Järvipelastaja-Hilda

Elias Lönnrot laivaTänään taisin löytää sukukokoelmiini yhden uuden Palosen vanhojen sanomalehtien kutsuntailmoitusten kautta. 1800-luvun loppupuolella Venäjän keisarikunnan kutsunnat ovat hoidettu ”katselmuksella ja arvanheitolla”. Ilmeisesti jokaisesta kylästä kutsuttiin vain muutama nuorimies paikalle, esi-isäni oli vuonna 1882 yksi näistä valituista. Sanomalehtiä selatessani eksyin sitten höyrylaiva Keuruulle, jolla isäänsä autteli tomera Hilda-neiti:

URHEA NAINEN

”Viime kuussa jonakin päivänä, Keuruu-laivan seisoessa Kolhon talon rannassa olevan laiturin edustalla, Keuruun kylässä ja pitäjässä, putosi talollisen Aapo Kolhon 6-vuotias tytär laivan ulkopuoliselta laidalta järveen, jossa oli noin neljä metriä syvyyttä. Laivassa oli myöskin perämiehen 16-vuotias tytär Hilda Palonen, joka nähtyään pienokaisen näkymättömiin veteen kadonneen, heittäytyi perässä järveen. Kun vajonnut jälleen kohosi vedenpintaan, veti hän sen ylös vedestä ja kannatti sitä uimalla siksi kun eräs rannalla työskennellyt mies joutui laivaan ja viskasi ensihätään pelastusrenkaan, jonka avulla molemmat onnellisesti pelastuivat. Palkinnon ihmishengen pelastamisesta ansaitsisi tuo urhea nainen.” Keski-Suomi, 14.8.1894

Kuvan laiva on uusiokopio M/S Elias Lönnrot, joka seilaa vielä Keuruun ja Mäntän väliä. Sen alkuperäinen versio S/S oli tärkeä kulkuväline erityisesti mänttäläisille, joiden piti päästä jollain ilveellä sunnuntaisin kirkkoon. Keuruu-laivan reitistä en tiedä, kun en tunne tarpeeksi hyvin Keski-Suomen vesireittejä, mutta on se saattanut seilata Keuruun ja Jyväskylänkin väliä. Kun junarata saatiin vedettyä Jyväskylästä Keuruulle, näiden laivojen merkitys väheni alueen liikenteessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s