä jatkaa sarjan lukemista, kunhan saan itseni viritettyä oikeanlaiseen mielentilaan.

 2. Hieno arvio, kiitos!
  Olen ajatellut lukea tämän sarjan, sillä brittiyhteiskunta kiinnostaa kovasti ja Kirsin Book Clubissa muutamat ovat jo lukeneet ja suositelleet. Nyt tämä vihjauksesi vielä Menneeseen maailmaan, niin aloitan sarjan heti, vaikka huumehörhöily ei sinänsä kiinnosta yhtään. Tarkoitukseni on kuunnella ne enkuksi äänikirjoina, sillä löytyvät Storytelistä.
  Tv-sarja tulee olemaan hieno, sillä pääosassa on Benedict Cumberbatch ja toistaiseksi kaikki hänen työnsä, mitä olen nähnyt, ovat olleet huippua.

 3. Minulla odottaa tämä tuossa vieressä kirjapinossa. Kevään uutuudet ropsahtivat tietysti samaan aikaan kirjastosta ja nyt yritän kahlata pinon läpi ennen kuin pitää palauttaa. Insesti ja huumesekoilut eivät kyllä järin houkuttele lukemaan, mutta jokin tässä sarjassa kuitenkin kiehtoo. Olisiko sitten tuo brittiläinen elämänmeno.. Kovasti tätä on kehuttu ja arviosi sai nostamaan kirjaa pinossa taas vähän ylemmäs 🙂

 4. Tästä kirjasarjasta en ole koskaan kuullutkaan, en silloin 90-luvulla enkä nytkään ennen tätä postaustasi. Kuulostaa tosiaan vähän knausgårdmaiselta, jos kirjoja on tulossa vielä lisää ja koko sarja kertoo omista kokemuksista. Sinänsä insesti ja huumemaailma ei kauheasti houkuttele lukemaan, mutta jos sarja joskus osuu kohdalle, niin kokeilen.

 5. Uuhuh, tämä kuulostaa kirjalta, jonka voisin laittaa HelMet haasteeseen kohtaan ”kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi”. Minä olen kauhean huono lukemaan huumehöyryisistä touhuista. Yleensä väsähdän aika nopeasti ja varsinkin, jos ympärillä on muutakin surkeutta… Ehkä pitäisi tarttua tähän juurikin tuon haasteen vuoksi.

 6. Pakko sanoa, että tämäntyyppinen rappioromantiikka ei ole yhtään minun juttuni. Yläluokkainen suonensisäisesti huumeiden käyttö ja insesti kuulostavat sen verran luotaantyöntäviltä. Vähän liikaa dekadenssia minulle. Mutta arviosi kirjasta oli mielenkiintoinen ja taiten kirjoitettu!

 7. Minusta tuntuu, että tämä kirjoitus oli minulle sopiva annos tästä aiheesta. Olen lukenut joskus opiskeluihin liittyen huumeiden käytöstä ja insestistä yms. Liian rankka maailma.

 8. Satuin juuri tänään selaamaan tätä kirjaa kirjakaupassa. Enpä olisi kuitenkaan kansien perusteella osannut arvata, että sitältö on tällainen. Kansi on kovin seesteinen. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s