Hännystelijöiden sielunelämästä

Teos: Moses Isegawa: Snakepit (Knopf, 2004)

Uganda on toinen Afrikan maista, joissa olen sattunut käymään, enkä siltikään ole koskaan lukenut ugandalaista romaania. Hyllyssäni on jokunen tietokirja maasta tuolta reissulta, joita en myöskään ole lukenut loppuun. Reissusta on parhaiten jäänyt mieleen keskustelut paikallisten naispoliitikkojen kanssa, ja myöhemminkin olen seurannut maan tilannetta sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvissä keskusteluissa. Maa kiinnostaa minua kovasti juuri poliittisesta näkökulmasta, mutta en ole saanut kovin hyvää käsitystä sen kirjallisesta ja muusta taiteellisesta elämästä.

Moses Isegawa (s. 1964) on yksi maan tunnetuimmista kirjailijoista, joka tunnetaan kahdesta menestysromaanista. Teokset kirjoittaessaan hän asui Alankomaissa, joiden kansalaisuuden hän sai kuudentoista vuoden maahanmuuton aikana. Vuonna 2006 hän palasi Ugandaan, eikä ole julkaissut mitään tämän jälkeen. Siviiliammatiltaan Isegawa on historian opettaja, ja hän on myös käynyt katolisen pappisseminaarin. The Abyssinian Chronicles (1998) oli lukemaani teosta suurempi hitti, mutta päätin lukea toisen romaanin Snakepit, koska Idi Aminin aika hämmentää minua edelleen.

Teoksen päähenkilö Bat Katanga on neljättä vuosikymmentään käyvä paluumuuttaja, Cambridgessa opiskellut matemaatikko, joka saa töitä energia- ja viestintäministeriöstä kahden viikon sisällä kotiinpaluusta, Idi Aminin hallituksesta. Naimattoman miehen ympärillä alkaa heti käydä kuhina, ja pian hän on kahden naisen loukosssa, kun Victoria-niminen työkaveri on tälle raskaana ja samaan aikaan hän pokaa hautajaisista tulevan vaimonsa Babitin. Batin perhe alkaa ottaa mieheen etäisyyttä, ja aika monen ministeriön työntekijän suku on kokenut poliittista painostusta tai väkivaltaa.

Toinen kirjan keskeinen henkilö on kenraali Bazooka, armeijan komentaja, joka kokee jäävänsä alakynteen Idi Aminin viihdyttäjähahmolle, Robert Ashesille, valkoiselle brittimiehelle, joka saa vastuun erityisjoukkojen koulutuksesta. Ashes on riskinottaja ja klovni, joka saa anteeksi kaikki ylilyöntinsä, jopa sianlihan syöttämisen muslimisotilaille. Bazookalla on napit vastakkain lähes kaikkien hallituksen virkamiesten kanssa, ja hän onnistuu myös toimittamaan Batin vankilaan.

Romaanissa eletään jonkunlaisessa kollektiivisessa psykoosissa, ryypätään ja käytetään huumeita rajattomasti. Bazooka kunnostautuu orgioiden pitäjänä näihin varatuissa huviloissa. Näissä juhlissa tuskin kukaan on kykenevä harrastamaan seksiä, mutta niissä ammuskellaan lintuja, kuseskellaan ammeisiin ja laitetaan palveluskunta siivoamaan sotkuja, joita tulee housuun paskomisesta. Virkamies-Bat ei osallistu pahimpiin bakkanaaleihin, mutta hänellä riittää päänvaivaa entisen tyttöystävän harrastamassa systemaattisessa vainossa.

Isegawan kieli on nyansoitunutta ja tarkkaa, poliittinen analyysi hyytävää, mutta loppua kohti aloin jo puutua teoksen päättömiin raakuuksiin. Kirjaimellisesti päättömiin, koska ihmisiltä katkotaan päitä heidän omissa kodeissaan. Maailmanpolitiikan kentillä kaikki tämä sai tapahtua Ugandassa siksi, ettei Idi Aminin hallitus ollut itään eikä länteen päin kallellaan, eivätkä suurvallat jaksaneet toimia maailman poliisina mitättömässä afrikkalaisessa valtiossa.

Eniten romaani kertoo siitä, kuinka täysin tolkulliset ja korkeasti koulutetut intellektuellit saatiin huijattua mukaan kannattamaan Aminia, jonka uskottiin olevan mustan väestön voimauttaja ja kansallisen itsetunnon palauttaja. Amin ei esiinny teoksessa kuin takapiruna, mutta hänen hännystelijöidensä sielunelämä paljastetaan kaikessa noloudessaan ja ristiriitaisuudessaan.

Pidin enemmän Maaza Mengistun vastaavasta kuvauksesta Etiopian vallanvaihdoksesta kuin tästä teoksesta siksi, että siinä tavalliset kadunmiehet ja – naiset saivat suuremman roolin toimijoina. Tämä romaani keskittyy poliittisen eliitin, virkamiesten ja intellektuellien rooleihin, ja valtapeleihin. Toki myös näillä hahmoilla on inhimillisiä tunteita, jopa kenraali Bazookalla, mutta olisin kaivannut kirjaan enemmän variaatiota henkilöhahmojen tasolla.

Maahaasteessa olen nyt kohdassa 84/196: Uganda

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s