Taalainhevosen ja bongorummun välissä

Teos: Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta (LIKE, 2022)

Suomennos: Sirje Niitepold

Äänikirjan lukija: Mimosa Willamo

Amanda, Sofia ja Caroline ovat tukholmalaiset ystävykset, jotka pyörivät kaupungin nuorten menestyjien sisäsiittoisissa piireissä. Amanda ja Sofia ovat muuttaneet kaupunkiin Sundsvallista, kun taas Caroline on paljasjalkainen kaupunkilainen, ja selkeästi syntynyt kultalusikka suussa. Hän on suosittu somevaikuttaja, joka inspiroi kymmeniätuhansia itseään nuorempia naisia Instagramissa kohti ”terveellisempää” elämää.

Amanda taas on paatunut bilehile, jonka rehvakas elämäntapa ei ole kokonaisuudessaan Instagram-kelpoinen. Valitettavasti hän joutuu elättämään itseään mainos/PR-alan toimistossa, mutta painopiste elämässä on selvästi vapaa-ajassa ja pään mielikuvituksellisessa sekoittamisessa.

Sofia on naisista selkeästi eniten fokusoitunut, mutta somalitaustaisena lakinaisena häntä vaivaa monenmuotoinen ylisuoriutuminen. Tukholman bileissä hänkin on alkanut juoda alkoholia, mutta tämäkään ei selvästi miellytä kaikkia. Sofia joutuu jatkuvasti puolustelemaan elämänsä valintoja, ja hyvin harva on halukas tutustumaan häneen yksilönä, ei pelkästään kulttuurinsa edustajana. Hän on jumissa taalainhevosen ja bongorummun välissä, eivätkä ystävien juhlat välttämättä luo elämään sitä kaivattua henkireikää.

Kirjassa valmistellaan kaikkien aikojen juhannusjuhlia Tukholman saaristossa Carolinen suvun mökillä. Emäntänä Caroline on pikkumainen täydellisyyden tavoittelija, joka on suunnitellut päässään jokaisen ”huolettoman” kuvakulman. Lukija osaa odottaa painajaista mökkilaiturin päässä, mutta ”Helan går” jatkaa soimista äänentoistojärjestelmässä maailman tappiin saakka.

Kirjan naisilla on miesystäviä, mutta he jäävät saagassa melkein lehdelle soittamaan. Seurusteluhuolet eivät ole kolmikon elämän keskiössä, vaan he tuntuvat tilittävän enemmän äideistään ja keskinäisistä väleistään. Ystävyys kolmikon välillä ei ole sielunkumppanuutta, vaan he ovat jakaneet yhteisiä kokemuksia, ja tarvinneet apua käytännön asioissa. Mukaan mahtuu myös juonittelua ja valheita, ja varsinkin Carolinen sapenkatkuiset tilitykset Sofian tulevasta New Yorkin komennuksesta pohjustivat eeppistä catfightia.

Kirjassa käytetään paljon ”nuorisolaista” englannin ja ruotsin sekoitusta, mikä antoi joskus syvällisistäkin pohdinnoista tyhjäpäisen vaikutelman. Toisaalta Osman tekee teräviä havaintoja lidingöläisen i:n käytöstä, ja pohtii kieleen liittyviä yhteiskuntaluokka-asemia. Sara ei voi puhua somalia äitinsä kanssa puhelimessa edes ns. parhaiden ystäviensä läsnäollessa, vaan somalin kielen käyttö on hänelle jotain piinallisen yksityistä.

Rehellisesti sanottuna en rakastunut tähän kirjaan, vaikka siinä kritisoitiin vahvasti tätä korkeasti koulutettujen nuorten aikuisten muodostamaa ”kuplaa”, ja sen piilevästi itsetuhoisia elämäntapoja. Ehkä sen ongelma piili siinä, ettei kirjailija tuntunut osaavan valita, kirjoittaako viihdettä vaiko vakavampaa yhteiskunnallista proosaa. Moni nuorempi nykykirjailija osaa taitavasti sekoittaa nämä genret keskenään, mutta tästä jäi jotenkin väkinäinen tunnelma. Tyylillisesti teoksessa on jotain yhteistä esimerkiksi Sally Rooneyn kirjojen kanssa, mutta Rooneyn hahmot ovat himpun verran älyllisempiä. Vertailukohta on myös epäreilu siksi, että annan usein ylimääräisiä sympatiapisteitä kaikelle kirjallisuudelle, joka tulee Irlannista.

Kirjassa tapahtuu karmeuksia, ja siinä yritetään purkaa monia etuoikeuksia. Se käsittelee rasismia piilevässä ja näkyvämmässä muidossa, ja on selkeästi ”hyvän” puolella. Mutta tästä huolimatta en oikein päässyt päähenkilöiden ihon alle. Varsinkin tuo somevaikuttajan elämäntilanteen esittely tuntui varsin kulahtaneelta.

Jään odottamaan muita arvioita kirjasta, sillä tiedostan oman näkökulmani rajallisuuden. Jollekin päähenkilöiden ikätoverille, tai maahanmuuttotaustaiselle lukijalle teos voi olla aivan toisen kaliiberin hitti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s