Naimisissa kylmän sodan kanssa

Teos: Karen Cleveland: Koko totuus (Gummerus, 2018)

Suomennos: Maija Kauhanen

Vivian ja Matt ovat kovaa työtä tekevä, nelikymppinen pariskunta Washingtonissa, joilla on neljä lasta. Nuorimmat kaksoset ovat alle vuoden ikäisiä ja viettävät pitkiä päiviä tarhassa, jotta talolainan kiinnitykset saataisiin edes jotenkuten maksettua. Perheen koti sijaitsee Betshedan asuinalueella, jossa parhaat koulut sijaitsevat. Perhe-elämä on rankkaa, mutta idyllistä amerikkalaisen unelman tavoittelua: perheessä pelataan baseballia ja vietetään itsenäisyyspäivää pitkän kaavan mukaan.

Koko totuus on oivaa vakoiludraamaa, jonka tantereena on yhden perheen intiimi universumi. Vivian on kuin onkin duunissa, hieman vastoin tahtoaan, CIA:n vakoiluosastolla, ja hänen erikoistumisalueenaan ovat venäläisten vakoilijoiden nukkuvat solut. Hän ei ole koskaan opiskellut venäjää eikä muutenkaan ole kiinnostunut venäläisestä kulttuurista; työtä hän tekee vain rahan ja urasuunnitelmien vuoksi. Pienessä yksikössä tiimin lojaalius on olennaista, ja pienikin virhe voi johtaa vakaviin seurauksiin, jopa maanpetossyytteisiin.

Romaani keskittyy Vivianin ja Mattin parisuhteeseen ja perhe-elämään. Kuinka on mahdollista, että Vivian on onnistunut olla naimisissa feikin miehen kanssa kymmenen vuotta ilman epäilyksen häivääkään? Keitä ovat Seattlessa asuvat isovanhemmat Matt ja Barb? Mitä tapahtui pariskunnan häissä? Kumpi on tärkeämpää, perheonni vai lojaalius kansakunnalle? Onko Matt hyvä patriootti omassa päässään, ja millaisessa asemassa hän on suhteessa synnyinmaahansa?

Trilleriksi kirja on siksi onnistunut, että se on suht intensiivinen eikä siinä ole turhia sivuhenkilöitä. Venäläisiä vakoojia ei demonisoida, mutta kylmän sodan henki on edelleen aistittavissa rivien välistä. Kirjailija itse kertoo työskennelleensä aikansa alalla, joten kirjan koordinaateissa on varmasti uskottavuutta. Jäin itse miettimään kirjan asetelman uskottavuutta Trumpin valtakaudella, jolloin presidentin omat Venäjä-yhteydet painetaan villaisella maan alle hänen avustajiensa toimesta. Suurvaltojen suhteet ovat muuttuneet, ja varmasti myös vakoilun ja vastavakoilun motiivit. Tämä teos sijoittunee ehkä vielä aikaan ennen Trumpia, mutta vakoilubisneksen ideologinen laimeneminen on kuitenkin nähtävissä.

Amerikkalaisten perhe-elämän kuvauksena Koko totuus on jopa karu. Lasten päiväkodissa harrastetaan joogaa, mutta samalla perheen kaikki energia keskittyy hoito-, koulu-, college- ja sairausvakuutusmaksuihin, eikä Vivian tiedä, kuinka hän selviytyisi edes lasten ruokkimisesta, jos ero, potkut ja mahdollinen maanpetossyyte napsahtaisivat hänen kohdalleen samaan aikaan. Kuinka korkealta tuossa yhteiskunnassa onkaan mahdollista pudota ja kuinka nopeasti se voi tapahtua, se ehkä oli keskeinen ihmetyksen aiheeni kirjaa lukiessa.

Luin kirjan puoleenväliin viime syksynä arviokappaleena, ja hävitin sen asuntoni kaaokseen. Tänään löysin sen ja luin uudestaan melkein alusta. Minulla on ollut hieman poleeminen suhde amerikkalaisiin trillereihin, mutta tämä selkeästi edustaa parempaa päätä. Yhteiskunta ja varsinkin maailmanpolitiikka korostuvat kerronnassa, mutta samalla Clevelandin ote on sopivan maanläheinen ja arkinen.

Kiitos Gummerukselle arviokappaleesta, ja pahoittelen arvion venymistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s