Vaikean maailman kasvutarina

Teos: Nadia Owusu: Aftershocks (Simon&Schuster, 2021)

Äänikirjan lukija: Nadia Owusu

Tämän kirjan valitsin Storytelistä siksi, että se näkyi olleen Barack Obaman ja Malala Yousufzain lukulistoilla. Se kertoo nuoresta Nadiasta, joka kasvoi 1980-90-luvuilla diplomaattipiireissä maailmalla ghanalaisen isän ja turkinarmenialaisen äidin jälkikasvuna. Nadian vanhemmat erosivat tytön ollessa kaksivuotias, ja Nadia jäi siskonsa kanssa isän hoiviin. Isä ei kuitenkaan voinut huolehtia tyttäristään pitkillä ulkomaankomennuksillaan, ja näin ollen tyttäret asuivat jaksoja tätinsä luona, ja sisäoppilaitoksissa.

Kyseessä on rankempi matkalaukkulapsen kasvutarina, jossa ongelmana ei ainakaan ole raha. Nadian isä on rahakkaissa töissä YK:n organisaatioissa, ja tyttäret käyvät kalliita yksityiskouluja Italiassa, Britanniassa, Keniassa ja Ugandassa. Perheen muuttaessa Afrikkaan heidän elämäänsä tulee tansanialainen äitipuoli Annabelle ja uusi veli Nkame.

Hurjinta tarinassa on tytärten biologisen äidin käytös, joka vaikuttaa todella epävakaalta tai eksentriseltä. Äiti vierailee tytärten elämässä enimmäkseen ilmoittamatta, ja hänellä on uusi perhe uuden miehen kanssa. Ulkopuolisille tyttäret ovat äidin mukaan ”my black babies”, eli hän ymmärtää tytärtensä olemassaolon lähinnä ”rodun” kautta.

Lähes yhtä sekaisin on äitipuoli, joka väittää miehensä kuolleen AIDS:iin, vaikka kuolintodistuksessa luki syöpä. Lasten isä kuolee Nadian ollessa 13-vuotias tuskallisen kotihoidon jälkeen. Annabelle oli hoitanut miestään vaativissa oloissa, mutta ehkä tämä kokemus oli lopulta liikaa. Kun tyttäret olivat jo aikuisia, äitipuoli ilmaantui heidän elämiinsä paljastamaan monenmoisia ”salaisuuksia” edesmenneestä miehestään.

Aikuisena Nadia päätyy asumaan pysyvästi New Yorkiin, vaikka hän ei asunut pysyvästi Yhdysvalloissa ennen 18 vuoden ikää. Brittienglannista tuli hänen kotikielensä, mutta vuodet Italiassa jättivät häneen myös jälkensä.

Kielelliset pohdinnat kirjassa ovat kiinnostavia, sillä Owusu ei koskaan oppinut vanhempiensa kotikieliä. Itä-Afrikassa häneen tarttui swahili, mutta sekään ei ollut hienojen yksityiskoulujen opetuskieli. Englanti, Italia ja ranska ovat olleet hänen tärkeimpiä kieli ään, ja englantia puhuessaan niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassa hän saa aina palautetta siitä, ettei kuulosta tarpeeksi mustalta.

Muutama päivä sitten marisin täällä koomikko Gina Yasheren kirjaa kuunneltuani, että sen leveä Bethnal Greenin aksentti (joka lienee koomikon tavaramerkki) oli minulle raskas kokemus. Tässä kirjassa lukijan akateemisen viileä radioääni taas tuntui vähän liiankin steriililtä ottaen huomioon teoksen sisällön, joka ei ollut steriiliä lainkaan. Lukijan ihonväriä en kuitenkaan olisi lähtenyt arvaamaan, mutta ehkä Owusun kielipohdinnoissa on jotain perää.

Pidin kirjassa varsinkin kokeilevasta tyylistä, johon Owusu puhkeaa aina, kun kuvaa mielenterveyden haasteitaan. Teos ei kuitenkaan ole liian kokeileva, eli teksti säilyy ymmärrettävänä myös äänikirjaformaatissa.

Kirjassa kuvattu kansainvälisen eliittikoulun nuoruus kuulosti lähes yhtä hurjalta kuin eilen tänne postaamani Rinkeby-saaga. Puitteet olivat täysin eri planeetoilta, ja Nadian elämässä oli monia suojaavia mekanismeja, jotka takasivat sen, ettei hän ajautunut huonoimpaan mahdolliseen seuraan. Mutta hän kuvaa nuoruutta, jossa hän sai maistaa vapautta liian suurina annoksina. Tämä vapaus yhdistettynä varakkuuteen johti siihen, että kosteat bileet luksushotellien baareissa olivat hänelle normiarkea jo 16-vuotiaana.Treffikumppaneina oli itseä huomattavasti vanhempia amerikkalaisia sotilaita, eikä äitipuolella riittänyt paukkuja puuttua tytärpuolensa villiin elämään.

Tarinasta jäi käteen iso läjä epätyypillisyyksiä, eli kaunokirjallisena tuotoksena teos onnistui rikkomaan monia stereotypioita. Jään odottamaan Owusulta uusia kirjoja, sillä kyseessä on lahjakas kertoja, jolla luultavasti on paljon kerrottavaa myös autofiktion genren ulkopuolella.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s