Rikkinäisen Suomen tekstiniekka

Teos: Luyeye Konssi ja Seppo Lampela: Viki – Seksikäs-Suklaa Suomesta. (Johnny Kniga, 2022)

Äänikirjan lukija: Matti Leino

Viki alias Seksikäs-Suklaa alias Luyeye Konssi on kolmikymppinen helsinkiläinen räppäri ja mediapersoona, jonka tekemisistä minulla on ollut hämärä kuva. Täytyy myöntää, että minulla oli ennakkoluuloja tästä kirjasta, sillä pidin Vikiä liian nuoreksi omaelämäkerturiksi. Olisiko hänellä mitään omaperäistä kerrottavaa, jotain, mikä rikkoisi ennakkoluuloni tai – odotukseni?

Kyllä hänellä on. Teos kertoo angolalaispojasta, joka kasvaa 9 vuoden ikään varakkaassa luandalaiskodissa palvelijoiden paapomana. Perheellä ei ole mitään suunnitelmaa ulkomaille muutosta, mutta yhtäkkiä Luyeye ja sisarukset löytävät itsensä vastaanottokeskuksesta Perniöstä, maasta, jossa rakennukset ovat keskimäärin vaatimattomampia kuin hänen kasvualueellaan. Eteen tulee kaikenlaista scheibaa, mutta sipsit ja suklaa ovat erinomaisia uudessa kotimaassa. Artistinimen hänelle lahjoitti eräs flirttaileva vanha naisasaiakas, joka kutsui Vikiä seksikkääksi suklaaksi tämän työskennellessä itähelsinkiläisellä kaupan kassalla. Tästä episodista syntyi luonteva aasinsilta juuri lukemaani novellikokoelmaan Lumimaa. Siinä tosin somalityttöjen työtä kassoilla pyrittiin rajoittamaan, kun taas Vikin tarinassa äiti oli kovin kärkkäästi puskemassa lapsiaan kohti työelämää.

Miehen sukunimi on suomalaisen virkailijan kirjoitusvirhe. Opin myös, että Angolassa on tavallista, että saman perheen lapsilla on kaikilla eri sukunimet.

Hämmentävää oli myös kuulla siitä, ettei tämä ilmeisen hyvin toimeentuleva artisti ole päässyt matkustamaan ulkomaille ennen tätä vuotta, koska hänellä ei ole ollut matkustamiseen tarvittavia papereita. Suomen kansalaisuuden saavuttaminen kesti häneltä 22 vuotta, vaikka hän on käynyt suurimman osan koulutiestään Suomessa, ja osaa kieltä aivan suvereenisti.

Teos on täynnä lempeää huumoria ja itseironiaa, mutta siihen mahtuu myös surullisia episodeja. Äidin kuolema noin viisikymppisenä oli yksi varsin koskettava tarina, ja sisaruksille valtava kasvun paikka.

Nauroin varsinkin kohdissa, joissa Viki pääsee tekemään TV-ohjelmaa Keskisen Vesan kanssa. Hassun ironisella tavalla Viki jopa ihailee tätä yrittäjähahmoa, sillä hän tulee maasta, jossa maallista menestystä on tapana juhlia suurin elein.

Angola on niitä Afrikan maita, joista suurella osalla suomalaisista ei ole paljoakaan hajua. Maa kuuluu lusofoniseen maailmaan, ja on aikanaan ollut vahvasti Neuvostoliiton ja itäblokin etupiirissä. Vikin kuvaus omasta lapsuudestaan keskittyy aikaan, jolloin tuo etupiiri oli jo romahtanut. Hänen tarinassaan poikkeavaa ennakko-oletuksista oli varsinkin se, että siinä perhe joutuu luopumaan etuoikeutetusta asemastaan.

Keräilen afrosuomalaisten artistien ja muiden vaikuttajien tarinoita tulevaa prokkista varten, ja Viki vaikuttaa henkilöltä, jota haluaisin haastatella biisien kirjoittamisesta. Hänellä on hyvin ilmeikäs ja nyansoitunut suomen kieli, joka toki vilisee ”nuorisolaisia” räppikielestä perittyjä anglismeja. Mutta varsinkin äänikirjaa kuunnellessa anglismit jopa lisäsivät tekstin omaperäistä tenhoa.

Kirjan toinen kirjoittaja Seppo Lampela tunnetaan paremmin räpartisti Steen1:nä. Kiinnostavaa oli myös kuulla Vikin uusimmasta musiikkihankkeesta, eli roolista Lähiöbotox-bändin laulajana. Metallin ja rapin yhdistelmä kuulostaa astetta haastavammalta ja myös vihaisemmalta musiikin tuottamisen tavalta kuin Vikin aiemmat hankkeet.

Kirja oli sen verran rikas, että jouduin kelaamaan sitä eestaas hahmottaakseni Vikin elämää kokonaisuutena. Ehkä arvokkaimmat osuudet eivät minulle liittyneet lapsuuteen Angolassa eikä varsinkaan räpartistin uraan, vaan nuoruuden haasteisiin, oppimisvaikeuksista selviytymiseen ja aikaan, jolloin hän ei vielä ollut kovin tunnettu. Noissa osuuksissa oli sellaista tarttumapintaa, joiden toivon tavoittavan nuoria lukijoita – myös niitä, jotka eivät haaveile artistin urasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s