Somalitytöt ja hatkojen ottaminen

Teos: Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY, 2022)

Äänikirjan lukija: Ujuni Ahmed

Kolmas rasti matkalla afrosuomalaisen kirjallisuuden uutuuksiin oli selkeästi lukukokemuksista rankoin. En myöskään tiennyt etukäteen paljoakaan Ujuni Ahmedista (s. 1987), vaikka hänestä on kirjoitettu jonkun verran naistenlehdissä. Sen sijaan teoksen toinen kirjoittaja Elina Hirvonen on hyvinkin tuttu, mutta en saanut kovin selvää vaikutelmaa, mikä Hirvosen tarkka rooli oli kirjoitusprosessissa.

Kuten jo nimestä voi päätellä, tämä teos on ensisijaisesti suunnattu nuorille naisille, joilla on maahanmuuttotaustaa. Teos kertoo lähinnä pääkaupunkiseudun somaliyhteisöstä, mutta osa siinä kuvattavista ilmiöistä ylittävät tuon yhteisön rajat. Se on Ujunin henkilökohtainen kasvutarina, mutta se on kirjoitettu puhuttelemaan mahdollisesti seuraavan sukupolven tyttöjä ja nuoria naisia.

Ujuni koki jo nuorena olevansa omassa yhteisössään erilainen nuori, ja johtuen persoonastaan joutui helposti silmätikuksi niin omassa yhteisössään kuin koulussa kantaväestön edustajien parissa. Hän koki ne roolit, joihin häntä yritettiin kasvattaa hyvin ahtaina, ja oman äitinsä ikäluokan tulkinnat islamista ahdasmielisinä. Isoäidin hahmo on selkeästi vähemmän tiukka islamin tulkintansa suhteen, ja sukupolvien välillä on selkeä kokemuksellinen kuilu.

Kirja kuvaa perhettä, jossa isä on muuttanut työn perässä Britanniaan, ja äiti jäänyt Helsinkiin huoltamaan lapsiaan yksin. Vaikka isä on edelleen yhteydessä perheeseensä, ei tämä järjestely tue lasten kasvua kovinkaan optimaalisesti.

Teininä Ujuni alkaa ottaa hatkoja kotoaan, eli elää pitkiä jaksoja satunnaisten tuttujen luona, joskus jopa kadulla. Välillä yönviettopaikka on Helsingin Sokoksen mäkkäri, josta tytöt saattavat löytää jonkun, jonka luona majailla. Tämä aikana hän käy kahta koulua, lähihoitajalinjaa ja lukiota, mutta opintoihin keskittyminen on ymmärrettävästi vaikeaa. Vaikka Ujunia ei huostaanotettu nuorena, hänen kokemuksensa muistuttavat paljon laitosnuorten kokemuksia. Jostain ihmeestä hän kuitenkin onnistui jäämään päihdekokeilujen ulkopuolelle, vaikka paikoissa, joissa hän vietti aikaa, käytettiin runsaasti päihteitä.

Vaikka kyseessä on vahvan nuoren naisen selviytymistarina, siinä oli kaksi niin ahdistavaa elementtiä – asunnottomuuden uhka ja silpomisesta johtuva ongelmakenttä – että teos tuntui melkein liian rankalta sisäistää. Tarina on todella tärkeä, ajankohtainen ja rohkea, mutta kannattaa valita sen lukemiselle ajankohta, jolloin oma tilanne on mahdollisimman kepeä. Itse luin kirjaa stressaantuneena, ja sen murheiden määrä tuntui juuri nyt liialliselta.

Oli kummallista huomata, että pystyin samastumaan lähes sataprosenttisesti Nimco Noorin teoksen kertojaan, mutta tämän teoksen kanssa koin enimmäkseen jäätävää maailmantuskaa. Teoksissa kerrotaan aika lailla samoista asioista, ja tässäkin kirjassa oli hienoja pohdintoja somalien diasporan merkityksistä.

Joutunen lukemaan tämän teoksen uudestaan, toisessa asennossa, tilanteessa, jossa pääni sisäinen kovalevy ei ole kovin täynnä. Muistaakseni minulla on ollut vastaavia ongelmia aiemminkin juuri Elina Hirvosen teosten parissa, eli niissä on välillä ollut kovin surullisia ja traagisia ihmiskohtaloita. Ujuni Ahmedin tarinassa on myös toivoa ja valoa, mutta somaliyhteisön haasteiden kuvaus veti jotenkin hiljaiseksi.

Täytynee seurata nuorempien lukijoiden kommentteja kirjasta. Tämä voisi hyvinkin nousta vähän samantyyppiseksi kouluissa luettavaksi teokseksi kuin Chimamanda Ngozi Adichien feminismin puolustuspuhe. Ehkä olennaista tässä kirjassa onkin pohtia, minkälainen feminismi voisi tavoittaa nuoria naisia kulttuuristen ja uskonnollisten rajapintojen yli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s