Nelinpeliä sukujuhlien raunioilla

Teos: Liane Moriarty: Omena ei putoa kauas (WSOY, 2022)

Suomennos: Helene Butzow

Äänikirjan lukija: Sanna Majuri

Delaneyt ovat tiivis suku Sydneyn esikaupungissa: äiti, isä ja neljä aikuista kolmi-nelikymppistä lasta, jotka ovat kaikki vielä lapsettomia. Isä Stan ja äiti Joy ovat vaurastuneet tennisalan yrittäjinä, ja urheilu on muutenkin dominoinut perheen elämänmenoa. Kukaan lapsista ei kuitenkaan ole menestynyt tennisstara. Isä Stanilla on sisällään pettymyksen värittämää aggressiota, mutta naapurustossa eletään sisäsiistin kohteliaan käytöksen vyöhykkeellä.

Kun 69-vuotias Joy sitten katoaa ilmoittaen irtiotostaan lapsilleen sekavalla tekstiviestillä, perheen on aika kokoontua reflektoimaan menneitä. Stania epäillään henkirikoksesta, mutta yksi epäillyistä on myös Savannah-niminen nuori nainen, joka eli pariskunnan luona edellisenä vuonna toipumassa väkivaltaisesta suhteestaan. Samalla on myös syytä spekuloida kummankin seniorin kunnolla: onko Joyssa tai Stanissa ilmennyt piileviä Alzheimerin merkkejä? Ovatko he niin toimintakykyisiä kuin antavat ymmärtää?

Romaani tarjoaa herkkuja viipyilevän, kuvailevan kerronnan ystäville. Itse onnistuin nukahtamaan tarinan aikana myös keskellä päivää, mutta Moriartyn fanina päätin selättää tämän hidastempoisen tarinan. Onko tämä dekkari, siitä voi olla montaa mieltä, mutta kovin jännittävä ei poliisijuoni ole. Sen sijaan Moriarty tarjoaa tässä teoksessa enemmän huumoria kuin tavallisesti: väärennettyjen tenniskeräilykohteiden myyntiepäily ainakin kirvoitti omia nauruhermojani. Myös itse poliisijuoni äityy varsin koomiseksi, mutta siitä ei kannata tietää paljoa etukäteen.

Tennikseen liittyvä nostalgia keskittyy tässä tarinassa kultaiselle 80-luvulle, kun taas nykyään lajin suosio ei enää ole huipussaan edes aurinkoisessa Australiassa. Pelin parissa perheen lapsia on kasvatettu äärimmäisen kilpailuhenkisiksi, eikä sukukokoontumisissa enää ole kovin mukavaa, kun tennikseen liittyviä hyviä uutisia ei ole kertoa.

Tarinankerronta on suht sekavaa, enkä osaisi piirtää tästä tolkullista juonikaaviota. Tämä johtuu siitä, että juoni rönsyilee sisarusten omien ongelmien puolelle, ja heidän entisiä puolisojaan on liikaa. Ajallisesti tarina poukkoilee usean vuosikymmenen välillä, mutta menneille tapahtumille ei anneta tarkkaa aikamäärettä. Tarinan heikoin lenkki on vanhan pariskunnan takaumat heidän omaan lapsuuteensa, ja siellä koettuun emotionaaliseen puutteeseen. Kyseessä kun ei selvästikään ole historiallinen romaani, ja nämä edesmenneiden isovanhempien hahmot jäävät liian luurankomaisiksi.

Hyvää kirjassa taas on parisuhteiden realistinen kuvaus, ja pyrkimys rakentaa kehityskelpoisia, monisyisiä hahmoja. Varmasti jokainen löytää teoksesta jonkun, johon samastua, sillä esimerkiksi sisarukset eivät ole samasta puusta veistettyjä tai edes kovin lojaaleja toisilleen.

Luulisin että romaanin keskeinen teema on katumus, tosin henkilöiden kyvykkyydessä katua aiempia pahoja tekojaan on puutteita. Kuten aiemmissakin kirjoissa, myös tässä osa hahmoista on uskoaan harjoittavia katolisia, ja uskon kysymyksiä pohditaan salakavalasti rivien välissä. Perhearvot ovat henkilöille tärkeitä, mutta käsityksissä harmonisesta perhe-elämästä ei löydy konsensusta.

Ehkä minun olisi pitänyt lukea tämä teos englanniksi painotuotteena, jotta pystyisin vertaamaan sitä aiempiin lukemiini Moriartyn teoksiin. Käännöksessä ja äänikirjatoteutuksessa ei ollut mitään vikaa mutta yli 17 tunnin kuunteleminen oli tälle tarinalle liikaa. Painotuotteen kanssa olisin osannut paremmin tauottaa ja suhteuttaa lukemaani. Ehkä edessäni oli jopa haastavaa kaunokirjallista tekstiä, eli huolimatta suht tyypillisestä romaanin aihepiiristä (suku-ja perhedraama), kerronnan toteutus vaati lukijaltaan enemmän kuin jotkut hänen aiemmat teoksensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s