Jehovan todistajien mieskuvasta

Teos: Erik Engelv: Minä en ole kuollut (Storytel Originals, 2022)

Suomennos: Mirka Maukonen

Äänikirjan lukija: Aleksi Holkko

Pride-viikonlopun kunniaksi kuuntelin ruotsalaisen Erik Engelvin muistelmateoksen lapsuudesta ja nuoruudesta Jehovan todistajien parissa Jämtlannissa. JT-aiheisia teoksia olen lopulta lukenut vähän, ja homoseksuaalisuudesta tuon lahkon parissa en lainkaan, ellei joitain uskontotieteellisiä kokoelmateoksia lasketa. Toki se, että tietyt kristinuskon lahkot suhtautuvat homoseksuaalisuuteen kategorisen kielteisesti, ei ole uutinen, mutta se, kuinka homoseksuaaleihin suhtaudutaan käytännössä vaihtelee suuresti näiden homofobisten ryhmien välillä.

Erik syntyy 1980-luvulla ruotsalaiselle isälle ja kreikkalaiselle äidille. Vanhemmat ovat tavanneet jehovien konferenssissa Kreikassa, ja äiti on lähtenyt miehen matkaan Ruotsiin. Perhe asuu Jämtlannin korvessa kylässä, jossa asuu monia muitakin todistajia.

Erik on tietoinen mahdollisesta homoseksuaalisuudestaan jo nuorena, mutta tekee kaikkensa sen alaspainamiseksi. Teininä hän on muodista ja popmusiikista kiinnostunut poika, jonka vaatteet ovat liian trendikkäät valtakunnansaliin. Perheessä ei kielletä medioiden seuraamista, ja kodissa on jopa televisio, jota muutkin perheenjäsenet seuraavat. Mutta lukion loputtua Erikin odotetaan palvelevan seurakuntaa päätoimisesti, ja hän toimii ovelta ovelle todistajana ja saarnaajana 25 vuoden ikään saakka.

Erikin haave on kategorisesti mahdoton: hän tuntee eniten vetoa toisiin todistajamiehiin, ja haluaisi tällaisen puolisokseen. Seurakuntanuoruuden vuosina hän tapaa ainakin yhden todistajamiehen, joka tunnustaa homoseksuaalisuutensa, mutta tämäkin mies menee myöhemmin naisen kanssa naimisiin ja saa kaksi lasta. Monia muitakin kohtalotovereita on, mutta yhteyden saaminen heihin on vaikeaa.

Kun Erik sitten päättää jättää seurakunnan, hän käy läpi ”hautajaisseremonian” kotonaan perheensä kanssa. Hiljaisuus ei ole aukoton, mutta yhteisön silmissä vanhempien on esiinnyttävä kuin Erikiä ei enää olisi olemassa. Pahennusta herättää varsinkin se, että Erik valitsee Tukholmassa julkisen roolin. Hän saa mentorikseen Jonas Gardellin, ja alkaa kirjoittaa kokemuksistaan lahkon homoseksuaalina jäsenenä.

Kirja on arvokas dokumentti Jehovan todistajain arjesta, tavoista ja elämänrytmistä. Minua kiinnosti varsinkin kysymys miehen mallista, ja isien ja poikien yhteisistä puuhista. Olen ymmärtänyt, että JT ei kannusta nuoriaan ainakaan kilpaurheiluun, ja kun liike on vahvasti antimilitäärinen, niin miehen mallin on oltava erilainen kuin valtakulttuurissa. Engelv kuvaa kirjassa monia lämpimiä hetkiä isänsä kanssa, ja nuo yksityiset hetket liittyvät kodin läheiseen luontoon, varsinkin järvellä soutelemiseen. Mutta enimmäkseen kirjassa kuvataan vakavia seurakunnan vanhimpia suorittamassa velvollisuuksiaan. Miehen malli tuntuu ankaralta ja karsitulta.

On ymmärrettävää, että Engelv aikuisiässä koki vahvempaa yhteenkuuluvuutta äidinpuolisen Kreikan-suvun kanssa, ja kirjassa onkin hienoja matkakuvauksia. Kreikassa poika tunnettiin nimellä Dinos, ja hänellä oli tapana käydä Ateenassa asuvan isoäitinsä luona omin päin ennen tämän kuolemaa. Ehkä Erikin äitikin pystyi vähän hellittämään tiukasta raamatullisuudestaan kotilomilla, sillä kaikki hänen sukulaisensa eivät olleet Jehovan todistajia.

Yksi kirjan kauneimpia episodeja on kuvaus Erikin häistä maisemakahvilassa Pargassa. Harmi vaan, ettei liitto kestänyt kauaa, vaan Erik päätyi lähettämään eropaperit postiin sateenkaaripostimerkillä varustettuna.

Teoksen kannen hellyttävän kömpelö lapsuuden kuva resonoi hienosti juonen kanssa, sillä lahkon jätettyään Engelv kokeilee siipiään silmälasimallina, ja pääsee Lontooseen saakka alan mallikisaan. Teoksessa on myös paljon muuta ilahduttavaa esteettisyyttä, ja varsinkin 90-luvun ajan henkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s