Kissanpäiviä Silkkitiellä

Teos: Dean Nicholson: Nalan maailma (WSOY, 2021)

Suomennos: Veera Kaski

Äänikirjan lukija: Antti Jaakola

Vuonna 2018 kolmikymppinen skottilainen sekatyömies Dean Nicholson päätti lähteä pyöräilemään maailman ympäri ystävänsä Richien kanssa. Kaksikon reissun alkumetrit etenivät hitaasti, baarit ja reivit kiinnostivat enemmän kuin reitit, ja meininki oli aidosti myöhäisteini-ikäinen. Kunnes päästiin Bosniaan, jossa Dean loukkasi polvensa hypättyään Mostarin sillalta, ja kaverukset alkoivat riidellä. Pian Richie lähti polkemaan pohjoista kohti, ja Dean jäi toteuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa yksin.

Hyvin pian bosnialaisella vuoristotiellä Dean kohtaa henkihieverissä toikkaroivan kissanpojan, jota tämä ei voi jättää kuolemaan. Ylipäänsä balkanilaisten tapa kohdella eläimiä puhututtaa, ja eläinsuojelun teema tuntuu miehestä omalta aktivismin alkuna. Nala-kissaa hoidetaan kuntoon pitkällisesti Montenegrossa, myös Albaniassa chillaillaan pidempään, ja pelastetaan Baloo-koira. Dean ei kuitenkaan voi kuljettaa pyörällään yhtä eläintä enempää, mutta alkaa järjestellä löytämiensä eläinten adoptointia brittiläisille halukkaille.

Kun kaksikko on päässyt Santorinin saarelle lisää matkarahaa tienaamaan (Dean saa töitä melontaoppaana), heistä on tullut yhdessä päivässä viraali somehitti. Deanin Instagram-tili on räjähtämässä, ja tästä eteenpäin heitä bongaillaan matkan varrella joka maassa. Varsinkin Turkissa he saavat ruhtinaallista kohtelua, mutta maine kiirii myös Georgiassa ja Azerbaidzhanissa.

Dean joutuu tekemään päätöksiä reitistä kissan terveyden suhteen, ja muutenkin vastuun ottaminen eläimestä muuttaa miestä. Parasta tarinassa on kertojan äänen aitous ja nauttiminen elämän pienimmistä iloista, kuten rajusti vaihtelevista sääoloista telttaillessa. Dean vaikuttaa kyllä hyvin tiedostavalta tyypiltä, mutta hän ei ilmeisesti ollut ennen pyöräreissuaan matkaillut kuin Länsi-Euroopassa ja enimmäkseen rantalomilla. Näin hänen havaintonsa varsinkin Balkanilta ja Keski-Aasiasta tuntuvat uusin silmin tulkituilta.

Pidin tarinasta siksikin, että paikoitellen hidas matkustaminen todella muuttuu lihaksi, ja tämän vuoksi Dean tutustuu suureen määrään paikallisia ihmisiä. Kissan aiheuttaman somejulkisuuden vuoksi Dean toki tulee paremmin kohdelluksi kuin tavallinen turisti, ja paikoitellen tarinassa on länsimaiseen etuoikeuteen liittyviä elementtejä. Odotin tosin tarinan olevan siirappisempi, mitä se ei ole.

Koska tämäkin matkakertomus on myös kertomus globaalista pandemiasta, se toki värittää yleistä äänensävyä. Luulen, että myös se lisää kiinnostusta tarinaan, sillä varmasti monilla muillakin on ollut riski joutua eroon rakkaista lemmikeistänsään – ja moni varmasti onkin.

Taidan olla dinosaurus, kun en ole huomannut Nala-ilmiötä ennen kirjan lukemista. Muutenkaan en ole pahemmin seurannut Instagramia ennen tätä kevättä. En myöskään kuulu kissa- tai muu eläinvideoiden suurkuluttajiin, mutta tässä kirjassa eläimelliset episodit (kuten pitkät kuvaukset eri maiden eläinlääkäreillä vierailuista) eivät toistaneet itseään.

Tässäpä on teos, jonka taidan hankkia jollekin ystävälle, joka valittaa lukujumia. Äänikirja oli mukaansatempaava, mutta olisi ollut kiva tutkia painetun kirjan mahdollisia kuva-ja karttaliitteitä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kissanpäiviä Silkkitiellä

  1. En ollut minäkään kuullut Nala Catistä, mutta nyt liityin hänen 4,3 miljoonan Instagram-seuraajansa joukkoon. Hienoa, että tällaiset söpöydet löytävät kansainvälistä vastakaikua maailmassa. Se että kuvaat skottilaisen nuoren miehen tietävän Euroopasta ja vähän idemmästä vähän, ei yllätä minua. Tytär opiskelee siellä ja hän on ollut pöyristynyt ihmisten maailman tajusta. Moni opiskelukaveri ei ole käynyt Skotlannin ulkopuolella ja heidän kommenttinsa ovat kuulemma kovin rasistisia. Mielenkiintoinen ilmiö, siis Nala-kissan suosio!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s