Onnen hippusia Karakoramilla

Teos: Laura Arffman ja Lotta Hintsa: Elämäni vuoret (True Story, 2021)

Äänikirjan lukijat: Laura Arffman ja Lotta Hintsa

Mietin hetken, kuuluisiko Lotta Hintsan tuore matkakirja lukemistoihini indopakistanilaisista vuorista, kun vuorikiipeilyn tekninen puoli ei minua niin kovasti kiinnosta, eikä myöskään kirjailijan näyttävä somejulkisuus. Mutta päätös lukea kirja johtui siitä, että se kertoo matkustamisesta Pakistanissa koronakriisin aikana – tällaisia tarinoita ei ole kirjoitettu monia, ja ne jollain tapaa tyydyttävät kaukokaipuutani.

Onneksi en kirjaan tarttuessani tiennyt kaikkea Lotta Hintsasta, enkä hänen vielä kuuluisammasta, jo edesmenneestä isästä. Näin ehkä sain tutustua vuorikiipeilijä-Lottaan ilman suuria ennakkoluuloja. Hän on viettänyt osan lapsuudestaan Etiopiassa hyvinkin vuoristoisissa maisemissa, ja tämä saattaa osittain selittää hänen luontaista hapenottokykyään.

Teoksen keskeisin tarina liittyy Lotan ja Don Bowien, hänen valmentajansa ja elämänkumppaninsa toiseen matkaan Karakoramin vuorille kesällä 2021. Ensimmäisen matkan he olivat tehneet vuonna 2019, ja toisella kerralla maa, sen kulttuuri ja tavat olivat heille jo osittain tuttuja. Paikalliset oppaat, kokit ja kantajat tulivat tärkeiksi matkakumppaneiksi, ja sääntöjen mukaan jokaiseen seurueeseen kuului mukaan Pakistanin armeijan edustaja. Tämä siksikin, että vuoristokohteiden lähellä on monia armeijan tukikohtia, ja valtio haluaa varmistaa, etteivät ulkomaalaiset eksy niihin. Lisäksi armeijan rooli pelastustöissä oli keskeinen, ja myös Lotta ja Don saivat armeijalta helikopterikyydin Donin keuhkokuumeen vuoksi.

Pakistanissa korona-aikaan paikallisten ihmisten työllistäminen oli myös tärkeä solidaarisuuskysymys, kun monilla olivat työt muuten vähenneet. Kiipeilijöiden määrä on pysynyt maltillisena jo siksi, että lentojen saatavuus maahan on rajoitettua. Tutustuminen muihin kiipeilijöihin jäi tällä matkalla vähemmälle kuin normaalisti, kun myös Karakoramin base campilla yritettiin pitää turvavälejä. Alkuvaiheessa pariskunta näki välillä vuorten rinteillä enemmän kiipeilijöiden ruumiita kuin eläviä kiipeilijöitä. Tiukkoja läheltä piti-tilanteita sattui tälle matkalle monia, mutta niistä selvittiin kiipeilijöille tyypillisellä lakonisella huumorilla.

Matkan loppuvaiheessa ”huiputuksen” yrittäminen äityi todelliseksi tiimityöksi, ja monikansallisessa yhteistyössä oli monia sudenkuoppia, joista osa oli kielellisiä, mutta osa liittyi työnteon etiikkaan. Kaikilla kiipeilijöillä ei ollut noin vaikeaan maastoon vaadittavia taitoja, ja pelastustöiden tarve muuttui jokapäiväiseksi. Uskomattomin tapaus liittyi isään, joka toi 12-vuotiaan tyttärensä leirille ja hylkäsi tämän sinne tekemään maailmanennätystä, kun oma kunto ei kestänyt ohutta vuoristoilmaa. Kuoleman kohtaamisen teema tuntui itsestä vähän liiankin rankalta, ja surin aidosti korealaisen herra Kimin poismenoa, kun hän oli jo menettänyt sormensa kiipeilylle ja Karakoramin G4 oli hänen viimeinen valloitettava yli 8000 metrin huippunsa.

Hintsan omat ”välispiikit” eli autenttiset nauhoitteet matkan varrelta tuovat kirjaan toisen, humoristisemman perspektiivin. Paikoitellen koin kuuntelevani enemmän podcastia kuin kirjaa, mutta näiden genrejen raja tuntuu muutenkin keinotekoiselta.

Minulle tämä teos oli virkistävä tuttavuus, vaikka en edelleenkään itse tunne vetoa extreme-urheiluun. Henkisellä tasolla omien rajojen venyttämisen teema silti kiinnostaa, eli ymmärrän ihmisiä, joille niukkuudessa ja epämukavuudessa eläminen tuo tyydytystä ja nautintoa. Kertomuksena tuoreesta parisuhteesta teos tarjosi erikoisia onnen hippusia, mutta ei aivan tyypillistä romantiikkaa. Voisiko tällainen rakkaus kestää tavallisen suomalaisen tai pohjoisamerikkalaisen rivitaloarjen pesutorneineen ja tila-autoineen, se jää nähtäväksi. Vai onko tällainen ”arki” edes pakollista, jos elämän voi järjestää toisinkin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s