Vapaudenriistoa Siwan kulmilla

pyy minä katoanTeos: Mari Pyy: Minä katoan (Into, 2018)

Mistä sain: E-kirjastosta

Mari Pyy on ollut yksi viime aikojen luottodekkaristeistani, koska pidän hänen tavastaan kertoa työelämän monikulttuurisista haasteista. Olen lukenut Pyytä jopa enemmän ammatillisesta kuin viihteellisestä näkökulmasta. Hänellä on ollut paljon sanottavaa muun muassa paperittomien terveydenhuollosta ja alaikäisten yksin maahan tulleiden lastensuojelusta.

Hänen uusin teoksensa Minä katoan on hyvää vaihtelua suhteessa aiempaan, sillä se ei sijoitu Suomeen kuin nimellisesti ja sen päähenkilökin on uusi. Kirja vie lukijansa arabikevään jälkeiseen Egyptiin, Aleksandian kaupunkiin, jossa nainen nimeltä Sandra Mattsson (koko etunimeltään Aleksandra) yrittää ratkaista vuonna 1979 kuolleen äitinsä mystistä surmaa. Sandra on menettänyt äitinsä yksivuotiaana, ja äiti on ollut hänelle enemmän kultti- tai satuhahmo kuin elävä ihminen. Äiti oli ammatiltaan toimittaja, ja lähti rauhanturvaajamiehensä kanssa matkaan edistääkseen uraansa, ei elämään suojattua elämää sotilaan pikku vaimona. Äiti ammuttiin aavikolla tämän tehdessä dokumenttifilmiä kyseenalaisesta aiheesta.

Sandra siis on jo nelikymppinen, ja siviiliammatiltaan psykologi. Hän on kuitenkin äidittömänä tyttärenä ollut aina kiinnostunut miehisistä maailmoista, käynyt armeijan ja päätynyt isänsä lailla rauhanturvaajaksi Lähi-Itään. Egyptin turvallisuusriskit eivät tule hänelle yllätyksenä, mutta äidin asia ajaa hänellä oman turvallisuuden ohi. Aleksandriassa hän operoi pitkälti psykologiroolinsa takaa, ja kertoo olevansa kiinnostunut naisten kokemasta posttraumaattisesta stressihäiriöstä poliittisessa poikkeustilassa.

Varsinkin kirjassa kuvattu naisjärjestö Muslim Women Voices herätti kiinnostukseni, koska olen kuullut vastaavista kyseenalaisista gender-asianajotoimistoista muistakin maista. Järjestö on kyllä olemassa, mutta sen epäillään olevan pelkkä islamistien rahanpesubyroo. Sen johtaja, muslimiksi kääntynyt brittinainen Rose Atkinson on ”kova luu”, ja siinä toimivat nuoret naiset pitkälti karismaattisen johtajansa vasalleja, tai tämän sukulaisia. Sandra pääsee tutustumaan järjestöön, koska Rose on alun perin ottanut häneen yhteyttä äitiasiassa. Onko Rosella kuitenkaan puhtaat jauhot pussissa, siitä voidaan spekuloida.

Onko kirja sitten dekkari, trilleri vai pelkkä jännittävä romaani matkasta toiseen kulttuuriin, siitä voidaan olla montaa mieltä. Rikostutkimuksellisesti kirjan anti on ohut. Eniten tässä kerrotaan hakkeroinnista, netin käytöstä poliittisten konfliktien ja ääritilanteiden aikana, ja aktivistien mahdollisuuksia maastoutua noin sanotun ”pimeän webin” poimuihin. Valitettavasti tämä puoli teoksesta ei inspiroinut minua suuresti, vaan olin enemmän kiinnostunut kasvokkaisista kohtaamisista.

Tyyppien yksityiselämän puolella he kohtaavat ahdasmielisen yhteisön, jossa ystävällisyyttä ei osoiteta moraalin rikkojia kohtaan. Turisteihin osataan suhtautua turistialueilla, mutta kun valkoihoinen eurooppalainen tulee asumaan tavalliseen kerrostaloon, silloin häntä koskevat säännöt ovat toiset. Sandra vielä selviää maastoutumisestaan siveyden sipuliksi, mutta hänen ystävänsä Jake, Miko ja Meyro epäonnistuvat siinä ja saavat kärsiä seuraukset.

Pidin kirjassa eniten egyptiläisen arjen kuvauksesta, mutta itse rikosjuoneen olisin kaivannut lisää kierroksia. Pidin myös siitä, ettei Pyy yrittänyt lainkaan eksotisoida tai kaunistella Aleksandrian nykyoloja, vaan hän kertoo rehellisesti kaupungista, jossa oikein kellään ei ole turvallinen tai rento olo. Kirjassa päästään matkustamaan myös Siwan aavikkokaupunkiin, jonka moni suomalainen yhdistää mielessään edesmenneeseen lähikauppaketjuun. Tässä melkein suoritetaan Siwan ryöstö, tai ainakin vapaudenriisto Siwassa, ja päästään vierailemaan Muslimiveljestön surullisenkuuluisalla mökillä.

Minä katoan on Pyyn edellisten teosten lailla yhteiskunnallinen dekkari, jossa myös poliittinen analyysi nostaa päätään. Suosittelen kirjaa varsinkin niille, jotka eivät koe saavansa tarpeeksi informaatiota Lähi-Idästä kotimaisten medioiden kautta. Siinä kun käydään ihan ansiokkaasti läpi myös Egyptin lähihistoriaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s